dmt trip trippen psychedelica

DMT & Ayahuasca

DMT (N,N-Dimethyltryptamine) is een sterk hallucinogeen tryptamine dat vrijwel over de hele wereld in veel verschillende planten voorkomt. Het meest bekend is DMT wellicht als één van de twee bestanddelen uit de Zuid-amerikaanse hallucinogene drank Ayahuasca. Als drug komt DMT ook voor als een witte, scherpruikende kristallijne vaste stof.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis van DMT en de wet§

Geschiedenis

DMT werd voor het eerst in 1931 gesynthetiseerd. In 1946 werd ontdekt dat het ook in planten voorkomt. In de Amazone wordt het al eeuwen gedronken in de vorm ‘ayahuasca’. Ayahuasca betekent ‘slingerplant van de ziel’. Indianenvolken uit dit gebied gebruiken het in religieuze rituelen , maar ook als traditioneel geneesmiddel speelt het middel een belangrijke rol. Tegenwoordig wordt ayahuasca ook gebruikt als sacrament door religieuze groepen, zoals de Santo Daime en de Uniao do Vegetal. Deze groepen hebben wortels in Brazilië, maar bezitten kerken over de hele wereld (waaronder Nederland). Binnen deze kerken worden christelijke aspecten met animistische en sjamanistische rituelen vermengd. In Nederland worden ook voor kleine groepen geïnteresseerden spirituele ayahuasca-sessies georganiseerd, die niet verbonden zijn aan een religieuze organisatie.

De wet

DMT staat op lijst I van de Opiumwet en is dus in Nederland verboden.

Binnen de Santo Daime kerken in Nederland mag ayahuasca gebruikt worden. Na een strafrechtelijk onderzoek is in 2001 de volgende uitspraak gedaan: ‘Santo Daime is een erkende religie en het gebruik van ayahuasca binnen de rituele context van de kerk levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Daaruit volgt, op grond van Artikel 9 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, dat de Santo Daime kerken hun sacrament ayahuasca mogen gebruiken’.

Check het thema De wet voor meer info.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van DMT en Ayahuasca§

DMT is bij inname via je mond (eten, slikken) niet effectief; je moet DMT dus roken of injecteren om het effect te ervaren. Dat komt omdat DMT in de lever en maag wordt omgezet door MAO enzymen. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen de monoaminen. Meestal wordt DMT gerookt of gevaporiseerd met behulp van een waterpijp of een glazen DMT-pijpje. De rook die vrij komt heeft de geur en smaak van verbrand plastic.

Lees meer over de gebruikswijze op de website van Azarius.

Wanneer DMT gecombineerd wordt met monoamine oxydase remmers (MAO-remmers) kan de stof bij orale inname wel actief worden en hallucinaties te veroorzaken. Dit is het geval met ayahuasca. Ayahuasca is een bruinrood drankje, een soort thee, dat erg bitter smaakt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van DMT en Ayahuasca§

DMT

De aangeraden dosering is 25-40 mg; deze moet worden afgewogen. Doses van minder dan 25 mg leveren alleen fysieke effecten op; terwijl je op de grens van de psychedelische effecten blijft. Doses van meer dan 55 mg, vooral wanneer je goed en lang de damp in je longen houdt, kunnen HEEL erg sterk zijn en worden niet aangeraden aan mensen die voor de eerste keer DMT willen gebruiken.
Bij intramusculaire injectie komt heel plotseling activiteit op gang bij 30 mg, en een complete psychedelische ervaring wordt meegemaakt bij 50-70 mg (75mg geïnjecteerd, 30mg via inhaleren).

Ayahuasca

De sterkte van de thee kan per batch (productiehoeveelheid in één keer) enorm variëren. Het varieert zowel in sterkte als in de aard van het psychoactieve effect. Dit is te danken aan de vaardigheid van de sjamaan die het mengsel produceert, maar ook aan de andere toevoegingen die vaak worden gedaan.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van DMT en Ayahuasca§

In wat voor stemming je bent maar ook hoe je je voelt en de plek waar je drinkt/gebruikt kunnen invloed hebben op het effect van DMT. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan heftiger reageren op een middel dan een ander persoon. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.

DMT roken

Wanneer je DMT rookt wordt er een korte maar zeer intense hallucinogene roes opgewekt. Het begint meestal al na enkele seconden en houdt ongeveer 10 tot 15 minuten aan en zakt dan weg. Na een half uur ben je weer helemaal nuchter. Daarom wordt het wel ‘the businessman’s lunch trip’ (zakenmans lunchtrip) genoemd omdat het mogelijk is om binnen een half uur van je bureau naar het einde van de kosmos te vliegen en weer terug te zijn bij je bureau. Omdat de effecten binnen enkele seconden optreden is het belangrijk om het in een veilige en rustige omgeving te gebruiken. Vaak wordt de ervaring zittend of liggend ondergaan.

De DMT-trip is vooral een visuele trip. Het geeft vooral visuele effecten met gesloten ogen. Ook met geopende ogen zijn er visuele effecten waarneembaar. De effecten variëren van rustige, dromerige, landschapachtige visuals tot snelle striptekenachtige visuals, contacten met engelen, buitenaardse wezens of allerlei andersoortige DMT wezens.

Los van de visuele effecten geeft het vaak een euforisch gevoel. De drang om de ervaring te delen met medetrippers is vaak groot, al is de ervaring met geen woorden te beschrijven. De gerookte DMT-ervaring wordt door gebruikers beschouwd als psychedelisch, spiritueel en inzichtgevend.

