Mescaline

Mescaline (3,4,5-trimethoxyfenylethylamine) is een psychoactieve stof die voorkomt in de natuur. De meest bekende plant die mescaline bevat is de cactus. De peyote (Lophophora williamsii) en de San Pedro (Trichocereus pachanoi) cactus bevatten mescaline en worden al eeuwen door de mens gebruikt. Deze cactussen komen oorspronkelijk voor van Zuid-Amerika tot Noord-Amerika, van Chili tot de Verenigde Staten. Mescaline heeft effecten die vergelijkbaar zijn met LSD of hallucinogene paddenstoelen (paddo's). Omdat de cactus erg vies is en het meerdere jaren duurt voordat hij groot genoeg is voor een trip is het middel weinig populair in Nederland.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van mescaline§

Geschiedenis

Mescaline wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Dit gebruik viel ook de eerste Europeanen op toen ze daar aankwamen. Pas in de 20e eeuw werd het gebruik van mescaline wat bekender in het westen.

In 1897 werd het door de Duitse chemicus Heffter geïdentificeerd. In de jaren 50 waren er een aantal intellectuelen die gingen experimenteren met mescaline. Een van hen was de schrijver Aldous Huxley, die over zijn ervaring met mescaline een boek schreef: ‘the doors of perception’. Het zijn deze ‘deuren’ van de waarneming waar de band ‘the doors’ zijn naam aan ontleent.

De wet

Mescaline staat op lijst I van de Opiumwet. Produceren, verhandelen en bezitten is dus net zo illegaal als bijvoorbeeld MDMA of cocaïne. De cactus zelf is echter niet illegaal. Een cactus mag je dus gewoon hebben, maar het is niet toegestaan om de actieve stof, mescaline, er uit te halen.

In Amerika is het gebruik ook illegaal. Behalve voor de ‘Native American Church’. Zij mogen het gebruiken als deel van hun religie, vergelijkbaar met ayahuasca. Deze religie is een combinatie van moderne christelijke en oude Indiaanse rituelen.

Voor meer info over Drugs en de wet klik hier.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van mescaline§

Mescaline wordt in Nederland weinig gebruikt. Als men het gebruikt is het vaak een eigen gemaakt extract van de cactus. De cactus wordt dan op een bepaalde manier bewerkt zodat er een dikke groenbruine vloeistof overblijft. Deze substantie is vaak erg vies en bitter, maar makkelijker dan het eten van de hele cactus. Mescaline poeder (pure stof) komt nog minder voor in Nederland. Van de peyote cactus is het mogelijk om plakken te snijden en die te drogen. De gedroogde plakken worden daarna gegeten.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van mescaline§

Hoeveel mescaline er in een cactus zit is moeilijk vast te stellen. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van de cactus. Van de pure stof (hydrochloride) heb je ongeveer 100 tot 200 milligram nodig voor een lichte dosering. Een sterke dosering is begint bij 300 milligram. De dosering is afhankelijk van welke zoutvorm je hebt van mescaline. Hydrochloride is waarschijnlijk de meest voorkomende. Andere vormen zijn sulfaat, citraat en acetaat. Omdat deze verschillende vormen een verschillend moleculair gewicht hebben is de dosering anders. Let hier dus goed op als je van plan bent om het te nemen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van mescaline§

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Helemaal bij tripmiddelen zoals mescaline spelen deze factoren een grote rol. De effecten die optreden zijn zeer afhankelijk van de dosis. Klik hier voor meer informatie over de werking van drugs.

In lichte doseringen heeft mescaline licht euforische effecten. Bij hogere doseringen wordt het psychedelische aspect sterker. Effecten zijn te vergelijken met LSD, paddo’s en truffels. Gedachtepatronen veranderen, perceptie van tijd verandert en visuele effecten met open en gesloten ogen komen voor. Kleuren worden intenser, maar ook kan je het idee krijgen dat je kleuren ruikt, geluiden ziet of geuren hoort: synesthesie.

