Crystal Meth - Tina

Crystal meth / Tina

Methamfetamine is een chemisch middel met een stimulerende werking. Methamfetamine komt meestal voor in geurloos, bitter smakend en witte poedervorm, maar is ook verkrijgbaar in pilvorm, capsules en grotere kristallen. Bovendien is methamfetamine rookbaar. Straatnamen: Meth; Speed; Crystal; Glass; Crank; Tweak; Yaba; Desoxyn® (dit kan worden voorgeschreven aan mensen die ernstig lijden aan ADD en ADHD)

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Soorten crystal meth§

Crystal meth is een amfetamine net als speed. Er zijn verschillende soorten amfetaminen of stoffen die op amfetamine lijken:

 1. Efedrine komt voor in de efedraplant
 2. L-amfetamine is linksdraaiende amfetamine
 3. Dex- of d-amfetamine is rechtsdraaiende amfetamine
 4. 4-fluor-amfetamine is een andere drug dan amfetamine, met effecten die meer lijken op die van MDMA, zie 4-FA

Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren van de hersenen dan linksdraaiende. Het is daardoor sterker. Je kunt rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine vergelijken met een rechter- en linkerhandschoen die je aan je rechterhand wil doen. De linker en rechterhandschoen zijn hetzelfde maar toch anders (gespiegeld).

De amfetamine die in Nederland ‘op straat’ aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine (racemisch).

Methamfetamine (meth)

Yaba komt in Thailand voor. Het is rechts- en linksdraaiende methamfetamine in de vorm van een pil. Crystal Meth/Ice/Shabu is methamfetamine in kristalvorm. Methamfetamine is een andere vorm van amfetamine en komt weinig voor in Nederland. Belangrijk verschil met amfetamine is dat methamfetamine beter oplost in vet en langzamer wordt afgebroken in je lichaam. Methamfetamine dringt daardoor makkelijker de hersenen binnen en werkt langer. Het is 2 keer sterker dan de (rechtsdraaiende) dex-amfetamine en hierdoor ook meer toxisch dan amfetamine. Bovendien is methamfetamine rookbaar. Methamfetamine kan ook links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links en rechtsdraaiende methamfetamine.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van crystal meth§

Geschiedenis

In de Tweede Wereldoorlog werd crystal meth gebruikt. Onder de Wehrmacht stond het bekend als panzerschokolade of tankchocolade. Dit om bij langdurige gevechten bemanning van gepantserde wagens meer uithoudingsvermogen te geven. Voor vliegeniers was er de fliegerschokolade.

De wet

Amfetamine staat sinds 1976 op lijst 1 van de Opiumwet. Amfetamine wordt in de Opiumwet beschouwd als een harddrug; een drug met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Productie, bezit en handel zijn strafbaar. Op recept is amfetamine nog verkrijgbaar als middel tegen narcolepsie en voor de behandeling van ADHD en ADD. Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

Internationale wetgeving

 • Brazilië: men heeft een recept nodig om methamfetamine in bezit te hebben, al is het soms mogelijk om het zonder recept te kopen.
 • Canada: methamfetamine staat in ‘Schedule III’ opgenomen.
 • Nieuw Zeeland: methamfetamine is in ‘Schedule I (A)’ opgenomen.
 • Noorwegen: methamfetamine staat in ‘Schedule II’ en het is verboden om methamfetamine in bezit te hebben zonder recept.
 • Verenigd Koninkrijk: methamfetamine valt hier onder ‘A’, de meest beperkende klasse in het VK. Het is verboden methamfetamine in te kopen, te verkopen of in bezit te hebben.
 • Verenigde Staten: methamfetamine heeft een ‘Schedule II’ notatie in de VS. Het is verboden om methamfetamine te verkopen zonder vergunning van de DEA (Drug Enforcement Administration) en om in bezit te hebben zonder vergunning of recept.
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van crystal meth§

