Resultaten Global Drug Survey 2016: ’s Werelds grootste drugsonderzoek

Amsterdam, 14 juni 2016

Unity wierf voor het tweede jaar op een rij Nederlandse respondenten voor ’s werelds grootste drugsonderzoek (GDS2016). Bij deze alvast een aantal opmerkelijke resultaten.

Wereldwijd vulden bijna 100.000 mensen deze lange vragenlijst in, waaronder bijna 5100 Nederlanders. De Nederlandse respondenten zijn in vergelijking met veel andere landen nog altijd stevige drinkers. Klassieke drugs zoals cannabis, mdma en amfetamine blijven populair en ook dit jaar scoort lachgas behoorlijk hoog in de lijst van gebruikte middelen in Nederland. Het lijkt er op dat wat betreft acute gezondheidsproblemen synthetische cannabisproducten een stuk riskanter zijn dan een hoop andere drugs. Wereldwijd belanden een hoop gebruikers na het gebruik hiervan op de eerste hulp, in Nederland worden deze nauwelijks gebruikt.

In totaal namen 5058 Nederlanders deel aan de online survey, iets minder dan de helft is man (48%). De gemiddelde leeftijd is ongeveer 23 jaar, wat een stuk jonger is dan de gemiddelde leeftijd van de totale groep respondenten, die 29 jaar is. 64% studeert en twee derde komt uit een stedelijke regio.

67% gebruikte in de laatste maand minstens één illegale drug (dus dat is inclusief cannabis).

Geen representatieve streekproef

We willen graag gelijk benadrukken dat het bij dit onderzoek niet om een zogenaamde representatieve groep gaat. We zijn op zoek gegaan naar mensen die een vrij lange vragenlijst in wilden vullen over drugsgebruik. Dat trekt automatisch drugsgebruikers aan. De cijfers zeggen dan ook niets over de hele Nederlandse bevolking of over alle jongeren in Nederland of in de wereld. Het geeft ons wel waardevolle inzichten in (de patronen van) het drugsgebruik wat we weer kunnen gebruiken om onze voorlichting te verbeteren.

Veel riskant alcoholgebruik

Zoals wel een beetje te verwachten was is alcohol de meeste gebruikte drug (99% heeft in het laatste jaar alcohol gedronken). En we drinken ook nog eens veel en vaak, wat niet zonder risico’s is.

Volgens de AUDIT-schaal, een meetinstrument van de World Health Organisation (WHO), vertoont één op vijf (20,9%) van de mannelijke alcoholdrinkers hoog risico- of zelfs schadelijk gebruik. Bijna 10% van de mannen scoort zelfs in de hoogste categorie, waarbij aangeraden wordt om hulp te zoeken vanwege alcoholafhankelijkheid. Bij vrouwen is dit aantal lager maar ook daar drinkt 12,1% zo veel alcohol dat dit onder de hoog risico categorie valt.

Ongeveer een kwart wil het komende jaar liever wat minder alcohol drinken en 5% zou daar wel wat hulp bij willen gebruiken.

Wil je zelf eens checken in welke categorie jij valt? Doe de ‘test gebruik test’.

Hoog gedoseerde xtc pillen : Less is more!

Niet alleen in Nederland zien we de afgelopen 3 jaar een toename in het gebruik van zowel XTC als MDMA in poedervorm. Het gaat om een trend die ook in veel andere landen zichtbaar is. De meeste MDMA gebruikers, gebruiken minder dan 10 keer per jaar. De toename van het aantal pillen met een hoge dosis MDMA die leiden tot een verhoogd risico op acute schade en meer kans op ongewenste bijwerkingen bij de gebruikers, zorgt voor gedeelde bezorgdheid.

Jullie weten het natuurlijk al wel, maar de boodschap richting xtc gebruikers blijft: Less is More! Je haalt echt meer plezier uit je xtc ervaring als je niet te vaak en niet te veel gebruikt.

Gebruik synthetische cannabinoïden (SCS) leidt wereldwijd tot incidenten.

Een opvallend resultaat is dat het gebruik van zogenaamde synthetische cannabinoïden (synthetische varianten op cannabis) vaker leidt tot een bezoek aan de eerste hulp dan welke andere drug dan ook. Bovendien geeft meer dan de helft van de regelmatige gebruikers van synthetische cannabinoiden aan het afgelopen jaar last te hebben gehad van ontwenningsverschijnselen wanneer ze probeerden te stoppen. In Nederland komt het gebruik van synthetische cannabinoiden bijna niet voor. In Nederland was het ooit- gebruik 2% en is de laatste maand prevalentie 0%. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat Nederlandse gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot de natuurlijke variant die via coffeeshops wordt verkocht. 65% van de Nederlandse respondenten gebruikte het laatste jaar cannabis.

Lachgasgebruik leidt bij kleine groep gebruikers tot klachten

Lachgas is op het moment een populair middel. Zeker onder Nederlandse gebruikers. Een kleine groep gebruikers geeft aan dat dit gebruik niet helemaal zonder consequenties is. 6,2% van de Nederlandse respondenten die lachgas gebruikt hebben, maakt zich wel eens zorgen over de risico’s voor hun geestelijke en/of lichamelijke gezondheid. 4% van de gebruikers rapporteert symptomen van zenuwbeschadiging als gevolg van tekort aan vitamine B12: aanhoudende gevoelloosheid of tintelingen in de handen, voeten of rond hun gezicht of de mond.

Nieuwe psychoactieve stoffen een gemakkelijk alternatief

Wereldwijd gaven gebruikers van Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) aan deze te gebruiken vanwege de (in sommige gevallen en in sommige landen) legale status, de gemakkelijke online verkrijgbaarheid en de prijs. Het idee dat deze veiliger zijn dan andere, illegale, drugs was de minst belangrijke factor. Dat gebruikers denken dat legale drugs minder riskant zijn dan illegale drugs blijkt dus niet waar te zijn.

VICE NL over GDS 2016

Global Drug Survey MINI
We willen nog veel meer weten…dit jaar lanceren we voor het eerst een GDSMINI, een kort vragenlijstje met een paar vragen over Drugstesten, Psychedelische drugs, Vapen en Eerste hulp.

Klik hier om mee te doen.

Party Panel

We doen op het moment ook onderzoek naar niet alleen wat mensen doen als ze uitgaan, of ze wel of geen alcohol drinken of andere drugs gebruiken bijvoorbeeld, maar ook waarom. Je kunt ons belangrijke informatie geven door lid te worden van het Party Panel.

Samenvatting (Engels)

https://www.drugsandalcohol.ie/25667/

Korte video van de Global Drug Survey