Hoe meer mescaline je neemt hoe groter de kans op gevoelens van angst en onzekerheid. Voor beginnende gebruikers is een lage dosering aangeraden vanwege onvoorspelbare effecten en verschil in gevoeligheid.

Mescaline is in hoge dosis een tripmiddel en veroorzaakt een veranderde staat van bewustzijn en veranderingen in zintuiglijke waarnemingen en mentale denkprocessen. Deze staat van zijn wordt ‘een trip’ of ‘trippen’ genoemd. Dat verwijst naar de mentale reis die je doormaakt. Hoewel de verandering in zintuiglijke waarneming het meest tot de verbeelding spreekt, hebben tripmiddelen nog andere belangrijke effecten.

Mescaline verstoort de mentale denkprocessen minder sterk dan LSD en psilocybine en wordt door gebruikers beschouwd als ‘beter controleerbaar’. In hoge dosering kan mescaline ook net zo ingewikkeld aanvoelen als andere tripmiddelen.

De effecten van mescaline duren meestal tussen de 4 en 6 uur, vergelijkbaar met 2C-B. De effecten komen binnen een uur op.

Je kunt mescaline laten testen bij één van de testcentra in Nederland. Voor meer info en testadressen klik hier.

Psychische effecten

 • Entactogeen (gevoel van verbondenheid en openheid)
 • Gevoel van euforie
 • Gevoel te dromen
 • Lachkick, of oncontroleerbaar lachen
 • Verandering in zintuiglijke waarneming
 • Stemmingsverandering
 • Tijd wordt anders ervaren
 • Verandering in mentale denkprocessen

Lichamelijke effecten

 • Verwijde pupillen
 • Milde stijging hartslag en verhoging bloeddruk
 • Transpireren
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Zintuiglijke waarneming

Je raakt hypergevoelig voor zintuiglijke indrukken. De centra in je hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) raken verstoord. Kleuren, geluiden en vormen worden intenser beleefd. Voorwerpen kunnen vervormen (je ziet bijvoorbeeld tafelpoten iets boller staan of muren lijken te ademen) en lijken soms te vibreren van energie. Het is mogelijk dat je erg scherp reliëf kunt waarnemen en dwarrelende, bewegende patronen ziet in een houten vloer of een grasveld. Bij bewegende voorwerpen kan er gedurende enkele seconden een ‘nabeeld’ bestaan. Kleuren kunnen beweeglijk in elkaar overlopen. Bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons).

Soms lijken de dingen niet wat ze zijn; je ziet bijvoorbeeld een touw voor een slang aan, het gezicht van je geliefde ziet er plotseling wel erg gerimpeld uit of juist als een lichtgevende engel, het kan alle kanten opgaan. Objecten laten andere dimensies zien en gaan bijvoorbeeld gloeien. Bij een hoge dosis kunnen geluiden worden gezien, zichtbare dingen gehoord en geuren gevoeld. Muziek kan bijvoorbeeld gezien worden als wisselende patronen van licht. Zichtbare dingen kunnen worden gehoord als rare geluiden.

Mentale effecten

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert – de tijd lijkt soms wel stil te staan. Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever en er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd. Dit kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden. Bij een redelijke dosis beginnen de grenzen van je eigen persoon te vervagen, dit heet ego-dissolutie. Je weet bij wijze van spreken niet meer waar jezelf stopt en de ander of de omgeving begint. Je hebt het gevoel dat alles in verbinding staat met elkaar. Dit kan een fantastische ervaring zijn, maar ook erg beangstigend als je niet weet wat je overkomt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van mescaline§

Risico’s op korte termijn

 • Misselijkheid en overgeven
 • Triggeren (drugs) psychose
 • Bad trip

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de psychedelische ervaring, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge dosis (flippen, bad trip). Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, niet alleen door de verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar ook doordat iemand de stroom van haar of zijn eigen gedachten niet helemaal meer onder controle heeft. In zo’n situatie is het van belang diegene op zijn of haar gemak te stellen door rustig duidelijk te maken dat het een effect van de drug betreft en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt of als je in een onbekende omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Voor mensen met psychiatrische aandoeningen, epilepsie en problemen met de bloedsomloop, vormt gebruik van mescaline een extra risico. Unity raadt hen het gebruik van mescaline af.