De effecten van DMT kunnen erg heftig zijn. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt voordat je eraan begint. Vanwege de heftigheid van de effecten kunnen paniekreacties voorkomen. Probeer voorbereid te zijn op een heftige ervaring en probeer de effecten niet tegen te houden.

Ayahuasca

Binnen twintig tot zestig minuten worden de eerste effecten gevoeld. Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring twee tot zes uur. Gebruikers zien felgekleurde caleidoscopische geometrische structuren en beleven droomachtige visioenen. Het gaat regelmatig gepaard met intense misselijkheid, braken en diarree. Sommige gebruikers ervaren dit als lichamelijk en geestelijk reinigend. De effecten van ayahuasca zijn vaak meer psychologisch dan de effecten als DMT gerookt wordt. Het is dus nog belangrijker om te zorgen voor een goede set en setting.

Psychische effecten

 • euforisch gevoel
 • behoefte aan praten
 • sterke visuele perceptie veranderingen en hallucinaties (zowel met ogen open als gesloten)
 • overweldigende ervaring
 • mogelijk een levensveranderende spirituele ervaring
 • auditieve hallucinaties (verstoorde geluiden)
 • verandering van de waarneming van tijd
 • moeilijk om de ervaringen te integreren in het normale leven
 • gevoelens van angst
 • branderig effect op de keel en longen
 • licht ongemakkelijk gevoel in de maag
 • licht verhoogde bloeddruk en hartslag
 • verhoogde lichaamstemperatuur
 • moeite met ademhalen
 • braakneigingen
 • verwijde pupillen

Lichamelijke effecten

De misselijkheid, braakneigingen en diarree die men bij ayahuasca vaak heeft komen bij gerookte DMT veel minder of niet voor. Bij ayahuasca heeft men weer geen last van de keel omdat het niet gerookt wordt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van DMT en Ayahuasca§

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar DMT. Het gebruik is niet zonder risico.

Ayahuasca is een combinatie van DMT met een MAO-remmer. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen in je lichaam. Een MAO-remmer heeft daarom invloed op de effecten van drugs en medicijnen. Hierdoor is het mogelijk dat er negatieve reacties na ayahuascagebruik optreden. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt over MAO-remmers, de medicatie die je eventueel gebruikt en het voedsel dat je voor gebruik nuttigt. Ayahuasca kan in ieder geval niet gecombineerd worden met anti-depressiva, anti-psychotica en diverse andere medicijnen.

Risico’s op korte termijn

Vanwege de enorme intensiteit van de effecten kan het zijn dat mensen in paniek raken. Daarom is het belangrijk om DMT in een rustige en vertrouwde omgeving te gebruiken. Als iemand in paniek raakt onder invloed van DMT waar jij bij bent, stel die persoon dan gerust. Gebruik bij voorkeur zittend om ervoor te zorgen dat je niet valt en er geen dingen omvallen. Omdat gerookte DMT de bloeddruk heel snel omhoog brengt is dit niet goed voor mensen met een hoge bloeddruk.

Risico’s op lange termijn

Vanwege het gebrek aan onderzoek naar DMT valt er weinig te zeggen over de lange termijn effecten. Het gebruik wordt mensen met psychische problemen afgeraden. Ook als eerste en tweedegraads familieleden van je schizofrenie hebben of psychotische episodes hebben gehad wordt het gebruik van tripmiddelen afgeraden.

Verslaving

DMT is niet lichamelijk of psychisch verslavend. Er lijkt geen tolerantie of gewenning op te treden voor de psychedelische effecten van DMT.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik DMT, Ayahuasca en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Over combigebruik met DMT is weinig bekend, maar het effect van DMT is zo heftig dat iedere combi met dit middel wordt afgeraden. Andere middelen maken de uitwerking nog onvoorspelbaarder maar kunnen de effecten ook tegenwerken. Zelfs cannabis maakt de effecten minder aanwezig. Voor meer informatie check het thema Combigebruik.

Ayahuasca en medicatie

DMT of Ayahuasca kan dus extreem negatieve effecten hebben bij mensen die medicatie op recept gebruiken; vooral anti-psychotica en anti-depressiva zoals Prozac. Wanneer je anti-depressiva gebruikt en geen specifieke kennis bezit over de interactie tussen de medicijnen, Ayahuasca en MAO-remmers, vermijd dan Ayahuasca/DMT.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid van DMT§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

In urine is DMT waarschijnlijk nog 2 to 5 dagen traceerbaar.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips DMT§

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt sterk afgeraden DMT te gebruiken.

Er is heel weinig bekend over de risico’s van DMT en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Bereid je goed voor; gebruik in een rustige, veilige en vertrouwde omgeving bij mensen die je vertrouwt (Dit is echt geen party drug)
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Ga rechtop zitten tijdens het roken en blijf daarna diep ademhalen om misselijkheid en braakneigingen te verminderen
 • Zorg ervoor dat iemand de pijp van je overneemt na het roken
 • Zorg ervoor dat je een goede weegschaal hebt die milligrammen kan wegen zodat je een goede dosering af kunt wegen
 • Combineer niet met medicijnen, andere drugs of alcohol
 • Neem niet deel aan het verkeer
 • Voel jij je, of voelt iemand van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten en zorg voor elkaar
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat je meedrijven door de flow van de trip
 • Zorg ervoor dat je na de trip genoeg tijd hebt om de ervaring te verwerken

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN:

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.