Alcohol drank bier wijn whiskey

Alcohol

Alcohol is de meest gebruikte drug in onze westerse samenleving. De scheikundige naam voor alcohol is ethanol (C2H5OH). Alcohol is een verdovend middel dat ontstaat uit gisting. Voor wijn gebruikt men druiven, voor bier gerst en tarwe en voor gedistilleerde dranken granen of vruchten. Het natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan en dat noemen we sterke drank. Naast bieren, wijnen en allerlei sterke drank en likeurtjes zijn er ook mixdrankjes, shooters, alcopops en blasters op de markt. Een mixdrankje is sterke drank vermengd met frisdrank; denk bijvoorbeeld aan een rum met cola (Baco) of vodka met jus d'orange. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7%, afhankelijk van degene die hem inschenkt. Shooters zijn likeuren met een hoog alcoholpercentage (rond de 20%), meestal in kleine flesjes van 20ml. Bekendste shooter is toch wel Flugel. Alcopops worden gemaakt door vruchtensappen te laten vergisten, maar vaak wordt ook alcohol en koolzuur toegevoegd. In een alcopop zit evenveel alcohol als in een glas bier, een wijntje of in een glaasje sterkedrank, omdat het gemengd is met een niet-alcoholische drank. Breezers zijn bijvoorbeeld alcopops. Blasters lijken op mixdrankjes maar bevatten als niet-alcoholische toevoeging meestal een stimulerend middel zoals cafeine of guarana. Vodka Red Bull is de bekendste.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis van alcohol§

Geschiedenis

Alcohol is vermoedelijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met in de lucht zwevend gist in aanraking kwam. Achtduizend jaar geleden werd het al gedronken. Uit gevonden aardewerk uit Iran en Irak blijkt dat bier 5400 jaar voor Christus al bekend was. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn.

In Nederland werd vroeger vooral bier gedronken. De Germanen wisten al hoe je bier moest maken. Omstreeks 1300 werd bier de volksdrank. Door de slechte kwaliteit van het drinkwater was het drinken van bier een veilig alternatief. Het meeste bier werd in kloosters gebrouwen, pas later kwamen de brouwerijen. Het distilleren kwam in de late middeleeuwen tot bloei. Eind zeventiende eeuw is sterke drank een echte concurrent van bier en wijn geworden.

Na 1800 wordt alcohol in toenemende mate als groot maatschappelijk probleem gezien. Dit leidt tot allerlei drankbestrijdingorganisaties en in 1881 komt de eerste drankwet tot stand, de voorloper van onze huidige Drank- en Horecawet. De matigingsbeweging was vooral in Nederland erg effectief. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd er nauwelijks alcohol gedronken.

Pas na 1960 kwam het gebruik in een stroomversnelling en zijn Nederlanders drie keer zoveel gaan drinken. De voornaamste redenen van deze toename zijn de toegenomen welvaart en het achterblijven van de prijsstijging van alcohol, het leren kennen van andere drankjes door buitenlandse vakanties en de grotere acceptatie van alcoholgebruik door vrouwen en jongeren.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Alcohol en de wet§

Alcohol valt onder de Warenwet en is legaal. Het gebruik en de verkoop van alcohol is wel aan regels verbonden. In de Drank- en Horecawet staat dat per 1 januari 2014 aan jongeren onder de 18 jaar geen alcoholische dranken verkocht mogen worden. Voorheen werd er een onderscheid gemaakt tussen de verkoop van zwak alcoholische dranken (vanaf 16 jaar) en sterk alcoholische dranken (vanaf 18 jaar). Sterk alcoholische dranken worden alleen in slijterijen verkocht. Zwak alcoholische dranken zijn ook in de supermarkt verkrijgbaar.

