Drugs en ...? >> Combigebruik >> Uppers + Downers

Uppers + Downers

uppers + downers

Waarom combineren mensen uppers met downers

Veel mensen combineren bijvoorbeeld alcohol (een downer) met uppers. Een voorbeeld: coke en alcohol, de coke houdt je wakker en laat je je fit voelen, hierdoor kun je veel meer drinken. Je voelt niet meer dat je dronken bent. Een ander veel gebruikte combi is XTC of speed met GHB. De XTC of speed geeft je dan net dat extra beetje energie. Ook kan GHB je MDMA-roes verlengen.

Risico’s

Allereerst werken uppers en downers elkaar tegen: je heft dus een gedeelte van het gewenste effect op.

Alcohol + coke

Door alcohol en cocaïne te combineren wordt de stof coca-ethyleen aangemaakt. Deze psychoactieve stof is schadelijker voor de lever, geeft een extra belasting voor het hart- en bloedvaten en is meer verslavend dan alcohol of cocaïne op zichzelf. Coca-ethyleen heeft een 4x zo lange halfwaardetijd (langere werking) als cocaïne en duurt daarom langer om af te breken waardoor meer kans op toxische effecten ontstaat. Ook kun je alcohol gaan associëren met cokegebruik. Daardoor krijg je tijdens het drinken sneller zin om te snuiven en als je aan het snuiven bent, frisse zin om weer door te drinken. Daarnaast krijg je door coke ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden (wat niet het geval is) en het heeft ook tot gevolg dat je meer alcohol drinkt dan dat je had gedaan als je geen coke had gesnoven.

Ook is de kater de dag daarna groter, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou doen.

XTC/MDMA/Speed + GHB

GHB na MDMA zou het MDMA-effect verlengen. Deze combinatie kan je ook meer ontremmen dan de middelen afzonderlijk al doen. Houd daar rekening mee. Je zou dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat het combineren van MDMA en/of amfetamine met GHB, werkt tegen outgaan. Men kan zich dan helderder voelen dan onder invloed van enkel GHB. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Wanneer de MDMA of amfetamine is uitgewerkt gaan mensen daardoor soms alsnog out. Er zijn aanwijzingen dat wanneer men in coma raakt door een overdosis GHB in combinatie met speed of MDMA, de kans op een diepe en langere coma vele malen groter is. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

MDMA en alcohol

Alcohol vlakt het effect van MDMA af, zonde van je pil dus. Het kan er ook voor zorgen dat je meer MDMA gaat nemen om toch het gewenste effect te krijgen. Als je een hogere dosis MDMA neemt vergroot je de kans op schadelijke effecten. Bovendien kan deze combinatie hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Door het gebruik van MDMA voel je minder goed of je dronken wordt waardoor je meer kunt drinken dan normaal. Daardoor zal de kater een stuk heftiger zijn.© copyright 2011 - Unity info@unity.nl
Disclaimer: Let op: Als je drugs of alcohol gebruikt loop je altijd risico’s. Wil je geen risico’s lopen, dan moet je geen drugs of alcohol gebruiken.