LSD papertrip trippen acid

LSD

LSD ofwel lysergeenzuur-di-ethylamide is een half-synthetische verbinding die gemaakt wordt van moederkoornschimmel. LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. LSD is een van de bekendste tripmiddelen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis van LSD en de wet§

Geschiedenis

De schimmel waar LSD van wordt gemaakt is moederkoorn, een uiterst giftige schimmel. Aan het eind van de middeleeuwen kreeg de schimmel een medische toepassing. Het werd onder andere door vroedvrouwen gebruikt om bij zwangere vrouwen de geboorte van het kind op te wekken. Moederkoorn werd steeds interessanter, uiteindelijk ook voor chemici. Die gingen ermee aan de slag en isoleerden verschillende verbindingen uit moederkoorn. In de jaren ’30 werd lysergeenzuur ontdekt. Dit leidde tot de ontdekking van het tripmiddel LSD. In 1938 werd LSD voor het eerst gemaakt door de scheikundige Albert Hofmann. Op 19 april 1943 ontdekte hij pas bij toeval de psychoactieve werking ervan. In de jaren zestig werd LSD dé drug van de wereldwijd verspreidde hippie-cultuur met de alom bekende psycholoog Timothy Leary als profeet van de psychedelische revolutie. Tegenwoordig is het mainstream karakter van LSD verdwenen, maar bij psychonauten en in bepaalde scenes nog steeds erg geliefd.

Check deze video van ATTN over de geschiedenis van LSD:

De wet

LSD staat sinds de jaren zestig op lijst I van de Opiumwet (middelen met een, volgens de regering, onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid). Het produceren, verhandelen en bezitten van LSD is strafbaar. De overheid treedt hard op tegen de handel in LSD. Op illegale verkoop staan zware straffen.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info over de wet.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van LSD§

De gebruikswijze is een beetje afhankelijk van de vorm, maar gebeurt meestal oraal, dus via de mond. Als de LSD op een papertrip is gedruppeld leg je deze op of onder je tong om een gedeelte van de werkzame stof via het mondslijmvlies op te nemen. In microdot-vorm (als pil) slik je het met water in. De vloeibare vorm kun je het beste vermengen met water en opdrinken of op je hand druppelen en oplikken. Ook wordt het weleens op een suikerklontje of vloeitje gedruppeld en opgegeten. Druppel het niet direct in je mond, want als je dan per ongeluk harder knijpt dan de bedoeling is heb je ineens meerdere druppels binnen in plaats van 1.

Opname via de huid kan alleen als het om zeer grote hoeveelheden gaat (een papertrip in je hand houden zal dus niet leiden tot een trip).

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van LSD§

Omdat LSD een zeer sterk middel is, heb je maar héél weinig nodig voor een trip. Bij veel middelen meet je dosissen in milligrammen, maar LSD meet je af in microgrammen, dat is 1000 keer zo weinig.

De eerste effecten zijn te merken na een dosis van 20 microgram, maar hier ga je niet echt van trippen. Voor een normale tot sterke trip is 50-150 microgram voldoende. Dit is normaal gesproken dan ook de hoeveelheid die in een papertrip zit.
Nog even voor de duidelijkheid: één microgram is één miljoenste gram; 1000 microgram is 1 milligram (mg).

Het heeft weinig zin om LSD twee dagen achter elkaar te gebruiken, omdat je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor LSD. Om hetzelfde effect te krijgen zou je dan veel meer LSD moeten nemen. De tolerantie is na een dag of drie-vier wel grotendeels weg. Naast de tolerantie is het ook belangrijk om de hele ervaring te verwerken voordat je weer aan een trip begint. De meeste gebruikers wachten daarom enkele maanden voordat ze een volgende trip plannen.

LSD kun je bij de testservice laten testen. Het komt wel eens voor dat een papertrip of druppels geen LSD bevatten maar een ander middel. De middelen die ze daarvoor in de plaats gebruiken kunnen gevaarlijker zijn. De testservice kan nagegaan of wat jij als LSD gekocht hebt ook echt LSD is.

De middelen die de testservice soms aantreft zijn onder andere de “NBOMe’s”, zoals 25B-NBOMe of 25I-NBOME. NBOMe’s zijn sterke varianten op de 2C-familie, zoals 2C-B of 2C-E. Maar ook DOC of varianten DOM en DOB worden op papertrips aangetroffen. DOC is een zeer langdurend tripmiddel. Het kan wel 15-20 uur duren. Over deze stoffen is erg weinig bekend. Gebruik raden we dan ook af. Om te weten wat er op je papertrip zit kan je dus het beste langs de testservice gaan.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van LSD§

De effecten van elke drug zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Persoonlijke factoren spelen ook een rol. De ene persoon kan bijvoorbeeld agressief worden van alcohol, terwijl de andere persoon juist ontspant. Ieder lichaam, ieder mens en iedere situatie is anders. Voor tripmiddelen zijn je set en setting helemaal belangrijk en kunnen ze bepalend zijn voor een trip.

Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van LSD erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals paddo’s en psychedelische cactussen (mescaline). Als je trippen niet leuk vindt, dan is LSD niets voor jou!
De effecten treden 20 minuten tot een uur na inname op, soms kan het nog wat langer duren. De intensiteit van de trip neemt de eerste twee uur toe. De piekfase duurt drie tot zes uur en tijdens die piekfase zijn de psychedelische effecten het sterkst. Daarna krijg je een soort ‘coming down’ fase van drie tot vijf uur.

De hele LSD trip duurt dus zes tot twaalf uur. Dit is afhankelijk van de dosis, neem je meer dan zal het langer duren.

Als je LSD neemt ga je ‘trippen’. Dit betekent dat je bewustzijn verandert. Hoe dit precies voelt is moeilijk in woorden uit te leggen. Je gaat dingen om je heen anders ervaren. Het ziet er anders uit, geluiden en geuren zijn anders en aanrakingen bijvoorbeeld kunnen anders aanvoelen.
LSD veroorzaakt een veranderde staat van bewustzijn en veranderingen in zintuiglijke waarnemingen en mentale denkprocessen. De staat waar je in komt die veroorzaakt wordt door tripmiddelen wordt ‘een trip’ of ‘trippen’ genoemd. Dat verwijst naar de mentale reis die je doormaakt. Hoewel de verandering in zintuiglijke waarneming het meest tot de verbeelding spreekt, hebben tripmiddelen nog andere belangrijke effecten.

Psychische effecten

 • Verandering in zintuiglijke waarneming
 • Stemmingsverandering: Zowel positieve als negatieve gevoelens kunnen elkaar (voortdurend) afwisselen.
 • Tijd wordt anders ervaren
 • Verandering in mentale denkprocessen

Lichamelijke effecten

 • Verwijde pupillen
 • Milde stijging hartslag en verhoging bloeddruk
 • Transpireren
 • Duizeligheid
 • Soms misselijkheid

Zintuiglijke waarneming

 • Je raakt hypergevoelig voor zintuiglijke indrukken. De centra in je hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) werken anders dan normaal
 • Kleuren, geluiden en vormen worden intenser beleefd
 • Voorwerpen kunnen vervormen (je ziet bijvoorbeeld tafelpoten iets boller staan of muren lijken te ademen en lijken soms te vibreren van energie of gaan gloeien)
 • Het is mogelijk dat je erg scherp reliëf kunt waarnemen
 • Je kunt draaiende, dwarrelende en bewegende patronen of structuren zien in bijvoorbeeld een houten vloer of een grasveld, soms zijn deze driedimensionaal
 • Bij bewegende voorwerpen kan er gedurende enkele seconden een ‘nabeeld’ bestaan (tracers)
 • Kleuren kunnen beweeglijk in elkaar overlopen
 • Je kunt gekleurde spikkelingen in je gezichtsveld zien, als een soort pixels
 • Objecten kunnen gekleurde, ademende aura’s hebben
 • Bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons), soms lijkt iemand ouder of juist jonger
 • Als je je ogen dicht houdt kunnen er allerlei gekleurde beelden verschijnen ( ‘closed eye visuals’)
 • Bij hoge dosissen kunnen geluiden worden gezien, zichtbare dingen worden gehoord en geuren gevoeld. Muziek kan bijvoorbeeld gezien worden als wisselende patronen van licht. Zichtbare dingen kunnen worden gehoord als rare geluiden.

Verandering in stemming

Alle tripmiddelen en dus ook LSD kunnen een sterk effect hebben op je stemming. Het kan zijn dat je heel vrolijk wordt en als in een soort extase bent. Maar het kan ook zijn dat je heel kalm en rustig wordt en je harmonieus en vredig voelt. Heftige lachkicks kunnen ook deel uitmaken van de trip. Maar ze kunnen ook het tegenovergestelde effect hebben en dan kun je je heel angstig en verward voelen.

Tijdsperceptie

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert – de tijd lijkt soms wel stil te staan. Je kan voor je gevoel uren met iets bezig zijn en dan is er bijvoorbeeld maar een half uur verstreken.

Denkprocessen

Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever en er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd. Dit kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je gedachten in lussen steeds terugkomen of dat je in cirkels denkt. Als dat nare gedachten zijn dan kun je je voorstellen dat dat een negatieve tripervaring is (bad trip).

Bij een redelijke dosis beginnen de grenzen van je eigen persoon te vervagen, dit heet ego-dissolutie. Je weet bij wijze van spreken niet meer waar jezelf stopt en de ander of de omgeving begint. Je hebt het gevoel dat alles in verbinding staat met elkaar, soms op spiritueel of religieus niveau. Dit kan een fantastische ervaring zijn, maar ook erg beangstigend als je niet weet wat je overkomt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van LSD§

De lichamelijke risico’s van LSD zijn voor zover we weten verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat LSD hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt. Verder brengt LSD geen schade toe aan de chromosomen, zoals vroeger beweerd werd. Ook blijft het niet in je ruggenmerg zitten.

