paddo's paddestoelen magic mushrooms truffels trippen tripmiddelen tripmiddel

Paddo’s en truffels

Paddo’s (magic mushrooms, shrooms) zijn paddenstoelen die de stoffen psilocybine en/of psilocine bevatten. Psilocine is de meest werkzame stof en daarmee verantwoordelijk voor het hallucinogene (trip) effect. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Verschillende paddenstoelen bevatten verschillende hoeveelheden werkzame stof. Dit zorgt voor de verschillende sterktes van de soorten. Er zijn verschillende soorten paddo’s, onder meer Copelandia, Psilocybe, en Stropharia, deze komen wereldwijd voor. De bekendste zijn Psilocybe cubensis (ook wel ‘Mexicaanse paddo’s’ genoemd), Copelandia cyanescens (de ‘Hawaïaanse’)en Psilocybe semilanceata (puntige kaalkopjes, liberty caps). Psilocybine bevattende paddenstoelen groeien in veel delen van Europa in het wild (het ‘kaalkopje’ is de meest voorkomende). Sclerotia (truffels, tripknollen, ‘philosopher’s stones’ of ‘de steen der wijzen’ ) groeien onder de grond en bevatten net als paddo’s, psilocine en psilocybine en hebben daardoor dezelfde effecten. De bekendste truffel is de Psilocybe tampanensis.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van paddo’s en truffels§

Geschiedenis

Psychedelische paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt door de mensheid. In Centraal-Amerika zijn verschillende verwijzingen naar psychedelische paddo’s terug te vinden. Bij opgravingen in Mexico en Guatemala zijn honderden beeldjes gevonden in de vorm van paddo’s die duizenden jaren oud zijn. In de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden Mexico en verboden het in hun ogen duivels gebruik van paddo’s. De Mexicaanse paddo cultus werd pas echt ontdekt in 1955, toen de eerste blanke mee mocht doen aan een nachtelijk paddenstoelenritueel.
In 1976 verscheen in de Verenigde Staten een gids waarin beschreven staat hoe je paddo’s kunt kweken. Het boek werd een groot succes. In 1993 opent de eerste smartshop van Nederland haar deuren van waaruit paddo’s werden verkocht.

De wet

In 1993 begon de verkoop van paddo’s in smartshops. Naar aanleiding van een aantal incidenten (waarbij paddogebruik mogelijk een rol speelde) met buitenlandse toeristen in 2006-2008 in Amsterdam besloot minister Klink van VWS de verkoop van paddo’s per 1 december 2008 te verbieden. Sindsdien vallen paddo’s onder de Opiumwet, vers of gedroogd, en is zowel bezit als verkoop verboden.

Alle paddenstoelen met een hallucinogene werking, zowel verse als gedroogde, staan op lijst II van de Opiumwet. De werkzame bestanddelen van paddo’s, psilocine en psilocybine, staan op lijst I van de Opiumwet. Op lijst I staan middelen met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Truffels (Sclerotia) zijn hierin niet opgenomen. Kweeksets, waarmee je zelf paddo’s kunt kweken zijn legaal.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van paddo’s en truffels§

Truffels en paddo’s worden over het algemeen gegeten, hoewel roken (mits gedroogd!) ook mogelijk is. Roken heeft echter veel minder effect dan eten. Omdat ze een smerige smaak hebben zetten sommige gebruikers er thee van of maken ze er soep mee, maar je kunt ze ook zo opeten. Bij het eten van paddo’s zou een gedeelte van de werkzame stof, wanneer er langzaam gekauwd wordt, via het mondslijmvlies worden opgenomen. Het is niet verstandig paddo’s of truffels te bakken of in de oven te doen, door de hoge temperatuur kunnen de werkzame stoffen (psilocine en psilocybine) kapot gaan. Thee zetten kan wel en zorgt er voor dat het lichaam de werkzame stof gemakkelijk op kan nemen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van paddo’s en truffels§

Het is lastig om een duidelijke dosering aan te geven, omdat paddo’s en truffels nogal in sterkte kunnen variëren. Daarnaast is het een groot verschil of ze vers of gedroogd zijn. Bovendien kunnen verschillende mensen verschillend reageren op gelijke doseringen.

Meestal wordt 15-30 gram verse Psilocybe cubensis (Mexicaanse) genomen, wat overeenkomt met 1,5 – 3 gram gedroogde of 10-30 milligram psilocybine (0,6-1% psilocybine per gram gedroogde paddenstoelen). Dit is een dosering voor een goede (stevige) trip. Wil je een wat rustigere trip of gebruik je voor het eerst, neem dan wat minder, bijvoorbeeld 7 gram (vers gewicht van de Psilocybe cubensis). Je kunt het beste 2-3 uur voor de trip niet eten.