Crystal meth kan gesnoven (nasaal) worden, gespoten (‘intraveneus’ in de aderen, ‘muscling’ in de spieren, ‘skin popping’ onder de huid), rectaal (‘booty bumping’ zonder naald anaal inbrengen) en oraal (via de mond) ingenomen worden.
Als je methamfetamine oraal neemt kan dat in pilvorm zijn, je kan een beetje poeder in een drankje oplossen, of je kan een beetje poeder in een vloeitje te doen, deze dichtdraaien en doorslikken (bommetje). Het duurt 15-30 minuten voor de effecten optreden.
Bij snuiven komt de methamfetamine via het neusslijmvlies in het bloed terecht en komen de effecten binnen enkele minuten. Als crystal meth gespoten wordt in een ader komen de effecten vrijwel onmiddellijk.
Het effect komt later bij orale inname, omdat het even duurt voordat de amfetamine is opgenomen door de darmen. Bovendien blijft methamfetamine langer werken als je het slikt, terwijl je bij snuiven een iets korter maar heviger effect krijgt. Methamfetamine kan ook gerookt worden. Daardoor zijn de effecten ook veel heftiger. Het wordt dan in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Het effect is al merkbaar na enige malen inhaleren. Methamfetamine leent zich ook beter om te spuiten dan amfetamine. Dit gebeurt vooral in het buitenland en nog specifieker in de VS/Australië.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van crystal meth§

 

Gemelde doseringen oraal nasaal</>
Licht: 5 – 15mg 5 – 15mg
Gebruikelijk: 10 – 30mg 10 – 40mg
(Zeer) hoog: 20 – 60mg 20 – 60mg
Bij tolerantie (Zeer) hoog: 40 – 150mg 50+mg
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Werkingsduur van crystal meth§

 

Gemelde werkingsduur oraal nasaal
Effect begint na: 20 – 70 min 5 – 10 min
Piekeffect: 3 – 5 uur 2 – 4 uur
Coming down: 2 – 6 uur 2 – 6 uur
Uitgewerkt na: 12 – 24 uur 12 – 24 uur

Roken: 

 • 10-20 mg is een lichte dosis
 • 10-40 mg is een gebruikelijke dosis
 • 30-60 mg is een zeer hoge dosis
 • 50+ mg is een zeer sterke dosis die bij tolerantievorming voorkomt
 • Effect begint 0-2 minuten na inname
 • Piekeffect: 1-3 uur
 • Coming Down : 2 – 4 uur                                                                                                
 • Uitgewerkt na 12-24 uur

Spuiten:

 • 5-10 mg is een lichte dosis
 • 10-40 mg is een gebruikelijke dosis
 • 30-60 mg is een zeer hoge dosis
 • 50-100 mg is een zeer sterke dosis die bij tolerantievorming voorkomt
 • Effect begint 0-2 minuten na inname
 • Piekeffect: 4-8 uur
 • Coming Down : 2 – 6 uur
 • Uitgewerkt na 12-24 uur

Als je een middel snuift komt het effect eerder op dan wanneer je het slikt en heb je een lagere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Een groot nadeel van snuiven, is dat het heel onprettig en pijnlijk kan zijn. Bovendien houdt zo het effect ook minder lang aan. Wacht als je snuift altijd minimaal een half uur voordat je bijneemt en als je slikt minimaal een uur. Door een te hoge dosis amfetamine kun je je behoorlijk klote voelen, zie ook de risico’s.

Amfetamine in poedervorm wordt vaak versneden met cafeïne. Je kunt je amfetamine laten testen. Zie Drugs en testen voor meer informatie over de testservice en vind een testservice bij jou in de buurt. Heb je klachten na gebruik van crystal meth, ga dan naar de EHBO of het ziekenhuis en vertel wat je gebruikt hebt. Voorkom gezondheidsproblemen, laat je speed testen!

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van crystal meth§

In wat voor stemming je bent maar ook hoe je je voelt en de plek waar je een middel gebruikt kunnen invloed hebben op het effect. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.

