Cafeïne

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet§

Geschiedenis

Volgens de overlevering is koffie ‘ontdekt’ door een Egyptische herder genaamd Khaldi. Op een avond waren zijn geiten niet thuisgekomen en ging hij ze zoeken. Uiteindelijk vond hij ze, dansend rond een struik met rode bessen, wat later koffiebonen bleken te zijn. Nadat Khaldi enkele van die bessen had geproefd, begon hij ook te dansen en zich vrolijk te voelen. Later vertelde Khaldi over zijn ervaring met de bessen, waarna anderen ze ook uit gingen proberen en er een drankje van maakten: koffie!

In 1615 brachten Venetiaanse kooplui de eerste zakken koffie mee terug naar West-Europa. De heerlijke smaak en het verkwikkende effect zorgden voor het succes: al snel kon overal in Europa koffie worden gedronken. Werkgevers zagen ook al snel het positieve effect van koffie: het hielp om hun werknemers helder en hardwerkend te krijgen. Zo maakte koffie haar intrede in onze samenleving. In 1819 werd voor het eerst cafeïne geïsoleerd uit koffiebonen door Illy. Pas later werd dezelfde stof uit de thee gehaald, theïne, welke ook cafeïne bevat.

Niet alleen cafeïne in de koffieboon

Niet alleen in de koffieboon zit cafeïne, ook in cacao, thee en kolanoot wordt de stof aangetroffen. Cacao komt bij de Azteken en Maya’s in Zuid-Amerika vandaan en wordt sinds 1528 in Europa geconsumeerd. Thee werd al ver voor Christus (2700 BC) door de Chinezen gedronken en is sinds 1600 ook in Europa een geliefde drank. De kolanoot komt uit Afrika en vormt de basis van de frisdrank cola. Vroeger (rond 1675) werd door sommige autoriteiten in Europa een verbod op koffie ingesteld, omdat het drinken tot buitensporig raaskallen zou leiden.

De koffieconsumptie is dan ook flink gestegen sinds de tijd van Khaldi en z’n geiten: werden er wereldwijd in 1750 zo’n 600.000 zakken koffie verhandeld en opgedronken, in het jaar 2000 lag de consumptie op zo’n 103.000.000 zakken. Door deze grote vraag naar koffie is het na olie het belangrijkste handelsproduct geworden.

De wet

Cafeïne is in Nederland volledig legaal en wordt beschouwd als een product bedoeld voor de consumptie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de kwaliteit van dit product. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan de consumptie van cafeïne in welke vorm dan ook. Voor zover bekend heeft het gebruik van cafeïne geen nadelige effecten op het rijgedrag en is het daarom niet verboden om cafeïne te gebruiken tijdens het rijden.

In energydrinks of limonade mag de hoeveelheid cafeïne maximaal 350 mg per liter zijn, mits de frisdrank uit planten-of vruchtenextracten bevat.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze§

Cafeïne wordt gedronken in koffie, thee en energy drinks, maar kan ook worden gesnoven als wit poeder. Daarnaast zijn er vele capsules, pillen en andere poeders op de markt die veel cafeïne bevatten die geslikt, gedronken en/of gesnoven worden.

Dosering

De hoeveelheid cafeïne die aanwezig is in (fris)drank en andere supplementen die op de markt zijn verschilt nogal. Hieronder staat een tabel met wat hoeveelheden cafeïne per type drank. In limonade mag de hoeveelheid cafeïne maximaal 350 mg per liter zijn, mits de frisdrank uit planten-of vruchtenextracten bevat.