De verkoper van alcohol (de barman of de winkelier) moet jongeren altijd om een geldig legitimatiebewijs vragen (paspoort, rijbewijs, bromfietsdocument). Verkoopt hij alcoholhoudende drank aan iemand onder de 18 jaar dan kan hij zijn vergunning kwijtraken. Deze regels gelden overal waar alcohol verkocht wordt; in winkels, cafés, bars, kantines, enzovoort. Er mogen geen mensen in horecagelegenheden worden toegelaten die zichtbaar teveel gedronken hebben. Er mag ook geen alcohol geschonken worden aan mensen die in een ‘kennelijke staat van dronkenschap zijn’.
En we weten het allemaal: alcohol en verkeer gaan niet samen. In Nederland ben je strafbaar vanaf een alcoholpromillage van 0,5‰. Heb je een puntenrijbewijs dan mag je slechts 0,2‰ blazen.

Lees meer bij Verkeer en De wet.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van alcohol§

Alcohol wordt gedronken en zit in dranken als bier, wijn, wodka of mixjes. Alcohol komt via de slokdarm in je maag terecht waar het zich vermengt met vocht, maagzuur en eventueel voedsel. Een deel (20%) van de alcohol wordt direct vanuit de maag in de bloedstroom opgenomen. Zie ook Het lichaam.

Sterke drank wordt sneller opgenomen dan zwakalcoholische dranken. Ook dranken met koolzuur en warme dranken worden sneller opgenomen.

Dosering

De standaardmaten van glazen zijn in Nederland zo gemaakt dat je bij elk drankje eenzelfde hoeveelheid alcohol binnen krijgt. Bier bevat gemiddeld ongeveer 5% alcohol, wijn zo’n 12% en wodka 40%. Maar een glas bier is groter dan een glas wijn en een maatje wodka is al helemaal klein. Het komt erop neer dat ieder standaard glas van een alcoholhoudende drank ongeveer evenveel pure alcohol bevat (10 gram). Het maakt dus niet uit of je een mixje drinkt of een pure wodka, alleen is het wel zo dat je een shotje wodka sneller achterover slaat dan een mixdrankje waardoor je sneller meer alcohol binnen krijgt met alle bijbehorende risico’s. Let op: niet iedereen maakt gebruik van standaard glazen of schenkt netjes 1 maatje wodka in je glas.

Alcoholpromilage

Alcohol veroorzaakt niet bij iedereen hetzelfde bloedalcoholgehalte (BAG). BAG is het aantal gram alcohol per liter bloed. Er zijn allerlei persoonlijke factoren die hier invloed op hebben:
De alcohol wordt verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. Iemand die veel weegt merkt dus minder van een zelfde aantal glazen dan iemand die weinig weegt.

Of je een man of vrouw bent is ook van invloed op het bloedalcoholgehalte. Het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. Daarom wordt de alcohol bij vrouwen minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed dan mannen.

Maagvulling kan ook een rol spelen. Het voedsel in de maag zorgt er namelijk voor dat de alcohol gelijkmatiger en langzamer in het bloed wordt opgenomen. Kortom: met een volle maag ben je minder snel onder invloed van alcohol dan wanneer je op een lege maag gaat drinken.

Ook je lichamelijke conditie en of je medicijnen gebruikt zijn van invloed op het bloedalcoholgehalte.

Eén standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol en leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen.

Sterke drank wordt sneller opgenomen dan zwakalcoholische dranken. Ook dranken met koolzuur en warme dranken worden sneller opgenomen.

Norm

In Nederland hanteert de Gezondheidsraad een medisch verantwoorde norm voor alcoholgebruik. Op grond van een uitgebreide afweging tussen de positieve en negatieve effecten van alcohol op de gezondheid komt de Gezondheidsraad tot de volgende norm: Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag. Het liefst met twee aaneengesloten alcoholvrije dagen. Wel hebben vrouwen ook bij het drinken van één glas alcohol mogelijk een licht verhoogd risico op borstkanker.

