Beperkte openstelling testservices

Goed nieuws! Vanaf 22 april wordt er weer beperkt getest bij enkele drugstestservices in Nederland. De verwachting is dat er de komende weken meer testcentra zullen volgen. Toch zal het voorlopig nog anders gaan dan je gewend bent. Voordeel: 1,5 uur wachten in een bomvolle wachtkamer is voorlopig verleden tijd. Nadeel: spontaan binnenlopen met een pil zit er helaas ook even niet meer in. 

De testservices zullen voorlopig open gaan als inleverpunt waarbij je vooraf moet bellen voor een afspraak. Gedragen de dealers en producenten zich een beetje tijdens deze lockdown? Of zien ze hun kans schoon om hun koopwaar te versnijden met de restjes uit hun medicijnkastje? Door wekelijks een aantal samples naar het lab te sturen, kunnen de testcentra weer zicht krijgen op wat er op de drugsmarkt gebeurt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er testmogelijkheden blijven bestaan voor mensen die hun gebruik niet kunnen uitstellen tot na de coronamaatregelen. 

Deze week gaan de testservices van Jellinek in Amersfoort, Amsterdam, Hilversum en Utrecht open als inleverpunt. Op korte termijn volgen ook andere testcentra in Nederland. Hou drugs-test.nl in de gaten om te zien welke testlocaties nog meer open zullen gaan.

Aangepaste werkwijze:

Vanwege de coronamaatregelen is de werkwijze van de testservice aangepast. Dit betekent concreet het volgende:

  • Testen kan alleen op afspraak. 
  • Er kunnen slechts enkele afspraken per week worden gepland. 
  • De testlocaties werken als inleverpunt. Dit betekent dat het altijd minimaal 1 week (maar soms ook langer) duurt voordat er een uitslag is. Alle samples, dus ook pillen, moeten worden doorgestuurd naar het laboratorium voor verdere analyse. 
  • We zullen de richtlijnen van het RIVM hanteren. Kom dus alleen als je vrij bent van verkoudheidsklachten. En houd voldoende afstand. 
  • Kijk op jellinek.nl/testen voor de aanvullende voorwaarden tijdens de coronamaatregelen.

Waarom werken de testservices alleen op afspraak?

Het is simpelweg te lastig om 1,5 meter afstand te bewaren als de wachtkamer vol zit met bezoekers voor de testservice. Daarnaast is er maar beperkte capaciteit om te testen en willen de testcentra deze capaciteit goed inzetten. Door telefonisch al wat meer informatie over de drug en de reden van het testen te horen, kan er een betere inschatting gemaakt worden.  

Waarom kunnen pillen niet herkend worden?

Voordat de coronamaatregelen van kracht waren, werkten de testservices met een herkenningslijst waarop ⅓ tot ½ van alle pillen op direct herkend konden worden. Doordat de testservices enkele weken gesloten zijn geweest en er daarna maar beperkt getest kan worden, is deze herkenningslijst niet meer betrouwbaar. Alle samples moeten dus voor analyse naar het laboratorium. 

Waarom zijn er maar zo weinig plekken per testlocatie per week?

Op dit moment moet face to face contact zo veel mogelijk beperkt worden. Toch vinden we het ook belangrijk om zicht te houden op de drugsmarkt. Daarom zijn er enkele plekken per week waarbij er met zo min mogelijk face to face contact, toch wat informatie over de markt verkregen kan worden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er testmogelijkheden blijven bestaan voor mensen die hun gebruik niet kunnen uitstellen tot na de coronamaatregelen. 

Kan iedereen een afspraak maken?

Voldoe je aan de algemene testvoorwaarden? Dan kun je bellen voor een afspraak. Aan de telefoon worden een aantal vragen gesteld om een goede afweging te kunnen maken of iets snel getest moet worden of beter even kan wachten. Het kan dus zijn dat je niet direct geholpen kunt worden. 

Is dit wel het goede moment om drugs te gebruiken?

Als je het ons vraagt, zullen we je altijd adviseren om je gebruik zo veel mogelijk uit te stellen. Drugsgebruik is nooit zonder risico​. Maar in de huidige situatie zijn de risico’s groter. Het gebruik van drugs verlaagt je weerstand. ​Dit maakt je vatbaarder voor de negatieve gevolgen van het coronavirus. ​Ook kun je besmet raken door contact met zakjes, je dealer of de mensen met wie je gebruikt. We moeten met elkaar proberen de druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Dit kunnen we doen door zelf zo min mogelijk onnodige risico’s te nemen. Het uitstellen van drugsgebruik is daar een voorbeeld van. We begrijpen ook dat dat niet voor iedereen mogelijk is. En adviseren daarom wel om je drugs te laten testen voordat je gaat gebruiken. Meer weten over drugsgebruik en corona? Lees onze themapagina

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.