NPS

Nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designer drugs, research chemicals, RC's of legal highs genoemd zijn chemische stoffen waar nog maar weinig of geen onderzoek naar gedaan is. Dat betekent dat er heel weinig of niets bekend is over de (psychoactieve) effecten van het middel, de gevolgen op korte en lange termijn, de gevolgen van veelvuldig gebruik, de verslavingskans, welke dosis voor het optimale effect zorgt of welke dosis gevaar oplevert. Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Bekende NPS§

 • 2C-B, 2C-E, 2C-I, 2C-T-7
 • 4-Fluoramfetamine (4-FA/4-FMP)
 • Benzo Fury (6-APB, 5-APB)
 • BZP, benzylpiperazine
 • DOx (DOM, DOC, DOB)
 • Mefedron (4-MMC, miauw miauw)
 • Methylon (Xplosion)
 • Methoxetamine (MXE)
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van NPS§

Geschiedenis

Sinds er middelen verboden worden zoeken mensen naar uitwegen om onder deze verboden uit te komen. Eén van de manieren om dit te doen is door het ontwikkelen van stofjes die op de verboden middelen lijken, maar niet onder de bestaande wetgeving vallen. Zo werden in de jaren ’20 in reactie op de Opiumwet alternatieven voor heroïne en morfine ontwikkeld. In de jaren ’60 volgden alternatieven op PCP en LSD en in de jaren ’90 alternatieven op 2C-B.

Een belangrijk persoon in de geschiedenis van de research chemicals was Alexander Shulgin. Shulgin was een farmacoloog en chemicus uit Berkeley (VS). Hij ontwikkelde een nieuwe methode om MDMA, de werkzame stof in XTC, te synthetiseren en was groot voorstander van het gebruik van MDMA in een therapeutische setting. Zo synthetiseerde hij honderden stoffen, waaronder mescaline en testte deze middelen met zijn vrouw en een vaste groep vrienden. Zijn experimenten en ervaringen beschreef hij in de boeken PiHKAL en TiHKAL.

Het gebruik van de term ‘research chemicals’ is ontstaan in de jaren ’90. Een aantal online verkopers wilden het op deze manier laten lijken dat ze psychoactieve chemische stofjes (vaak een variant van een verboden middel) met legitieme redenen verkochten. De verkopers hadden het idee dat deze marketingstrategie zou voorkomen dat ze vervolgd zouden worden. Volgens de wet in de VS is het namelijk verboden om stoffen te verkopen die op een verboden middel lijken. Dit is alleen verboden als de aanklager kan aantonen dat deze stof bedoeld is voor menselijke consumptie. Later zijn er allerlei andere functies verzonnen waar de stoffen voor dienen, van luchtverfrisser tot plantenvoedsel en van badzout tot cd cleaner.

In 2004 heeft de Drug Enforcement Agency (DEA) in de VS een operatie WebTryp gehouden, waarin online verkopers werden onderzocht. Dit kwam als antwoord op de snelle groei van deze online verkoop, maar ook door een aantal ziekenhuisopnames en doden die waren gevallen sinds 2002. Dit leidde tot diverse arrestaties van eigenaren van webwinkels. Er werden flinke straffen uitgedeeld, zelfs tot levenslang, omdat het aannemelijk werd bevonden dat ze wisten dat de verkochte producten voor consumptie werden gebruikt. De gebruikers werden in de VS niet vervolgd. De klantenbestanden van de websites die de DEA had aangepakt werden internationaal gedeeld om in te zetten in de ‘War on Drugs’. Hierdoor werden in Groot-Brittannië wel gebruikers opgepakt en vervolgd.

Deze operatie heeft vooral tot gevolg gehad dat bronnen nu niet meer open en bloot besproken worden. Gebruikers zijn bang dat als deze bronnen te openlijk besproken worden, een volgende operatie zal volgen. Een negatief gevolg hiervan is dat er weinig informatie beschikbaar is over de professionaliteit van verkopers. Dit maakt gebruikers kwetsbaar voor oplichting en voor onbetrouwbare en onveilig handelende verkopers

De wet

De meeste NPS zijn niet verboden in Nederland. Wel is het natuurlijk zo dat je makkelijk als verdachte kan worden aangemerkt als je ergens met een zakje wit poeder rondloopt. Als je wilt weten of een middel verboden is of niet, kun je de Opiumlijst raadplegen.

Check ook het thema De wet voor meer info.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van NPS§

De meeste nieuwe drugs worden als wit poeder verkocht. Meestal worden ze geslikt of gesnoven, alhoewel roken, spuiten en pluggen (anaal toedienen) ook voorkomt. Maar tegenwoordig komen ook capsules en pillen voor.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van NPS§

De dosering per stof loopt nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurige weegschaal te gebruiken die kan wegen tot 1 milligram (0.001 gram).

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van NPS§

Er bestaan talloze nieuwe middelen. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben. Zo zijn er stimulerende NPS zoals 4-FA (4-FMP), Benzo Fury en Mefedron (4-MMC). Er zijn verdovende NPS zoals synthetische cannabinoïden (boze rook) en varianten van benzodiazepinen, en er zijn hallucinogenen zoals 2C-B en NBOMe’s.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van NPS§

Omdat er naar de meeste van deze middelen of research chemicals nog geen onderzoek gedaan is, is er vaak weinig tot niets bekend over de mogelijke risico’s op korte termijn, laat staan op lange termijn. Wees altijd voorzichtig met nieuwe (onbekende) drugs.

Je bent echt je eigen proefkonijn!

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips NPS§

 • Weet dat je je eigen proefkonijn bent
 • Gebruik een nauwkeurige weegschaal om de gewenste dosis af te meten
 • Weet dat niet elke bron betrouwbaar is (ook online niet). Laat je drug daarom altijd testen. Bijna alle NPS kunnen tegenwoordig getest worden. Het kan echter zijn dat zelfs voor de testservice een middel onbekend is. Maar dat komt weinig voor. Op de testservice kunnen ze de laatste kennis over het desbetreffende middel met je delen.
 • Neem je een nieuwe drug, begin dan met een dosis die veel kleiner is waar je iets van zou moeten merken. Wacht drie weken en neem dan een dosis die twee keer zo groot is als de vorige, totdat je een keer ervaart dat je effect voelt. Weer drie weken later neem je dan niet het dubbele maar een kleine hoeveelheid meer. Je bouwt dan langzaam op tot de dosis waarop je een gewenst effect zou moeten bereiken.

Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.