Drink je meer alcohol dan de norm voor verantwoord alcoholgebruik, dan loop je bijvoorbeeld het risico op een laag ijzergehalte in je bloed, leververvetting, vermoeidheid, depressie, problemen op het werk, kanker en hoge bloeddruk.

Het is trouwens niet zo dat als je meer dan deze norm drinkt je ook gelijk een alcoholist bent. Zie het kopje ‘Verslaving aan alcohol’.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van alcohol§

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Persoonlijke factoren spelen ook een rol. De ene persoon kan bijvoorbeeld agressief worden van alcohol, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens en iedere situatie is per slot van rekening anders.

Wat voor effect alcohol heeft hangt sterk af van de dosis of preciezer: van het bloedalcoholgehalte (BAG).

Promillage Aantal glazen (vrouw) Aantal glazen (man) Effect
0,0-0,5 1-2 2-3 Je polsslag en ademhaling versnellen licht. Je krijgt een warm gevoel en praten lijkt wat makkelijker te gaan. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
0,5-1,5 2-5 3-7 Je krijgt een zorgeloos en vrolijk gevoel of je wordt juist grof en prikkelbaar. Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect ). Je begint wat luider te praten, ook omdat je minder goed hoort.
1,5-3 6-9 10-15 Je opgewekte stemming kan over gaan in overdreven emotionaliteit, luidruchtigheid en agressiviteit. Het wordt steeds moeilijker om een gesprek te volgen en gebeurtenissen om je heen dringen slecht tot je door. Je spiercoördinatie gaat verder achteruit, je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen worden groter. Je kunt in de war raken en krijgt black-outs (je weet dan de volgende dag niet meer wat er gebeurd is). Kans is groot dat je ook misselijk wordt en draaierig wordt, zeker als je je ogen dicht doet, en moet overgeven.
3-4 10-13 15-19 Toenemende kans dat wat je ziet of hoort niet meer tot je doordringt, je denkt nog maar heel langzaam kunt weinig onthouden raakt in de war en bent afwezig.
4-5 Ademhaling en polsslag vertragen zo erg dat je bewusteloos kunt raken, levensgevaar neemt toe: de ademhaling kan stoppen waarna je een hartstilstand krijgt (kans op alcoholvergiftiging).

In bovenstaande beschrijving wordt met een glas een standaardglas bedoeld. De beschrijving is zo gemaakt dat er bedoeld wordt dat je dat aantal glazen binnen een paar uur drinkt. Zoals al eerder is aangegeven kunnen de effecten heel erg verschillen per persoon.

Psychische effecten

 • Vrolijk (tijdelijk onderdrukken depressieve gevoelens)
 • Ontremd
 • Ontspannen
 • Zelfverzekerd
 • Makkelijker praten
 • Vergemakkelijkt sociale contacten
 • Emotioneel labiel
 • Agressief
 • Verwardheid

Lichamelijke effecten

 • Bloedvaten verwijden zich (warm gevoel)
 • Na eerste paar glazen versnellen hartslag en ademhaling
 • Vertraging hartslag en ademhaling
 • Reactievermogen gaat omlaag
 • Verminderde coördinatie van bewegingen
 • Zintuigen gaan minder goed werken
 • Tunnelvisie
 • Rood gezicht
 • Verwijde pupillen
 • Black out en geheugenverlies bij hoge doses
 • Duizeligheid, misselijkheid en kans op overgeven
 • Uitdroging
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van alcohol§

Korte termijn risico’s

 • Kater
 • Alcoholvergiftiging
 • Dik worden
 • Onveilige seks
 • Nachtrust
 • Vieze adem
 • Grey out & Black out
 • Misselijk en overgeven
 • Schade ongeboren kind
 • Verslaving

Kater

Als je veel alcohol drinkt krijg je een kater; een vervelend en ziek gevoel na een avond veel drinken. Als je een kater hebt, is je lichaam druk bezig met het ontgiften van je lichaam. Symptomen van een kater zijn misselijkheid, overgeven, trillen, duizeligheid, hoofdpijn, ‘nadorst’, en zweten.

