Coronavirus en alcohol, tabak en ander drugsgebruik

 

We zullen deze pagina regelmatig updaten. Houd Unity.nl dus de komende tijd in de gaten! 

Wij zijn Unity. Deze zomer zouden wij op 100 festivals door heel Nederland voorlichting geven over alcohol en andere drugs. Maar door Corona zijn tot ons grote verdriet alle festivals gecanceld en is dus ook onze festivalagenda leeg.   

Daar balen we enorm van. In het bijzonder voor al onze samenwerkingspartners, iedereen die betrokken is bij de organisatie van de festivals en iedereen die, net zoals wij, ongelofelijk veel zin had om eindelijk weer samen te feesten, dansen en van muziek te genieten. We denken aan jullie en missen jullie nu al.   

Vanuit Unity geven we dit jaar al weer 24 jaar vrijwillig voorlichting op feesten en festivals. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen ergens terecht kan voor een open-minded gesprek, betrouwbare en up-to-date informatie en tips die helpen om zelf de risico’s zoveel mogelijk te beperken.   

En dat blijft en daarom zijn wij er ook nu voor onze community. Juist nu. Maar voorlopig nog even ‘op afstand’. Online.   

Alles is deze zomer anders en veel is onvoorspelbaar. Of, hoe, waar en met wie we feesten. Of, hoe, waar en hoeveel we roken, drinken of andere drugs gebruiken. Zelfs de drugsmarkt kan veranderen.   

De gezondheidsrisico’s kunnen dus ook best wel eens anders zijn. En daarmee ook een deel van onze voorlichting en tips om die risico’s te  beperken.   

Zonder onze Unitystand kunnen we ook niet vragen hoe het met je gaat, hoe je omgaat met de veranderingen, wat je ervaringen zijn en welke keuzes je nu maakt.   

Omdat we dat wel heel graag willen weten en die info heel belangrijk is voor onze voorlichting vragen we jullie de komende weken ons te helpen door deze volledig anonieme vragenlijst in te vullen. Help je ook mee? Max 10 min invultijd.   

Check hier onze Unity Q&A, voor al je vragen & antwoorden over het coronavirus en drugsgebruik.  

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail ons: info@unity.nl

Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment? 

 • Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs verlaagt je weerstand. ​Dit maakt je vatbaarder voor de negatieve gevolgen van het virus.
 • Ook kun je besmet raken door contact met zakjes, je dealer of de mensen met wie je gebruikt.
 • Daarnaast moeten we met elkaar proberen de druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Dit kunnen we doen door zelf zo min mogelijk onnodige risico’s te nemen. Het uitstellen van drugsgebruik is daar een voorbeeld van. Maar we weten ook dat dat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Heb je moeite met het minderen of stoppen en wil je daar wat advies of ondersteuning bij op afstand, dan kun je op verschillende plekken terecht. Onder de vraag Ik zoek hulp voor mezelf of iemand in mijn omgeving, waar kan ik terecht? vind je een overzicht.
 • Voel je je niet lekker, maak je je zorgen over jouw eigen gezondheid of die van iemand anders? Aarzel niet en bel 112. Zij kunnen met je meedenken, inschatten hoe ernstig de situatie is en ook in deze tijd staat de spoedeisende hulp klaar voor iedereen die die hulp nodig heeft.
 • In ons drugs ABC kun je lezen wat de risico’s zijn per middel.

Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?

Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Voor je weerstand is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Sommige drugs zorgen ervoor dat je minder trek hebt in eten. Hierdoor eet je veel minder dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast geldt voor alle middelen dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat als je dat middel hebt gebruikt. Lees hier meer over de invloed van drugsgebruik op slaap. Ook kunnen drugs je immuunsysteem beïnvloeden. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Hier lees je de invloed van cannabis op je weerstand.

Hoe kan ik jullie helpen?

Deel jouw ervaring en help mee aan het onderzoek: alcohol, drugs, roken gamen en gokken in Coronatijd. Je vindt de vragenlijst hier. Anoniem, 16+ en invullen duurt ongeveer 10 minuten.