Een trip kan je niet direct stoppen, begin daarom liever met een lage dosis en bouw deze op als je sterkere effecten wilt ervaren. Neem dus niet (tenzij je daar goed over nagedacht hebt en dat echt echt wilt) een grote dosis in een keer en ga niet bijnemen als je je niet goed voelt. Neem de eerste keer altijd een lage dosis om te voelen of je de effecten prettig vindt en hoe gevoelig je bent.

Truffels/Sclerotia

Bij truffels ligt de dosering voor een normale trip rond de 5 tot 9 gram en een sterkere trip begint tussen de 10 en 15 gram.

Het heeft niet zoveel zin om truffels twee dagen achter elkaar te gebruiken aangezien je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor psilocine. Het heeft dan minder effect dan op de eerste dag. Je kunt beter minimaal drie tot vier dagen wachten voordat je opnieuw truffels neemt als je het volledige effect wilt ervaren. De meeste gebruikers wachten enkele weken of maanden voordat ze een volgende trip plannen. Zo blijft de ervaring bijzonder.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van paddo’s en truffels§

Het effect van paddo’s en truffels hangt samen met de genomen hoeveelheid. Hoe meer je neemt hoe sterker het effect. De effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Dit geldt zeer sterk voor alle tripmiddelen en kan bepalend zijn of een trip een positieve ervaring is of dat je in een zogenaamde bad trip belandt.

Na gemiddeld 20 tot 40 minuten na inname worden de eerste effecten gevoeld. Afhankelijk van dosis en maaginhoud kan het ook een uur duren. Eén tot anderhalf uur na inname start de piekfase die ongeveer 3 tot 4 uur aanhoudt. De gemiddelde trip duurt 4 tot 6 uur, komt in golven, en neemt geleidelijk weer af.

Het eerste effect dat merkbaar is, is dat je je wat anders voelt. Het kan zijn dat je wat lacherig wordt. Je merkt al snel dat je de werkelijkheid anders gaat beleven. Dat kan heel leuk zijn en je kunt daar de slappe lach van krijgen. Aan de andere kant kan het ook verwarrend zijn, zeker als je geen tripervaring hebt. Langzaam worden de veranderende zintuiglijke waarnemingen sterker. Je kunt, als je paddo’s neemt, soms een sterke drang tot gapen hebben, zelfs als je je helemaal niet moe voelt. Er kunnen ook tranen uit je ogen stromen terwijl je je helemaal niet verdrietig voelt.

Paddo’s veroorzaken een veranderde staat van bewustzijn en veranderingen in zintuiglijke waarnemingen en mentale denkprocessen. De staat waar je in komt wordt ‘een trip’ of ‘trippen’ genoemd. Dat verwijst naar de mentale reis die je doormaakt. Hoewel de verandering in zintuiglijke waarneming het meest tot de verbeelding spreekt, hebben tripmiddelen nog andere belangrijke effecten.

Psychische effecten

 • Verandering in zintuiglijke waarneming
 • Stemmingsverandering
 • Tijd wordt anders ervaren
 • Andere denkprocessen
 • Verwijde pupillen
 • Milde stijging hartslag en verhoging bloeddruk
 • Transpireren
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Lichamelijke effecten

Zintuiglijke waarneming

 • Je raakt extra gevoelig voor zintuiglijke indrukken. De centra in je hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) werken anders.
 • Kleuren, geluiden en vormen worden intenser beleefd.
 • Voorwerpen kunnen vervormen. Je ziet bijvoorbeeld tafelpoten iets boller staan, muren lijken te ademen en lijken soms te vibreren van energie of gaan gloeien.
 • Het is mogelijk dat je erg scherp reliëf kunt waarnemen.
 • Je kunt draaiende, dwarrelende en bewegende patronen of structuren zien in bijvoorbeeld een houten vloer of een grasveld, soms zijn deze driedimensionaal.
 • Bij bewegende voorwerpen kan er gedurende enkele seconden een ‘nabeeld’ bestaan (tracers).
 • Kleuren kunnen beweeglijk in elkaar overlopen.
 • Je kunt gekleurde spikkeling in je gezichtsveld zien, als een soort pixels.
 • Objecten kunnen gekleurde, ademende aura’s hebben.
 • Bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons), soms lijkt iemand ouder of juist jonger.
 • Als je je ogen dicht houdt kunnen er allerlei gekleurde beelden verschijnen (‘closed eye visuals’).
 • Bij hoge dosissen kunnen geluiden worden gezien, zichtbare dingen worden gehoord en geuren gevoeld. Muziek kan bijvoorbeeld gezien worden als wisselende patronen van licht. Zichtbare dingen kunnen worden gehoord als rare geluiden.

