Drugs ABC >> PMA / PMMA

PMA / PMMA

Wat is PMA / PMMA?

PMMA en PMA zijn stoffen die wel eens op de Nederlandse drugsmarkt worden aangetroffen. PMMA is para-methoxymethylamfetamine en PMA is para-methoxyamfetamine. Vooral PMMA wordt de afgelopen jaren aangetroffen. Het komt voor in XTC tabletten maar ook in poeders. PMA en PMMA zijn redelijk gevaarlijke stoffen, zonder veel gewenste effecten. In de meeste gevallen zijn het lage doseringen in XTC tabletten, maar af en toe komt het ook in hogere doseringen voor. 

 

Geschiedenis en de wet

Gebruikers zijn, voor zover bekend, niet op zoek naar PMA of PMMA. In de afgelopen jaren zijn er diverse tabletten en poeders bij de testservice ingeleverd die PMMA bleken te bevatten. Ook in andere landen komt PMA en PMMA voor en zijn er al meerdere mensen door overleden. In 2011 overleden er 12 mensen in Noorwegen. En in Nederland overleden er dat jaar vier. In de jaren daarna zijn er in diverse landen meerdere mensen aan PMMA overleden. Meestal is dit vanwege PMMA in XTC tabletten. In 2013 zijn er echter ook poeders ingeleverd bij de testservice waar PMMA in zit. Deze poeders (zeer fijn poeder, poedersuikerachtig) werden verkocht als MDMA en ketamine. Ook in de komende jaren zal PMMA waarschijnlijk op de Nederlandse drugsmarkt voor blijven komen. Op www.drugs-test.nl staat een recente lijst met tabletten waar risicovolle stoffen in zitten.  

 

 

De wet

PMA en PMMA vallen onder lijst 1 van de Opiumwet. Dat betekent dat ze worden gezien als een harddrug met grote risico's voor de gezondheid. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.

Voor meer informatie over drugs en de wet klik hier

 

Dosering en Effecten van PMA / PMMA

De effecten van PMA en PMMA lijken op die van XTC, maar er zijn belangrijke verschillen die PMA en PMMA zo buitengewoon gevaarlijk maken:

  • De effecten van PMA en PMMA worden later gevoeld dan bij XTC. Als je denkt  XTC te slikken maar in feite PMMA of PMA  slikt, kan het goed zijn dat je denkt dat je een pil hebt genomen met een lage dosis. De kans bestaat dan dat je bijneemt waardoor je een riskante dosis binnen krijgt.
  • Bij PMA en PMMA treedt veel sneller een overdosis op. Het verschil in dosis waarbij psychische effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar klein. Neem je teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, oververhitting, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.
  • Al bij een lage dosering PMMA kom je in de gevarenzone: je kunt last krijgen van extreme hartkloppingen en een snel stijgende lichaamstemperatuur. Die stijging van je lichaamstemperatuur kan leiden tot ernstige oververhitting. Als je lichaamstemperatuur stijgt kun je jezelf koelen door regelmatig te chillen in de chill-out, net als bij XTC en niet te bewegen. De kans op oververhitting neemt toe bij PMMA gebruik en een te warm lichaam kun je niet makkelijk zelf koelen. Je moet dan direct naar de EHBO of 112 bellen als er geen EHBO beschikbaar is. 

 

 

Risico’s van PMA / PMMA

Bij lage dosis geven PMA en PMMA een energiek en licht opgewekt gevoel. Neem je een iets hogere dosis dan kan de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk gaan stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en de dood. Het gebruik van PMMA in combinatie met andere middelen verhoogt dit risico.

De dood treedt meestal op als gevolg van het te hoog oplopen van de lichaamstemperatuur waardoor het centrale zenuwstelsel uitvalt. Deze ernstige lichamelijke effecten kunnen uren nadat de pil is ingenomen optreden.

Komt iemand in de problemen, bel de ambulance en vertel wat er gebruikt is!

 

 

Unity tips over PMA / PMMA gebruik

Testen, testen en testen

Testen:

Aan de buitenkant van een XTC pil of MDMA poeder kun je nooit zien wat erin zit. Een logo biedt nooit zekerheid. De logo's die in 2000/2001 voor XTC pillen gebruikt werden,  werden in 2000/2001 ook voor PMA/PMMA pillen gebruikt. Vandaar dat het belangrijk je pil of poeder altijd te laten testen.

Voor adressen waar je drugs kunt laten testen zie www.drugs-test.nl. Voor meer informatie over drugs kun je bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995).

Zelftest

De zogenaamde zelftest (EZ-test) is onbetrouwbaar om PMA pf PMMA op te sporen. Als de pil alleen PMA of PMMA bevat zal de zelftest niet verkleuren. Maar als de pil naast PMA ook XTC of amfetamine bevat zal hij wel verkleuren waardoor gebruikers ten onrechte kunnen denken dat de pil een XTC of amfetamine pil is.

Wanneer je weet dat er PMA en/of PMMA in je pil of poeder zit: NIET GEBRUIKEN!

Klik hier Voor overige tips over MDMA gebruik.

 

Zie hier de link naar het risicoschattingsrapport van het CAM over PMMA.

 © copyright 2011 - Unity info@unity.nl
Disclaimer: Let op: Als je drugs of alcohol gebruikt loop je altijd risico’s. Wil je geen risico’s lopen, dan moet je geen drugs of alcohol gebruiken.