Drugs ABC >> PMA / PMMA

PMA / PMMA

Wat is PMA / PMMA?

PMA en PMMA zijn zeer riskante stoffen die in XTC tabletten zijn aangetroffen. De stoffen zijn vrijwel identiek wat betreft chemische structuur en lichamelijke effecten. PMMA (paramethoxymethamfetamine) is een amfetamine-analoog en wordt bijna altijd in combinatie met PMA (paramethoxyamfetamine) als XTC verkocht. Er is maar heel weinig informatie beschikbaar over deze middelen.

 

Geschiedenis en de wet

Gebruikers zijn, voor zover bekend, niet op zoek naar PMA of PMMA. In 2010 / 2011 zijn pillen opgedoken die de levensgevaarlijke stof PMMA bevatten. In 2000/2001 zijn al eens XTC pillen verkocht die PMA bleken te bevatten. Waarschijnlijk hebben producenten bij gebrek aan grondstoffen voor XTC deze pillen op de markt gebracht. 

Op de drugstestspreekuren in Amsterdam en Noord-Brabant zijn in augustus 2013 poeders getest die verkocht worden als MDMA of als KETAMINE maar de gevaarlijke stof PMMA bevatten. Het gaat om een zeer, zeer fijn poeder (ongeveer net zo fijn als poedersuiker).

Er zijn sterke aanwijzingen dat deze PMMA-poeders ook in andere steden zullen opduiken. Deze online waarschuwing geeft Unity af in opdracht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). 

 

 

De wet

PMA en PMMA vallen onder lijst 1 van de Opiumwet. Dat betekent dat ze worden gezien als een harddrug met grote risico's voor de gezondheid. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.

Voor meer informatie over drugs en de wet klik hier

 

Dosering en Effecten van PMA / PMMA

De effecten van PMA en PMMA lijken op die van XTC, maar er zijn belangrijke verschillen die PMA en PMMA zo buitengewoon gevaarlijk maken:

  • De effecten van PMA en PMMA worden veel later gevoeld dan bij XTC. Als je denkt  XTC te slikken maar in feite PMA slikt, kan het goed zijn dat je denkt dat je een pil hebt genomen met een lage dosis. De kans bestaat dan dat je bijneemt waardoor je een riskante dosis binnen krijgt.
  • Bij PMA en PMMA treedt veel sneller een overdosis op. Het verschil in dosis waarbij psychische effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar heel klein. Neem je ietsje teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.
  • Al bij een lage dosering PMMA kom je in de gevarenzone: je kunt last krijgen van extreme hartkloppingen en een snel stijgende lichaamstemperatuur. Die stijging van je lichaamstemperatuur kan leiden tot ernstige oververhitting. Als je lichaamstemperatuur stijgt kun je jezelf koelen door regelmatig te chillen in de chill-out, net als bij XTC. De kans op oververhitting neemt toe bij PMMA gebruik en een te warm lichaam kun je niet makkelijk zelf koelen. Je moet dan direct naar de EHBO of 112 bellen als er geen EHBO beschikbaar is. 

 

 

Risico’s van PMA / PMMA

Bij lage dosis geven PMA en PMMA een energiek en licht opgewekt gevoel. Neem je een iets hogere dosis dan kan de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk gaan stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en de dood. Het gebruik van PMMA in combinatie met andere middelen verhoogt dit risico.

De dood treedt meestal op als gevolg van het te hoog oplopen van de lichaamstemperatuur waardoor het centrale zenuwstelsel uitvalt. Deze ernstige lichamelijke effecten kunnen uren nadat de pil is ingenomen optreden.

Komt iemand in de problemen, bel de ambulance en vertel wat er gebruikt is!

 

 

Unity tips over PMA / PMMA gebruik

Testen, testen en testen

Testen:

Aan de buitenkant van een XTC pil of MDMA poeder kun je nooit zien wat erin zit. Een logo biedt nooit zekerheid. De logo's die in 2000/2001 voor XTC pillen gebruikt werden,  werden in 2000/2001 ook voor PMA/PMMA pillen gebruikt. Vandaar dat het belangrijk je pil of poeder altijd te laten testen.

Voor adressen waar je drugs kunt laten testen zie www.drugs-test.nl. Voor meer informatie over drugs kun je bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995).

Zelftest

De zogenaamde zelftest (EZ-test) is onbetrouwbaar om PMA pf PMMA op te sporen. Als de pil alleen PMA of PMMA bevat zal de zelftest niet verkleuren. Maar als de pil naast PMA ook XTC of amfetamine bevat zal hij wel verkleuren waardoor gebruikers ten onrechte kunnen denken dat de pil een XTC of amfetamine pil is.

Wanneer je weet dat er PMA en/of PMMA in je pil of poeder zit: NIET GEBRUIKEN!

Klik hier Voor overige tips over MDMA gebruik.

 

Zie hier de link naar het risicoschattingsrapport van het CAM over PMMA.

 © copyright 2011 - Unity info@unity.nl
Disclaimer: Let op: Als je drugs of alcohol gebruikt loop je altijd risico’s. Wil je geen risico’s lopen, dan moet je geen drugs of alcohol gebruiken.