Herbal XTC

Herbal ecstasy is de naam voor een groep producten die gebaseerd is op (over het algemeen) plantaardige materialen. De effecten en ingrediënten lopen zeer uiteen. De meeste herbal ecstacies geven een stimulerend of oppeppend effect, anderen geven een meer ontspannen effect of zijn trippie. De energiegevende herbal ecstacies zijn het meest populair. Voorbeelden zijn Lemon X, DNX, Spac-e, Danc-e, Flower power en Till dawn. Zij zijn vaak gebaseerd op cafeïne, geranamine (DMAA) (nu niet meer toegestaan), L-tyrosine, LSA en Citrus Aurantium. De inhoud van bepaalde producten zijn niet altijd constant.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van herbal XTC§

Geschiedenis

De eerste herbal XTC’s kwamen eind jaren ‘90 op de markt toen de eerste smartshops geopend werden. Zij begonnen met het combineren van verschillende kruiden om legale alternatieven te ontwikkelen voor het in 1988 illegaal geworden XTC.

De afgelopen jaren zijn de ingrediënten flink veranderd. Tot april 2004 was efedrine één van de meest gebruikte kruiden in herbal XTC’s. Daarna is dat vervangen door een aantal andere producten waaronder geranamine dat een vergelijkbaar effect heeft als efedrine. Ook geranamine is tegenwoordig niet meer toegestaan.

De wet

Herbal XTC is over het algemeen legaal maar het kan zijn dat smartshops stiekem illegale middelen verkopen alsof het legale herbal XTC is. Als één van de ingrediënten verboden wordt, wordt het vaak vervangen door een ander, nog legaal, middel. Dus je mag er van uit gaan dat smartshops alleen legale middelen verkopen. Dit wil niet zeggen dat je het ook op een feest mee mag nemen. Sommige feestorganisatoren staan legale herbals ook niet toe omdat ze niet kunnen controleren wat de ingrediënten zijn. Ze kunnen aan de buitenkant niet zien of iets legaal of illegaal is.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van herbal XTC§

De meeste herbal XTC’s zitten in capsules en zijn in flitsende verpakkingen gestopt. Soms wordt het aangeboden als vloeistof of als poeder.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van herbal XTC§

De doseringen zijn meestal 1 capsule per keer. Lees de verpakking goed voor specifiekere informatie omdat het per product verschilt en laat je goed informeren door de smartshop medewerkers. Een goede smartshop neemt de tijd om je voor te lichten en heeft de kennis daarvoor in huis.

Smartshopproducten kun je niet laten testen bij de testservice.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van herbal XTC§

In wat voor stemming je bent maar ook hoe je je voelt en de plek waar je een middel gebruikt kunnen invloed hebben op het effect. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.

De effecten verschillen nogal per product. De uppers zijn het populairst. Ze geven je een flinke dosis energie en een licht euforisch gevoel. Het energieke effect is enigszins vergelijkbaar met speed, maar het euforische gevoel is vaak minder heftig dan XTC.

Over het algemeen komen de effecten binnen een uur opzetten en duren ze tussen de twee en vier uur. Maar dit verschilt per product en manier van inname.

Psychische effecten

 • licht euforisch gevoel
 • behoefte aan praten
 • helder gevoel in het hoofd
 • onrustig gevoel

Lichamelijke effecten

 • energiek
 • beweeglijk
 • honger en moeheid verdwijnen
 • tintelingen in het lichaam
 • verhoogde bloeddruk en hartslag
 • versnelde ademhaling
 • misselijkheid
 • hoofdpijn
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van herbal XTC§

Naar de meeste ingrediënten van herbal XTC is geen onderzoek gedaan. De risico’s van cafeïne zijn te lezen onder het kopje cafeïne.

Risico’s op korte termijn

Vanwege de verschillende ingrediënten die in herbal XTC zitten is het lastig om iets over de risico’s te zeggen. Bij de uppers gaat het vaak om stoffen zoals cafeïne en geranamine. Als die in de lijst ingrediënten staan is het onverstandig om ze te nemen bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Mensen met psychische problemen wordt het gebruik afgeraden.
Er kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • onrustig gevoel
 • oververhitting
 • slecht kunnen slapen
 • angstige gevoelens
 • misselijkheid
 • geagiteerd gevoel

Risico’s op lange termijn

Over de lange termijn effecten van herbal XTC is weinig bekend.

Verslaving

Herbal XTC’s zijn niet lichamelijk verslavend. Een geestelijke verslaving aan herbal XTC’s is mogelijk, maar komt waarschijnlijk zeer zelden voor. Bij een geestelijke verslaving vind je bijvoorbeeld een feest niet meer leuk zonder herbal XTC.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Over combigebruik van herbal XTC’s met andere middelen is weinig bekend maar wordt over het algemeen afgeraden. Bovendien zijn veel producten al combinaties van diverse kruiden die zo samengesteld zijn dat ze samen een bepaald optimaal gewenst effect hebben.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips herbal XTC§

Er is heel weinig bekend over de risico’s van herbal ecstacies en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Ga naar een goede smartshop en laat je goed informeren over de verschillende producten en hun effecten
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik het in een rustige, veilige en bekende omgeving
 • Niet gebruiken als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Combineer niet met andere drugs of alcohol
 • Niet deelnemen aan het verkeer

 

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.