Voedings/genotmiddel Hoeveelheid Hoeveelheid cafeïne
Filterkoffie Kopje 145 mg 62 mg/100 ml
Espresso Kopje 77 mg 174 mg/100 ml
Thee Kopje 41 mg 30 mg/100 ml
Chocolademelk Kopje 5 mg 20 mg/100ml
Chocolade Reep 10 mg
Coca Cola® Blikje 40 mg 9,72 mg/100 ml
Red Bull® Blikje 80 mg 32,59 mg/100 ml
Energizers
Powershot® Blikje 100 mg 121,76 mg/100 ml
SPIKE shooter® Blikje 300 mg 338,14 mg/100 ml
Capsules (Stackers) Capsule 100-800 mg idem
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten§

In wat voor stemming je bent maar ook hoe je je voelt en de plek waar je een middel gebruikt kunnen invloed hebben op het effect. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.

Cafeïne blokkeert de werking van de stof adenosine, wat leidt tot een stimulering van de hersenen, nieren, maag en darmen. Door de stimulering op de hersenen krijg je een verminderd gevoel van vermoeidheid, een toename van de hartslag en de ademhaling. Er worden meer maagzuur en verteringssappen gevormd door de werking op de darmen en maag. Door de werking op de nieren moet men sneller urineren. Cafeïne heeft geen uitdrogingseffect, er wordt niet meer vocht uitgescheiden maar dit gebeurt wel sneller. Cafeïne geeft een milde verwijding van de luchtwegen. In de geneeskunde wordt cafeïne gebruikt in combinatie met paracetamol om het effect van de paracetamol te vergroten.

Omdat cafeïne ook enige invloed heeft op de stofwisseling, is het een veel gebruikt ingrediënt in populaire vetverbranders (fatburners) zoals Stackers.

Psychische effecten

 • Rusteloosheid
 • Denken lijkt sneller en helder te gaan
 • Hogere dosis: onrustig gevoel, stress
 • Lichamelijke effecten
 • Energiek
 • Honger en vermoeidheid verdwijnen
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Versnelde ademhaling
 • Versnelde en verslechterde spijsvertering
 • Verhoogde productie van maagzuur en urine (eerder plassen)
 • Verhoogde reactietijd
 • Laxerend
 • Mogelijk misselijkheid en hoofdpijn
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s§

Risico’s op korte termijn

 • Verhoging bloeddruk en belasting van het hart
 • Irritatie van de maag: misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Bij hoge dosis (vanaf 400 mg): angstig en paniekerig
 • Bij hoge dosis (vanaf 400 mg): hartkloppingen
 • Ernstige vergiftiging (overgeven en krampaanvallen) bij dosissen vanaf 50 mg per kilogram lichaamsgewicht

Risico’s op lange termijn

 • Slapeloosheid
 • Rusteloosheid
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Verslaving§

Je kunt tolerantie ontwikkelen voor cafeïne. Dat wil zeggen dat mensen die vaak koffie drinken, minder gevoelig zijn voor cafeïne en dus meer nodig hebben om effect te voelen. Voor mensen die heel veel koffie drinken is één of twee kopjes koffie in de ochtend niet meer genoeg om wakker te worden. Bij hen is sprake van een lichte tolerantieontwikkeling.

Mensen die nooit cafeïne gebruiken zullen er heftiger op reageren dan mensen die dagelijks cafeïne gebruiken. In principe is cafeïne verslavend als je de richtlijnen van wat verslaving is streng naleeft. Iemand die dagelijks grote hoeveelheden koffie drinkt kan ontwenningsverschijnselen ondervinden bij het stoppen. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, problemen met de concentratie en hoofdpijn. Deze effecten kunnen ongeveer één tot twee weken aanhouden.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check Combigebruik voor meer informatie.

Cafeïne en stimulerende middelen

Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals XTC, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Enige voorzichtigheid met het combineren van deze middelen is dan ook nodig. Vooral de combinatie van een van deze middelen met veel energydrinks kan voor een onprettig rusteloos gevoel of hartkloppingen zorgen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips cafeïne§

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers (XTC, cocaïneamfetamine)
 • Geen grote hoeveelheden (+200mg) in één keer innemen (bijvoorbeeld in capsulevorm)
 • Het advies voor zwangere vrouwen is om liever niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven.

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.