Een kater heeft verschillende oorzaken, waaronder vochttekort in je lichaam. Je nieren worden aangezet tot extra vochtafscheiding. Gevolg is dat je meer en vaker plast en sneller uitdroogt. Bij sterke drank krijgt de drinker nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater nog heftiger is.

Een andere oorzaak is dat alcohol in je lichaam wordt omgezet in de giftige stoffen ADH (aceetaldehyde) en ALDH (alcohol dehydrogenase). Deze stof ontstaat bij de afbraak van alcohol en zorgt voor hoofdpijn en een trillend gevoel. Hoe meer je drinkt, hoe meer van deze stof in je lichaam komt. Een derde factor voor de kater zijn foezelalcoholen. Dit zijn andere soorten alcoholen dan de gewone alcohol en deze giftige stofjes worden zeer langzaam afgebroken. Alcohol irriteert je maagslijmvlies waardoor je misselijk kunt worden en moet overgeven.

Als laatste factor spelen uiteraard ook de persoonlijke kenmerken mee. Als je moe bent of niet lekker in je vel zit zal de kater ook harder aankomen.

Alcoholvergiftiging

Wanneer je veel alcohol in een korte tijd drinkt kun je een alcoholvergiftiging krijgen. Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kunt raken. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. In dit geval is er sprake van levensgevaar. Bij volwassenen kan bij vier promille al een alcoholvergiftiging optreden, bij jonge onervaren drinkers ligt dit veel lager.

Dik worden

Of je dik wordt van alcohol hangt ervan af wat je verder eet en drinkt en hoeveel lichaamsbeweging je krijgt. Alcoholhoudende drank bevat wel veel energie in de vorm van (lege) calorieën (7 calorieën per gram). Dat is bijna net zo veel als vet (9 kcal) en meer dan suiker, 1 gram suiker bevat namelijk 4 kcal. Vaak zit er in drankjes en mixjes ook veel suiker, wat extra calorieën afgeeft.
Nóg een extra dikmakend effect van alcohol is het feit dat alcohol niet kan worden opgeslagen in het lichaam en snel verbrand wordt. Daardoor wordt de verbranding van andere energiebronnen, met name vet, onderdrukt. Het vet dat overblijft, wordt opgeslagen, vooral in de buik.

Maar kleine hoeveelheden alcohol kunnen wel de eetlust stimuleren (door prikkeling van de maag) waardoor je dus zin hebt om te eten. Grotere hoeveelheden geven vaak wel een vol gevoel, maar dragen niet bij aan gezonde voeding. Ze leveren veel calorieën en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Seks

Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen en de zin in seks kan toenemen. Het maakt je losser en hierdoor kun je dingen doen die je in nuchtere toestand nooit zou durven. Onveilige seks kan het gevolg zijn.

Daarnaast verlaagt alcohol bij mannen het hormoon testosteron waardoor het moeilijker is om een erectie te krijgen en klaar te komen. Bij vrouwen wordt juist het testosteron verhoogd waardoor een orgasme intenser kan zijn. Bij veel alcoholgebruik neemt de zin in seks bij vrouwen af.

Nachtrust

Alcohol ontspant en meestal val je snel in slaap. Als je veel hebt gedronken, slaap je wel onrustiger en word je eerder wakker. Je krijgt zo onvoldoende diepe slaap en je bent minder goed uitgerust. Alcohol zorgt ervoor dat je remslaap vermindert.

Vieze adem

Alcohol wordt door je bloed vervoerd en passeert hierbij verschillende organen, waaronder je longen. Een deel van de alcohol wordt dus aan de longblaasjes afgegeven en die adem je uit. Zo meet de politie ook de hoeveelheid alcohol in je lichaam.