Verandering in stemming

Alle tripmiddelen en dus ook psilocine, kunnen een sterk effect hebben op je stemming. Het kan zijn dat je heel vrolijk wordt en in een soort extase bent. Maar het kan ook zijn dat je heel kalm en rustig wordt en je harmonieus en vredig voelt. Heftige lachkicks kunnen ook deel uitmaken van te trip. Maar ze kunnen ook het tegenovergestelde effect hebben en dan kun je je heel angstig en verward voelen.

Tijdsperceptie

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert – de tijd lijkt soms wel stil te staan. Je kan voor je gevoel uren met iets bezig zijn en dan is er bijvoorbeeld maar een half uur verstreken.

Denkprocessen

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert – de tijd lijkt soms wel stil te staan. Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever, er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd, wat kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je gedachten in lussen (loops) steeds terug komen, of dat je in cirkels denkt. Als dat nare gedachten zijn dan kun je je voorstellen dat dat een hele negatieve tripervaring is (bad trip).

Bij een redelijke dosis beginnen de grenzen van je eigen persoon te vervagen, dit heet ego-dissolutie. Je weet bij wijze van spreken niet meer waar je zelf stopt en de ander of de omgeving begint. Je hebt het gevoel dat alles in verbinding staat met elkaar, soms op spiritueel of religieus niveau.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van paddo’s en truffels§

Risico’s op korte termijn

De lichamelijke risico’s van psilocine zijn verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat psilocine hersenschade veroorzaakt. Er is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Dus dat er nog geen hersenschade is gevonden wil niet zeggen dat het niet voorkomt.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat het belangrijkste lichamelijke risico is dat je de verkeerde paddenstoelen eet, bijvoorbeeld wanneer je ze zelf in de natuur gaat plukken. Er zijn verschillende giftige paddenstoelen die lijken op psilocybine-houdende paddenstoelen.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de psychedelische ervaring, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge dosis. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn (flippen), niet alleen door de verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar ook doordat iemand de stroom van haar of zijn eigen gedachten niet helemaal meer onder controle heeft. In zo’n situatie is het van belang iemand op zijn of haar gemak te stellen door rustig duidelijk te maken dat het een effect van de drug betreft en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Als je je slecht voelt tijdens een trip is het heel belangrijk om je niet te verzetten tegen dat gevoel, maar om mee te gaan in de flow van de trip. Je kunt proberen om van omgeving te veranderen, het licht te dimmen en andere muziek op te zetten.

Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je niet goed in je vel zit, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Het grootste gevaar van psilocine en andere tripmiddelen zit hem dan ook in het niet meer goed kunnen oordelen. Vooral onervaren gebruikers kunnen zeer angstig en achterdochtig worden. Ook kunnen gebruikers een gevoel van grootheidswaanzin krijgen. Ook dat kan soms tot gevaarlijk gedrag leiden. Je kunt ook erg beginnen te piekeren op een trip en helemaal verstrikt raken in negatieve gedachten en ook dat kan tot een bad trip leiden.

Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van psilocine erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals LSD en psychedelische cactussen. Als je trippen niet leuk vindt, dan zijn paddo’s niets voor jou!

Psychoses

Het gebruik van psilocine kan psychoses uitlokken. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan psilocine als een trigger werken en een psychose in gang zetten of verergeren. Mensen met een psychotisch verleden, of met familieleden met een psychotisch verleden, kunnen echt beter geen tripmiddelen gebruiken. Wetenschappelijk bewijs dat psilocine voor hersenschade zorgt of dat je na eenmalig gebruik kan ‘blijven hangen’ oftewel psychotisch kan worden is nooit gevonden.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno over Drugs, wanen en hallucinaties.

Risico’s op lange termijn

Over de gevolgen op lange termijn is weinig bekend. Of langdurig gebruik van paddenstoelen kan leiden tot hersenschade, bijvoorbeeld geheugenproblemen weten we niet. Het wetenschappelijk onderzoek tot nu toe wijst in ieder geval niet in die richting.

Flashbacks

Het komt een enkele keer voor dat ervaringen van een paddotrip later terugkomen. Het gebruik van cannabis, vermoeidheid of situaties die herinneren aan eerder gebruik kunnen deze flashbacks veroorzaken. De trip wordt dan even opnieuw beleefd, terwijl je het middel niet hebt gebruikt. Dit is echter zeldzaam.