Stimulerend middel

Amfetamine is een stimulerend middel. Dit betekent dat je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgen. Pupillen worden groter en je krijgt een droge mond, omdat je lichaam minder speeksel aanmaakt. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht doordansen of seksen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommigen krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. Wat ook typerend is zijn de herhaalde bewegingen en het verplaatsen en terugzetten van voorwerpen.

Oververmoeidheid en grenzeloos gedrag

Door het energieke gevoel dat je van het middel krijgt blijf je lang wakker en verdwijnt je hongergevoel. Uiteindelijk raak je oververmoeid en uitgeput. Dan komt er van seks niet meer zoveel terecht omdat het moeilijk wordt een stijve te krijgen of te houden. Omdat je er niet alleen erg lang mee door kunt gaan, maar ook nog eens supergeil blijft, loop je een hoge kans op weefselbeschadiging wat kan resulteren in een makkelijke HIV- en ander SOA-overdracht.

Crystal meth kan je dermate ontremmen dat je niet meer kritisch kunt nadenken. Zo kun je makkelijk over je eigen grenzen gaan en dingen doen die je anders niet zou doen met mensen die anders ook nooit zou doen. Dit kan resulteren in een ongewilde sekservaring en daar kan je een flinke kater van krijgen. Het kan ook betekenen dat je onveilig seks hebt terwijl je dat in nuchtere toestand niet zou toelaten.

Nadat de amfetamine is uitgewerkt, slaat de vermoeidheid toe en krijgen mensen last van een kater. Een bijwerking is dat je maar moeilijk in slaap valt na amfetamine gebruik. Amfetamine put de energievoorraden in je lichaam uit. De dagen na amfetamine gebruik kun je vermoeid zijn. Sommige mensen voelen zich enkele dagen neerslachtig. De kater na amfetamine wordt erger als je niet voldoende eet voor, tijdens en na het gebruik.

Psychische effecten

 • Vrolijk, verhoogde alertheid, rusteloosheid
 • Je bruist van energie en kunt lang(er) doorgaan
 • Zelfverzekerd en mogelijk zelfoverschatting
 • Behoefte om (sneller) te praten, denken lijkt sneller te gaan
 • Soms opgefokt, snel geïrriteerd en agressief
 • Vaak verhoogde seksdrive

Lichamelijke effecten

 • Hartslag en bloeddruk gaan omhoog, hartkloppingen kunnen ontstaan
 • Lichaamstemperatuur stijgt
 • Grote pupillen
 • Droge mond
 • Verlies van eetlust
 • ‘Crystal’ dick; moeilijk om een erectie te houden; sommigen counteren dit door viagra te gebruiken, alleen is dit extra belastend voor het hart
 • Bronchiën/ luchtwegen verwijden zich
 • Gespannen spieren, stijve kaken, trekkingen van het gelaat en knarsetanden
 • Motorische onrust, bijvoorbeeld tics
 • Pijn voel je minder tot niet
 • Soms zweten, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn
 • Vaak achteraf; slapeloosheid
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van crystal meth§

Risico’s op korte termijn

 • Overdosis
 • Oververhitting (hyperthermie)
 • Verhoogde kans op hartproblemen (cardiovasculaire problemen)
 • Epileptische aanval
 • Acute opwindingstoestand
 • Psychische klachten en kater
 • Levendige hallucinaties (beestjes onder de huid)
 • In geval van spuiten: HIV en hepatitisinfectie
 • Leverschade
 • Psychose

Overdosis

Methamfetamine-gebruikers ontwikkelen al heel snel een grote tolerantie. Mensen die echt verslaafd zijn nemen soms wel een 5 tot 6 keer hogere dosis dan iemand die het voor het eerst gebruikt. Hierdoor kunnen twee ernstige situaties optreden waarbij overlijden een mogelijk gevolg is. Ten eerste kan iemand die een tijd flink gebruikt heeft en ermee is gestopt, maar zichzelf weer dezelfde dosis toedient als voorheen, een te hoge dosis geven, met de dood tot gevolg. Ten tweede kan het voorkomen dat nieuwe gebruikers zichzelf dezelfde dosis toedienen als ervaren gebruikers. Overlijden treedt op door oncontroleerbare hyperthermie (oververhitting), epileptische aanvallen, hypoxie en hart- en vaatstelselcomplicaties.