Black-out & Grey-out

Als je op een avond heel veel alcohol drinkt kan je een black-out krijgen, dat is een tijdelijke geheugenstoornis waarbij de informatie van het kortetermijngeheugen niet wordt overgebracht naar het langetermijngeheugen. Je weet dan de volgende dag niet meer wat je hebt gedaan en waar je bent geweest.

Je kunt ook een grey-out krijgen: je kunt je dan nog wel dingen herinneren, maar dan alleen zeer fragmentarisch. Ook hier is een fout opgetreden in de overdracht van informatie van het korte naar het lange termijn geheugen.

Als je vaker een black- of grey-out hebt dan is dat schadelijk voor de hersenen. Bovendien kan dit een aanwijzing zijn dat je te vaak teveel drinkt.

Na een avond flink doorzakken, werkt ook je geheugen de volgende dag slechter dan normaal, ondanks dat de alcohol geheel uit je bloed verdwenen is. Vooral het langetermijngeheugen is (tijdelijk) aangetast.

Ook het langetermijngeheugen functioneert slechter wanneer je veel alcohol hebt gedronken.

Misselijkheid en overgeven

Als je alcohol drinkt irriteert dat je maagslijmvlies en produceer je meer maagzuur. Hierdoor kan je maagwand samentrekken met misselijkheid of overgeven tot gevolg.

Lange termijn risico’s

 • Hart- en vaatziekten
 • Ontstoken maagslijmvlies
 • Leverziekten
 • Kanker
 • Alvleesklierontsteking
 • Hersenbeschadiging
 • Psychose
 • Vermageren

Hart- en vaatziekten

Vanaf drie glazen per dag heeft alcohol een negatieve invloed op het hart, de kans op een verhoogde bloeddruk neemt dan toe. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico van een hartinfarct. Alcohol kan ook leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen doordat de hartspier niet meer goed kan samentrekken of ontspannen en hersenbloedingen.

Matig gebruik (maximaal 1 tot 2 glazen per dag) heeft een beschermend effect op hart- en bloedvaten. Het kan het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengaan. Of je wijn drinkt of een andere alcoholische drank, maakt daarbij niet uit. Dat gunstige effect geldt echter alleen voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang. Vanwege andere effecten op de gezondheid en het risico op verslaving kan alcohol niet gebruikt worden als medicijn. Bewegen, gezond eten en niet roken zijn veel beter om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Maagslijmvlies

Door overmatig alcoholgebruik kan het maagslijmvlies gaan ontsteken. Je kunt dan last krijgen van een opgeblazen gevoel, oprispingen, maagpijn en zuurbranden.

Leverziekten

Alcohol wordt afgebroken door de lever. Doordat alcohol een giftige stof is, zal de lever altijd als eerste de alcohol afbreken. Overmatig alcoholgebruik kan schade geven aan de lever.

Vetlever

Overmatig alcoholgebruik verstoort de afbraakfunctie van de lever en kan leiden tot een opeenhoping van vet in de lever (vetlever) en het bloed waardoor de lever kan gaan zwellen. Dit kan al gebeuren na enkele dagen flink doordrinken en kan gepaard gaan met pijn, slechte eetlust, misselijkheid en braken en soms geelzucht. Door de vetophoping kan de levercel beschadigd raken en zelfs dood gaan. Wanneer je stopt met drinken kan de lever zich, afhankelijk van de schade, zich weer na een paar weken herstellen.

