Info voor feestorganisatoren

Hoe werkt Unity?

Wij werken op feesten en festivals door grote delen van Nederland

Van grote indoor-evenementen en festivals, tot kleinere evenementen in clubs of op ‘underground’ locaties. Unity is al jaren standaard te vinden op zo’n 175 dance-evenementen in Nederland, waarbij de uitstraling, inzet en boodschap steeds zo veel mogelijk wordt aangepast aan het event en de doelgroep.

Check de agenda voor de events waar Unity de komende periode aanwezig is. Wil je Unity op je feest? Mail dan naar info@unity.nl

De organisatie

Unity is een landelijk project dat wordt uitgevoerd door de preventie-afdelingen van verschillende regionale instellingen voor verslavingszorg in Nederland. Momenteel bestaat Unity uit de volgende regio’s:

  • Amsterdam (Jellinek), inclusief Pink Unity, dat zich richt op de LHBTIQ+ evenementen
  • Den Haag (Parnassia)
  • Flevoland (Tactus)
  • Gelderland (IrisZorg)
  • Noord-Brabant (Novadic-Kentron)
  • Noord-Holland (Brijder)
  • Utrecht (Jellinek)
Als organisator heb je contact met de projectleiding van Unity in de regio van jouw event.

De werkzaamheden van de projectleiding worden tijdens een event overgenomen door zogenaamde peer coaches. Coaches zijn professionals in dienst van Unity. Zij zijn gedurende het event verantwoordelijk voor de goede uitvoer van de voorlichtingsactiviteiten, sturen de vrijwilligers aan en zijn tevens het aanspreekpunt voor de organisatie.

De voorlichtingsactiviteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers (peers uit de dance scene). Deze worden tijdens het event aangestuurd door de peer coach. De vrijwilligers werken in shifts van 2-3 uur. Daarna mogen ze zelf het event bezoeken. De peer coach is gedurende het hele event werkzaam en aanspreekpunt voor Unity.

De vrijwilligers lopen tijdens hun werk in Unity shirtje rond en zijn duidelijk herkenbaar als medewerker van Unity. Als er een dresscode of themafeest is kleden wij ons graag naar de rest van de feestgangers.
Lees onderin meer over ‘Werken met peers’.

Unity op jouw event?

We hebben verschillende voorlichtingsvormen: standvoorlichting & pop-up voorlichting.

1. Standvoorlichting

Hoe ziet standvoorlichting eruit?

Op de meeste evenementen is Unity aanwezig met een informatiestand. Bezoekers kunnen hier langskomen met vragen, het invullen van kennisquizjes en het verkrijgen van flyers over alcohol en andere drugs. Waar mogelijk wordt de uitstraling van de stand afgestemd op de uitstraling van het event.

Bezoekers vullen na een gesprek een formulier in over hun eigen gebruik. Dit zijn anonieme gegevens die niet te herleiden zijn tot een persoon. Deze data verwerken we in ons jaarverslag en delen wij niet met andere partijen.

Tot slot krijgen de bezoekers een snoepje of een Unity-gadget (bijv. een lippenbalsem, sleutelhanger, wuppie met een slogan).

Wat hebben wij nodig?

  • Zichtbare plek in de doorloop, waar we qua geluidsniveau goed antwoord kunnen geven op vragen van bezoekers.
  • Praktafel of 2 podiumdelen.
  • Stroompunt (220 Volt).
  • Toegang voor de vrijwilligers en peercoach, aantal afhankelijk van het aantal bezoekers (indoor 5-9, outdoor 6-15).
  • Parkeerkaart.
  • Alleen bij outdoor events: een kleine overkapping; zoals een pagodetent, tarp, stretchtent of marktkraam.

2. Pop up voorlichting

Pop up betekent dat we ons rond bewegen op het festival, zonder vaste plek.
Dit kan op verschillende manieren, namelijk lopend met tassen, met een zeer lichte uitklaptafel of met een mobiele voorlichtkar. Welke vorm het beste werkt bepalen we natuurlijk in samenspraak. Sommige events lenen zich beter voor pop up voorlichting vanwege het terrein of de grootte. Ook de uitstraling van het evenement kan een reden zijn om te kiezen voor mobiele voorlichting. En soms is het een manier om met minder vrijwilligers of binnen een korter tijdsbestek langs te komen.

Het concept hierbij is hetzelfde; de bezoekers kunnen bij de vrijwilligers terecht voor vragen, kennisquizjes en flyers.

Wat hebben we nodig?

  • Toegang voor de peers en peercoach, het aantal is afhankelijk van het aantal bezoekers van het event (gemiddeld 5 tot 9).
  • Voldoende bewegingsruimte en plekken waar het geluidsniveau gesprekken toelaat.
  • Parkeerkaart.

Wat kost Unity?

Unity wordt volledig gesubsidieerd uit gemeente gelden. Dat betekent dat er geen kosten zijn verbonden aan de inzet van Unity op jouw event.
Het betekent helaas ook dat we soms niet aanwezig kunnen zijn op evenementen die buiten de gemeentes liggen die ons subsidiëren. Wil je Unity op je evenement? Neem dan contact op om te kijken naar de mogelijkheden.

Netwerk van Unity

Met de aanwezigheid van Unity draag je als organisatie uit dat je aandacht hebt voor het welzijn van je bezoekers.

We werken nauw samen met Celebrate Safe, EHBO-organisaties en de drugstestservice (DIMS). Indien er waarschuwingen zijn voor gevaarlijke of vervuilde drugs, dan verspreiden wij in overleg met de EHBO en de organisatie waarschuwingsposters op het evenement.

Evaluatie

Na afloop van het evenement sturen wij de organisatie een evaluatie waarin staat hoeveel mensen we hebben gesproken, wat voor vragen we hebben gekregen en hoe het feest (en het contact met de organisatie) is verlopen.

Werken met peers

De vrijwilligers worden geworven in de dancescene. Hierdoor delen ze dezelfde interesses als de doelgroep van de events waar Unity aanwezig is. De vrijwilligers van Unity worden daarom ook wel peers genoemd. Peers werken in shifts van 2-3 uur en zijn daarna vrij om zelf het event te bezoeken.

Hier staat tegenover dat zij:

  • jaarlijks op minimaal 6 events voorlichting geven;
  • een 3-daagse training hebben afgerond bij Unity;
  • aanwezig zijn op de maandelijkse vergaderingen zodat ze inhoudelijk op de hoogte zijn;
  • aanwezig zijn bij de door Unity georganiseerde expertmeetings.

Wil je Unity op je feest? Mail dan naar info@unity.nl