Problemen bij het zien

Er zijn gebruikers die na het gebruik van paddo’s langdurig last houden van afwijkingen bij het zien. Zij zien bijvoorbeeld afwijkingen in kleur, vorm, beweging, contrast enzovoort, ook nadat het middel is uitgewerkt. Deze problemen kunnen al ontstaan als iemand pas kort gebruikt. Het lijkt er op dat mensen met ‘bad trips’ meer kans hebben op het ontstaan van deze verschijnselen. Er is nog veel onbekend over de mate waarin deze afwijkingen optreden en de omstandigheden waaronder dit gebeurt. Lees ook ‘Klachten na druggebruik‘.

Verslaving

Lichamelijke afhankelijkheid van psilocine treedt niet op. Het lichaam went heel snel aan de effecten, dus er treedt snelle tolerantie op. Tolerantie houdt in dat je de dag erna veel minder effecten hebt als je dezelfde dosering neemt. Door de heftige effecten van psilocine is de kans op psychische afhankelijkheid zeer klein en gebruiken de meesten het een enkel keertje of slechts een enkele keer per jaar.

Als je geestelijke afhankelijk van een middel bent dan verlang je steeds sterker naar het middel en kan je je eigenlijk niet meer prettig voelen zonder. Dit komt bij paddo’s amper voor. Ook hier speelt mee, dat snel achter elkaar gebruiken dus geen zin heeft. Als iemand moeilijk zonder kan, dan komt dat waarschijnlijk omdat iemand een sterke behoefte heeft aan de ervaringen die zo’n trip met zich mee brengt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik paddo’s, truffels en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Paddo’s/truffels met cannabis

Hasj en wiet verlengen en verhevigen de paddotrip en kunnen er voor zorgen dat je trip onvoorspelbaar wordt, wat zeker niet altijd als prettig wordt ervaren. Het kan zijn dat je tijdens het blowen het gevoel hebt dat je een deel van de paddo-effecten opnieuw beleeft.

Paddo/struffels met cocaïne, speed, xtc of ghb

Als je paddo’s of truffels met deze middelen combineert vergroot je de kans dat je angstig wordt of in paniek raakt. Eigenlijk weet je nooit wat voor effecten je precies kunt verwachten. Wij raden dan ook af om paddo’s met andere middelen te combineren als je graag de volledige paddo-effecten wilt ervaren.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips paddo’s en truffels§

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt sterk afgeraden psilocine te gebruiken. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • met mate te gebruiken
 • eerst een kleine dosis te nemen en je altijd aan de maximale dosis te houden
 • je goed voor te bereiden; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen, de meeste mensen vinden trippen op een party absoluut niet leuk! Als je de eerste keer een tripmiddel neemt,
 • doe het dan in de natuur of thuis, maar niet op een party!
 • je kunt een droge mond krijgen van psilocybine, het is dus handig om water of frisdrank/vruchtensap in de buurt te hebben. Ook kan het fijn zijn fruit en andere gezonde dingen te eten
 • paddo’s met psilocybine zijn moeilijk te onderscheiden van giftige soortgenoten. Zelf paddenstoelen plukken raden we dan ook af
 • ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed verkeert (tripzitter), zodat er iemand bij is die helder na kan denken
 • alleen te gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • goed te letten op de effecten; zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes. Dit werkt vooral als een placebo, maar ook placebo’s werken. Het werkt beter om een flinke hap eten binnen te krijgen. Dat geeft je meer energie om de ervaring leuk te vinden.
 • als je je slap voelt, kan het helpen om iets te eten. Zorg er voor dat je wat makkelijke en gezonde dingen te eten hebt voordat je gaat trippen
 • als je je onaangenaam voelt tijdens de trip, vecht dan niet tegen deze gevoelens, maar laat je meedrijven door de flow van de trip en probeer te bedenken waarom je je niet goed voelt. Probeer
 • omgevingsfactoren die je storend vindt te verminderen (andere muziek, warmte/ kou, vervelende personen) of ga weg uit de omgeving waarin je je bevindt
 • tripmiddelen niet te combineren met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op!
 • na afloop is het lekker om thee te drinken, maar pas op met heet water als je nog in je trip zit
 • zorg dat je de dag erna vrij hebt om de ervaring te verwerken
 • niet deel te nemen aan het verkeer als je tript of nog loom en ongeconcentreerd bent

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN:

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.