Door mee te doen help je mee aan voorlichting en hulpverlening die goed aansluit bij de informatie en hulpbehoefte van de mensen waar het om gaat. Op onze website besteden we de komende periode regelmatig aandacht aan de bevindingen en daar aan gekoppelde tips van onze experts.

Waarom is het goed om nu te stoppen met roken en wat zijn jullie tips?

Lees het antwoord in het artikel Samen de laatste sigaret uitdrukken.

Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik toch alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?

 • Doe rustig aan met alcohol en gebruik liever even helemaal geen andere drugs, want als het misgaat, is dat extra belastend voor de zorg.
 • Wil je toch drugs gebruiken, neem dan een lage dosering, minder dan je normaal zou doen. Combineer niet met alcohol, andere drugs of medicijnen. Hiermee verklein je de kans dat je medische hulp nodig hebt.
 • Gebruik alleen drugs waar je bekend mee bent. Bijvoorbeeld iets wat je nog thuis hebt liggen en al eerder hebt gebruikt (en getest hebt bij een drugstestservice).
 • Stel het gebruik van een nieuwe middel liever even uit. De effecten kunnen voor jou onvoorspelbaar zijn. Ga je toch iets nieuws proberen, zorg dan dat je niet alleen bent (maar zoek elkaar niet onnodig op in verband met besmetting).
 • Houd in de rij voor de coffeeshop afstand van andere mensen. Je kunt ook op een tijdstip gaan dat het minder druk is, bijvoorbeeld ‘s ochtends.
 • Slaap, eet gezond (noten, zaden, vitamines), blijf in beweging (sporten) en behoud je normale ritme voor een optimale weerstand.
 • Als je met anderen gebruikt, deel dan niks. Probeer je eigen joint, sigaret, pijp, buis of naald te gebruiken.
 • Gebruik geen geld als snuifbuis, maar neem elke keer een nieuw papiertje. Een post it bijvoorbeeld.
 • Ga niet naar drukke plekken om te gebruiken, vermijd bijvoorbeeld (huis)feestjes. Zorg dat je niet alleen bent, maar zoek geen grote groepen op. De kans om besmet te raken is op dit soort plekken groot.
 • Alcohol en andere drugs beïnvloeden je beoordelingsvermogen, houd hier rekening mee. Als je seks gaat hebben, doe het dan veilig.
 • Lees ons drugsABC voor tips per middel.
 • Heb je een andere vraag over het beperken van de risico’s, check hieronder waar je terecht kunt voor informatie, advies en eventueel ondersteuning op afstand als je ze zou willen minderen of stoppen.

Ik zoek hulp voor mezelf of iemand in mijn omgeving, waar kan ik terecht?

Ik heb alcohol of andere drugs gebruikt en ik maak me zorgen over mijn gezondheid. Wat kan ik doen? 

 • Neem contact op met de huisarts en vertel eerlijk wat je hebt gebruikt. De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim en zal jouw middelengebruik niet met anderen delen.
 • Maak je je ernstige zorgen of is de huisarts niet bereikbaar, aarzel niet en bel 112.  Zij kunnen met je meedenken, inschatten hoe ernstig de situatie is en ook in deze tijd staat de spoedeisende hulp klaar voor iedereen die hulp nodig heeft.

Ik heb drugs gebruikt en sindsdien heb ik klachten die maar niet over gaan en waar ik me zorgen over maak. Waar kan ik terecht?

 • Neem contact op met de huisarts en vertel eerlijk wat je hebt gebruikt. De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim en zal jouw middelengebruik niet met anderen delen.
 • Neem contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs, op werkdagen telefonisch te bereiken op 088-358 29 40. Hier werken artsen die gespecialiseerd zijn in gebruik van partydrugs.

Ik overweeg om (tijdelijk) te minderen of stoppen en kan daar wel wat advies of hulp bij gebruiken, waar kan ik in deze tijd terecht? 

Wanneer je dagelijks gebruikt en besluit helemaal te stoppen, neem dan altijd contact op met jouw huisarts of zoek contact met een professional via onderstaande opties. Samen kunnen jullie bekijken welk hulpaanbod er is in jouw regio.