Risico’s op korte termijn (tijdens gebruik)

 • Misselijkheid en overgeven
 • Uitlokken psychose
 • Moeilijke ervaring (bad trip)
 • Ongelukken door verminderd oordelingsvermogen.

Moeilijke ervaring (bad trip)

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de psychedelische ervaring, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge dosis. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, niet alleen door de verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar ook doordat iemand de stroom van haar of zijn eigen gedachten niet helemaal meer onder controle heeft. In zo’n situatie is het van belang iemand op zijn of haar gemak te stellen door rustig duidelijk te maken dat het een effect van de drug betreft en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Als je je slecht voelt tijdens een trip is het heel belangrijk om je niet te verzetten tegen dat gevoel, maar om mee te gaan in de flow van de trip. Je kunt proberen om van omgeving te veranderen, het licht te dimmen en andere muziek op te zetten.

Het gebruik van tripmiddelen op een moment, dat je je niet helemaal lekker voelt, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Het grootste gevaar van LSD zit hem dan ook in het niet meer goed kunnen oordelen. Vooral onervaren, maar ook ervaren, gebruikers kunnen zeer angstig en achterdochtig worden. Ook kunnen gebruikers een gevoel van grootheidswaanzin krijgen. Ook dat kan soms tot gevaarlijk gedrag leiden. Je kunt ook erg beginnen te piekeren op een trip en helemaal verstrikt raken in negatieve gedachten en ook dat kan tot een bad trip leiden.

Psychoses

LSD kan psychoses uitlokken. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan LSD als een trigger werken en een psychose in gang zetten of verergeren. Mensen met een psychotisch verleden, of met familieleden met een psychotisch verleden, kunnen echt beter geen LSD gebruiken. Wetenschappelijk bewijs dat LSD voor hersenschade zorgt of dat je na eenmalig gebruik kan ‘blijven hangen’ oftewel psychotisch kan worden is nooit gevonden, tenzij daar mee bedoeld wordt dat het de trigger was voor een onderliggende psychose. Maar dan is het ‘blijven hangen’ dus een door LSD getriggerde psychose en geen eeuwigdurende LSD trip.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno over Drugs, wanen en hallucinaties.

Risico’s op lange termijn

Flashbacks

Over de gevolgen op lange termijn is weinig bekend. Het komt een enkele keer voor dat ervaringen van een LSD trip later terugkomen. Het gebruik van cannabis, vermoeidheid of situaties die herinneren aan eerder gebruik kunnen deze flashbacks veroorzaken. De trip wordt dan even opnieuw beleefd, als een levendige herinnering, terwijl je het middel niet hebt gebruikt.

Verslaving

Door de heftige effecten is de kans op psychische afhankelijkheid zeer klein en gebruiken de meesten het een enkele keer in hun leven of slechts een enkele keer per jaar. Lichamelijke afhankelijkheid van LSD treedt niet op. Het lichaam raakt snel gewend aan LSD. Al spoedig treden in het geheel geen tripeffecten meer op en moet er minimaal drie tot vier dagen gewacht worden voor een nieuwe trip. De gewenning of tolerantie bouwt zich ook weer snel af.

Als je geestelijke afhankelijk van een middel bent dan verlang je steeds sterker naar het middel en kun je je eigenlijk niet meer prettig voelen zonder. Dit komt bij LSD amper voor. Ook hier speelt mee dat snel achter elkaar gebruiken dus geen zin heeft. Als iemand moeilijk zonder kan, dan komt dat waarschijnlijk omdat iemand een sterke behoefte heeft aan de ervaringen die zo’n trip met zich meebrengt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid van LSD§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel wordt afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

LSD is tot 48 uur na inname aantoonbaar in de urine.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips LSD§

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt sterk afgeraden LSD te gebruiken. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Met mate te gebruiken
 • Eerst een kleine dosis te nemen en je altijd aan de maximale dosis te houden
 • Je goed voor te bereiden; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen, de meeste mensen vinden trippen op een feest absoluut niet leuk! Als je de eerste keer een tripmiddel neemt doe het dan in de natuur of thuis, maar niet op een feest!
 • Ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is die nuchter is (tripzitter), zodat er iemand bij is die helder na kan denken
 • Alleen te gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • Goed te letten op de effecten; zijn deze te sterk of onaangenaam, eet dan iets. Neem eventueel vitamine C, dextrose of een zoet drankje. Eten of suiker kan je energie geven. Met genoeg energie in je lichaam is het een stuk makkelijker om van de trip te genieten
 • Als je je onaangenaam voelt tijdens de trip, vecht dan niet tegen deze gevoelens, maar laat je meedrijven door de flow van de trip
 • Tripmiddelen niet te combineren met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken, veranderen en verlengen, pas hier dus mee op! Als je alcohol drinkt heb je soms niet door dat je dronken wordt. Let hier dus op en drink iets zonder alcohol.
 • Zorg dat je de dag erna vrij hebt om de ervaring te verwerken
 • Niet deel te nemen aan het verkeer als je tript of nog loom en ongeconcentreerd bent
 • Laat je LSD testen.

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN:

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.