Psychoses

Tripmiddelen kunnen waarschijnlijk psychoses uitlokken. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan een tripmiddel als een trigger werken en een psychose in gang zetten of verergeren. Mensen met een psychotisch verleden of met familieleden met een psychotisch verleden kunnen daarom beter geen tripmiddelen gebruiken.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno over Drugs, wanen en hallucinaties.

Risico’s op lange termijn

Er is nog weinig bekend over de schadelijkheid van mescaline.

Serotonine is een neurotransmitter die actief is in het perifere en centrale zenuwstelsel. Het is onder meer verantwoordelijk voor de regulatie van stemming, slaap, seksueel gedrag, temperatuur en eetlust. Mescaline bindt zich aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat de hallucinogene effecten kan verklaren.

Verslaving

Mescaline is niet lichamelijk verslavend. Het zou geestelijk verslavend kunnen zijn, maar dit is niet erg waarschijnlijk.

Bij mescaline is sprake van tolerantieontwikkeling. Dat wil zeggen dat je lichaam, als je regelmatig gebruikt, went aan de stof en je op den duur meer nodig hebt om effect te voelen. Deze tolerantie houdt enkele dagen aan. Mescaline heeft ook een crosstolerantie. Dit houdt in dat ook sommige andere stoffen een minder sterk effect hebben als je het neemt na een mescaline ervaring. Dit geldt bijvoorbeeld voor paddo’s en LSD. Bij stoppen treden geen onthoudingsverschijnselen op.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik mescaline en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check het thema combigebruik voor meer informatie.

Mescaline en andere middelen

Alcohol zwakt de entactogene en psychedelische effecten van mescaline af. Er is geen onderzoek gedaan naar combigebruik met mescaline, maar over het algemeen geldt dat combineren meer risico’s oplevert

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid van mescaline§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs worden in het bloed opgenomen en na afbraak door de lever via de nieren in de urine uitgescheiden.Drugs zijn daarom langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Het is niet bekend hoe lang mescaline aantoonbaar is in bloed of urine. Aannemelijk is dat dit ongeveer hetzelfde is als bij MDMA. MDMA wordt afgebroken door je lever. Binnen 2-3 dagen na gebruik is er niets meer aantoonbaar in je bloed of urine.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips mescaline§

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Met mate te gebruiken
 • Eerst een kleine dosis te nemen
 • Je goed voor te bereiden; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen, de meeste mensen vinden trippen op een druk feest absoluut niet leuk! Als je de eerste keer een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis, maar niet op een feest
 • Ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is
 • Alleen te gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • Geen mescaline te gebruiken als je last hebt van epilepsie of als je problemen hebt met je bloedsomloop
 • Goed te letten op de effecten; zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Niet te vechten tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar je te laten meedrijven door de flow van de trip
 • Tripmiddelen niet te combineren met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Te zorgen dat je de dag erna vrij hebt om de ervaring te verwerken
 • Niet deel te nemen aan het verkeer als je tript of nog loom en ongeconcentreerd bent. Zoals bij andere tripmiddelen middelen, is het onveilig om ze in het verkeer of bij gevaarlijke apparatuur te gebruiken. Het heeft effect op je concentratie, aandacht, gezichtsvermogen en coördinatie. Als je mescaline gebruikt, zorg dan dat je niet hoeft te rijden. Ook na de trip kun je nog loom en ongeconcentreerd zijn.
 • Ben je aan de pil? Slik die dan wel enkele uren voordat je mescaline gaat nemen
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Je mescaline te laten testen.

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.