Wil je telefonisch advies?

 • Jellinek Advieslijn: 088 505 1220 (werkdagen 9-17u)
 • Drugs Infolijn: 0900 1995 (werkdagen 9-17u)
 • Of bel de verslavingszorginstelling in jouw regio

Wil je chatten? Dat kan hier.

Wil je mailen?

>Wanneer je zelf wilt minderen of stoppen kun je dat doen met behulp van een zelfhulpprogramma. Dit kan gratis en anoniem:

Wil je een adviesgesprek?

In sommige regio’s kun je bij de preventieafdeling van de verslavingszorginstelling uit die regio terecht voor een gratis adviesgesprek. In overleg met jou kan de preventiewerker een reeks van gesprekken met jou inplannen. Samen met de preventiewerker bekijk je wat voor jou werkt om te minderen of stoppen met gebruik. Neem contact op met de verslavingszorginstelling uit jouw regio voor de mogelijkheden.

Wil je in behandeling? De meeste behandelingen worden gewoon aangeboden, het kan zijn dat het digitaal plaatsvindt. Wel kunnen de wachttijden voor behandelingen oplopen. Meld je daarom zo snel mogelijk aan bij de verslavingszorginstelling in jouw regio, en overleg met je huisarts wat je in de tussentijd kan doen om de wachttijd te overbruggen.

Ik maak me zorgen over het gebruik van iemand in mijn omgeving. Wat kan ik doen?

Wanneer je je zorgen maakt om het gebruik van iemand in je omgeving kun je het zelfhulpprogramma Samen Nuchter doen. Hierbij leer je hoe je in gesprek kan gaan met jouw naaste om hem of haar te motiveren om hulp te zoeken. Dit programma is gratis en anoniem te volgen. Ook zijn er verschillende (online) cursussen of bijeenkomsten waar je aan kan deelnemen. Hiervoor kun je terecht bij de programma’s voor naasten bij de verslavingszorginstelling in jouw regio.

Wat is het effect van alcohol en andere drugs op angst en wat zijn de Unity-tips in deze omstandigheden?

Lees daar meer over in het artikel Drugs en angstklachten.

Is het handig om te trippen tijdens quarantaine?

Lees daar meer over in het artikel Thuis blijven trippen, een goed idee?

Kan ik mijn drugs nog laten testen?

Ja, maar wel beperkt. Kijk voor de testservice in jouw regio op drugs-test.nl. Voor Amsterdam, Amersfoort, Gooi & Vecht en Utrecht vind je meer informatie op Jellinek.nl/testen.

Volgens mij is mijn drug vervuild, wat kan ik doen?

Er kan in zeer uitzonderlijke gevallen nog getest worden. Bijvoorbeeld na een ernstig incident of bij het vermoeden van vervuiling met een levensgevaarlijke stof. Kijk voor meer informatie op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice, bijvoorbeeld Jellinek.nl/testen.

Kan ik nog bellen voor een uitslag van mijn drugstest?

De telefoonlijnen voor het opvragen van een uitslagenlijnen van de meeste locaties zijn nog wel geopend. Kijk daarvoor op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice.

Wat is het huidige hulpaanbod voor homo- en bimannen?

Verschillende organisaties bieden advies, ondersteuning en hulp voor homo-en bimannen die vragen hebben over hun middelengebruik en/of seksuele gezondheid. Het aanbod vind je op deze pagina.

Waar vind ik de Unity Quarantine Playlist?

Je vindt die via deze link op Spotify.

Waar vind ik de Unity kleurplaat?

Evelien en Giselle van Unity Utrecht hebben prachtige kleurplaten gemaakt, deze vind je hier!

Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?

Hoe kom ik er achter of iets fake news is?

Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp groepen zien we regelmatig nepnieuws berichten voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen. We hebben een paar artikelen over dit onderwerp verzameld:

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?

Ik wil graag hulp bij minderen of stoppen, waar kan ik terecht? 

 • Veel klinieken hebben behandelingen momenteel gestaakt. Wel zijn er online zelfhulpen, zoals die van Jellinek.

 

Think for yourself, care about others <3 Unity

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.