Alcoholhepatitis en Levercirrose

Naast de vetlever kan je door alcohol ook nog twee andere leverziekten krijgen; alcoholhepatitis en levercirrose. Bij alcoholhepatitis is er sprake van een leverontsteking waardoor je ernstig ziek kunt worden met hevige pijn, koorts, slechte eetlust en geelzucht. Alcoholhepatitis is een ernstige ziekte met mogelijk dodelijke gevolgen en kan een voorloper zijn van levercirrose. Levercirrose is een ernstige aandoening waarbij de levercellen sterven en worden vervangen door bindweefsel. Hierdoor worden de bloedvaten die door de lever lopen vernauwd en gaat de lever slechter functioneren. De lever verschrompelt en wordt kleiner. Een levercirrose gaat niet over, maar kan wel stabiel worden wanneer je stopt met het drinken van alcohol. Wanneer je lever je bloed niet meer kan zuiveren, komen de afbraakstoffen in je hersenen terecht en kunnen zorgen voor sufheid, verwardheid en coma met uiteindelijk de dood als gevolg.

Kanker

Alcohol verhoogt de kans op kanker. Een verhoogd risico op darmkanker is er al vanaf drie glazen per dag. Het risico op borstkanker bij vrouwen wordt al verhoogd vanaf 1 glas per dag. Dit heeft waarschijnlijk te maken heeft met de beïnvloeding van de hormoonhuishouding door alcohol. Vanaf vier glazen per dag voor de vrouw en zes glazen per dag voor de man neemt het risico op slokdarmkanker toe. Bij mondholtekanker zijn dat zes glazen per dag voor de vrouw en acht glazen per dag voor de man. De kans op deze vormen van kanker is extra groot voor wie zowel drinkt als rookt. Alleen bij zwaar alcoholgebruik is er kans op leverkanker en een alvleesklierontsteking verhoogt weer de kans op alvleesklierkanker.

Alvleesklierontsteking

Alcoholisten kunnen een ontsteking krijgen aan de alvleesklier. Alcohol stimuleert de alvleesklier tot het maken van meer spijsverteringssappen. Hierdoor kan de alvleesklier ontstoken raken. Bij een ernstige ontsteking verlaten de sappen achter het buikvlies langs waardoor de sappen overal ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit kan soms tot de dood leiden.

Hersenen

Drinken heeft invloed op alle hersenfuncties. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je langdurig gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen.

Korsakov

Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom. Korsakovpatienten lijden aan geheugenverlies, verlies van het vermogen om iets nieuws te leren en een gestoord begrip van tijd en plaats.

Psychose

Als gevolg van overmatig alcoholgebruik kunnen psychosen ontstaan zoals het delirium tremens en psychotische stoornissen met hallucinaties of wanen.

Vermageren

Op korte termijn bestaat het risico dat je aankomt van alcohol maar als je meer en vaker gaat drinken bestaat juist de kans dat je vermagerd of ondervoed raakt. Dat komt omdat de alcohol in grote hoeveelheden wel een vol gevoel geeft en je dus minder honger hebt. De alcohol levert wel energie op, maar heeft totaal geen voedingswaarde en wanneer de drinker dan ook nog eens zijn voedingspatroon verwaarloost bestaat de kans op ondervoeding. Alcoholisten gaan vaak slecht eten maar en de alcohol beschadigd ook de darmwand waardoor het lichaam minder goed in staat is op voedingsstoffen op te nemen.

Zwangerschap

Het drinken van een of meerdere glazen alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij de man en vrouw. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot miskramen, vroeggeboorte, mentale ontwikkelingsachterstand zoals het geheugen, intelligentie en rekenen. Bij zes glazen of meer wordt het risico verhoogd op FAS, foetaal alcoholsyndroom. Hierdoor krijgt de baby een laag geboortegewicht, kleinere schedel, geringe lichaamslengte en mogelijk afwijkingen aan het gezicht.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Alcohol en slapen§

Als je alcohol drinkt voor het slapengaan beïnvloedt dit de kwaliteit van je slaap. Hierdoor kan je last krijgen van vermoeidheid. In dit artikel vertellen we uitgebreid wat hoe alcohol de slaap beïnvloedt en wat er gebeurt als alcohol en de gevolgen van slaapgebrek samen komen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Verslaving aan alcohol§

Alcohol is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Iemand die een half jaar elke dag 8 glazen drinkt, krijgt bij stoppen al last van ontwenningsverschijnselen zoals slecht slapen, transpireren en onrustig worden. Ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken. Dan onderdruk je eigenlijk tijdelijk die verschijnselen. Er treedt ook tolerantie of gewenning op. Dat betekent dat als je regelmatig drinkt, het effect bij dezelfde hoeveelheid alcohol minder is. Dus je moet meer drinken om aangeschoten of dronken te worden. Regelmatige drinkers zeggen dan dat ze ‘er beter tegen kunnen’.