Oververhitting (hyperthermie)

De lichaamstemperatuur loopt op door het gebruik van amfetamine. Wanneer je amfetamine, net als bij XTC, in een warme, drukke omgeving gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen en onvoldoende drinkt, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van amfetamine vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamtemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, optreden bij ‘normale’ doseringen amfetamine. Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust (bewegen zorgt voor warmteafgifte in de spieren) en het drinken van voldoende water (max twee glazen per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Voor tips om oververhitting te voorkomen check de Unity tips en voor EHBO tips check Drugs en eerste hulp

Acute opwindingstoestand

Dit wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging. Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best te voor te stellen dat professionals iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden. Dit wordt ook wel fixatie genoemd. Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand dan tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Psychische symptomen en stoornissen

Psychische symptomen die voorkomen zijn angst, opwinding, verwarring, flauwvallen en bewustzijnsverlies. Maar ook depressie en psychose horen daarbij. Bij het gebruik van een hoge dosis kan het zijn dat paranoïde gevoelens en gedachten de overhand nemen. Je kunt paniekaanvallen krijgen, je depressief voelen maar amfetamine kan ook een acute drugspsychose teweeg brengen. Dit zie je vaker bij mensen die heel regelmatig hoge doseringen amfetamine gebruiken.

Risico’s op lange termijn

 • Verslaving
 • Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen
 • Oververmoeidheid/uitputting
 • Gevoeligheid voor ontstekingen; bij vrouwen veelal blaasontstekingen
 • Verminderde weerstand en conditie
 • Gewichtsverlies
 • Psychische klachten
 • Ontstoken neusslijmvlies, verminderd geur en smaakvermogen
 • Chronische verkoudheid en bloedneuzen
 • Gebitschade
 • Slechte huid: puistjes
 • Hersenschade

In dierexperimenten is aangetoond dat amfetamine hersenschade kan veroorzaken. Bij mensen is dit echter niet aangetoond. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bjj mensen die amfetamine gebruiken, functies zoals het geheugen, de concentratie en aandacht en het nemen van beslissingen minder goed werken. Probleem is dat deze mensen vaak ook andere middelen hebben gebruikt en het dus lastig te zeggen is of dit enkel door het gebruik van amfetamine is veroorzaakt. Ook is nog onduidelijk of dit hersteld als je langere tijd gestopt bent. Volgens diverse onderzoekers wordt de aan XTC toegeschreven hersenschade voor een deel bepaald door combinatie met amfetaminegebruik. Hoe dan ook, het lijkt er dus op dat het gebruik van amfetamine op zich de kans op hersenschade vergroot. Er verschijnt steeds meer onderzoek dat dit aannemelijk maakt.

Psychische klachten / psychose

Door veel en vaak amfetamine te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een amfetaminepsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de amfetaminepsychose.  Zwaar en langdurig amfetamine gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar crystal gebruiken zonder te slapen, te rusten, te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Door meth te gebruiken krijg je extra energie, maar die energie komt wel uit de reserves van je eigen lichaam en hoe meer je hier een beroep op doet, des te meer je lichaam en geest ontregeld raken. Mocht je sekspartner of iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno.

Verslaving

Wat betreft de kans op verslaving speelt de gebruikswijze een grote rol. Injecteren of roken zorgen voor snellere en heftigere effecten en leiden daardoor ook een stuk sneller tot verslaving. Snuiven leidt ook sneller tot verslaving dan slikken. Van meth kun je (geestelijk) afhankelijk worden. Dat kan variëren van een feest niet meer leuk vinden zonder meth tot het echt nodig hebben om je goed of nog een beetje energiek te voelen. Je hebt ook steeds meer nodig om het effect nog te voelen.  Gewenning is er voor het psychische effect en voor het eetlustremmende effect, maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. In het verleden is meth ook wel gebruikt als vermageringsmiddel. Gevaarlijk, omdat je dan steeds meer speed moet nemen terwijl je bloeddruk verder omhoog gaat.  Als je stopt krijg je een enorme honger. Alles wat je aan gewicht kwijt bent geraakt komt er dan snel weer bij. Er kunnen geestelijke ontwenningsverschijnselen optreden:

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief. Maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik zonder te gebruiken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik crystal meth en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema combigebruik.