Als jij je afvraagt of je alcoholgebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik zonder te drinken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het alcohol bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan drinken?
 • Moet ik steeds meer drinken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan drinken. Drink ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Drink ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet drink, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Drink ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan drinken of aan bijkomen van een avondje drinken?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan alcohol?
 • Drink ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het drinken steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Drink ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik alcohol en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check het thema Combigebruik voor meer informatie.

Alcohol en cocaïne

Door alcohol en cocaïne te combineren wordt de stof coca-ethyleen aangemaakt. Deze psychoactieve stof is schadelijker voor de lever, geeft een extra belasting voor de hart- en bloedvaten en is meer verslavend dan alcohol of cocaïne op zichzelf. Coca-ethyleen heeft een 4x zo lange halfwaardetijd (langere werking) als cocaïne en duurt daarom langer om af te breken waardoor onder meer kans op toxische effecten ontstaat.

Ook kun je alcohol gaan associëren met cokegebruik waardoor je als je aan het drinken bent sneller zin krijgt om te snuiven en als je aan het snuiven bent, weer door wilt drinken.

Daarnaast krijg je door coke ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden (wat niet het geval is). Het heeft ook tot gevolg dat je meer alcohol drinkt dan dat je had gedaan als je geen coke had gesnoven.

Alcohol en GHB (en andere verdovende middelen)

De combinatie van alcohol met GHB, slaap- en kalmeringsmiddelen (valium, etc.) en andere downers vergroot de kans op een overdosis en is levensgevaarlijk! De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie alcohol met GHB sterk toe. Je kunt namelijk het deel van je hersenen waar je ademhaling wordt geregeld zo sterk verdoven dat je stopt met ademhalen wat coma en de dood tot gevolg kan hebben. Het is dan ook zeer af te raden om alcohol met bovenstaande middelen te combineren.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs worden in het bloed opgenomen en na afbraak door de lever via de nieren in de urine uitgescheiden. Drugs zijn daarom langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Gemiddeld genomen heeft de lever voor elk glas alcoholhoudende drank 1,5 uur nodig om de alcohol uit je lichaam te verwijderen. Hoe meer je drinkt, hoe langer dit duurt. De hoeveelheid alcohol in je bloed is behalve de snelheid waarmee het wordt afgebroken ook afhankelijk van je geslacht en gewicht.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips alcohol§

 • Drink bij elk glas alcohol een glas water om de uitdroging en de kater tegen te gaan
 • Drink geen alcohol tegen de dorst
 • Rust voor en na alcohol gebruik goed uit en eet gezond. Neem extra vitamine B
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag. En houd minimaal twee alcoholvrije dagen per week.
 • Drink alleen voor je plezier of ontspanning. Ga niet drinken om stress of problemen weg te drinken.
 • Drink alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Combineer alcohol niet met drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen of andere medicijnen
 • Drink niet als je deelneemt aan het verkeer
 • Drink niet tijdens zwangerschap of borstvoeding
 • Houd er rekening mee dat alcohol zeer lustopwekkend kan werken. Bescherm jezelf tijdens seks tegen soa en aids door een condoom te gebruiken

Download nu de meest recente Alcoholbijsluiter (pdf, 2014) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Check de animatie van Jellinek over alcohol voor jongeren (jong of oud, het maakt een aantal punten die we hierboven uitleggen misschien net iets duidelijker) :

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.