Amfetamine en xtc of cocaïne

Deze combinatie geeft extra veel druk op hart en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Amfetamine werkt het love-effect van XTC tegen. Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat amfetamine de hersenschade veroorzaakt door MDMA versterkt). Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en de combi XTC en amfetamine vergroot het risico op een Serotonine syndroom.

Crystal meth en alcohol

Omdat amfetamine je wakkerder en fitter laat voelen kun je veel meer drinken zonder je erg dronken te voelen. De kater de dag daarna is echter wel ontzettend groot, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou kunnen. Als je alcohol en amfetamine vaak tegelijkertijd gebruikt kan het moeilijker zijn om met amfetamine te stoppen.

Deze combi kan ook sneller leiden tot (extreem) agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe.

Crystal meth en GHB

Dit is een net als bij alcohol een upper met een downer combineren. Je lichaam krijgt tegengestelde signalen. Door de amfetamine blijf je wakker op dosissen GHB waar je normaal al out van gaat, dus je kunt er behoorlijk vaag van worden. GHB kan de stimulerende effecten van amfetamine verzachten. Als de amfetamine begint uit te werken en er bevindt zich nog voldoende GBH in je lichaam, kun je alsnog outgaan en ook dieper bewusteloos raken. Verder kan het een übergeil effect in je oproepen en dat kan geweldig zijn, maar ook resulteren in spijtsituaties.

Crystal meth en anti-depressiva

Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om amfetamine te gebruiken. Het combineren met een anti-depressiva kan een gevaarlijke stijging van de bloeddruk tot gevolg hebben. Als je een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het heel gevaarlijk om amfetamine) te gebruiken, je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je hebt een verhoogde kans op het serotonine syndroom.

Crystal meth en cannabis

Sommige gebruikers gaan blowen na het gebruik van amfetamine om rustig te worden of in slaap te kunnen vallen. Door het blowen kan het zijn dat je juist angstig en onrustig wordt.

Crystal meth met poppers en viagra

Deze combinatie kan leiden tot hartfalen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid van crystal meth§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. Na 2-3 dagen is er geen amfetamine meer aantoonbaar in bloed of urine. Bij excessief gebruik, dus veel en langdurig gebruik, kan het 4-5 dagen duren.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips crystal meth§

Echt veilig gebruik van meth bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Laat je crystal meth testen!
 • Ben je aan de pil of gebruik je medicatie? Slik die dan wel enkele uren voordat je drugs gaat nemen. Zet de wekker van je telefoon als je medicatie bij moet slikken
 • Neem je crystal meth tijdens sex? Gebruik dan extra glijmiddel om de kans op wondjes en zo de overdracht  van SOA’s te verkleinen
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving
 • Rust goed uit voor en na gebruik
 • Eet gezond voor en na gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt; eet een zout koekje of enkele zoute chips. Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies en soepjes. Check onze pagina over voeding voor recepten.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra multivitamines met C1000 en anti-oxidanten als omega-3 gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende water, fris om uitdroging tegen te gaan. Crystal meth onttrekt vocht uit je lichaam.
 • Drink zoute bouillonnetjes/opkikkers/ ORS met water om je zouten aan te vullen; zeker als je seks op de drugs hebt, verlies je door het zweten veel zout
 • Als je meth gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Niet combineren met alcohol of andere middelen
 • Niet deelnemen aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Zorg voor eigen naald als je Tina slammed
 • Voel jij je, of voelt één van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO
 • Heb je nog vragen of zoek je nog meer tips? Check dan eens de jongens van Pink Unity!

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.