Speed

Speed is een chemisch middel met een stimulerende werking. De werkzame stof in speed (ook wel pep, rappe, spit, stuifzand, gereike, pep, spek, snats, snel, dreft, snelheid of snelle genoemd) is amfetamine. Amfetamine komt meestal voor in poedervorm, maar bestaat ook als pil. Er zijn verschillende soorten amfetamine. Hier hebben we het over de amfetamine die ook speed genoemd wordt. Dat is de variant die we voornamelijk in het Nederlandse uitgaansleven tegenkomen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Soorten speed§

Er zijn verschillende soorten amfetaminen of stoffen die op amfetamine lijken:

 1. Efedrine komt voor in de efedraplant
 2. L-amfetamine is linksdraaiende amfetamine
 3. Dex- of d-amfetamine is rechtsdraaiende amfetamine
 4. 4-Fluoramfetamine is een andere drug dan amfetamine, met effecten die meer lijken op die van MDMA, zie 4-FA

Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren van de hersenen dan linksdraaiende. Het is daardoor sterker. Je kunt rechtsdraaiende- en linksdraaiende amfetamine vergelijken met een rechter- en linkerhandschoen die je aan je rechterhand wil doen. De linker en rechterhandschoen zijn hetzelfde maar toch anders (gespiegeld).

De amfetamine die in Nederland ‘op straat’ aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine (racemisch).

Methamfetamine (meth)

Yaba komt in Thailand voor. Het is rechts- en linksdraaiende methamfetamine in de vorm van een pil.

Crystal/Ice/Shabu is methamfetamine in kristalvorm.

Methamfetamine is een andere vorm van amfetamine en komt bijna niet voor in Nederland. Belangrijk verschil met amfetamine is dat methamfetamine beter oplost in vet dan gewone amfetamine en langzamer wordt afgebroken. Daardoor dringt methamfetamine makkelijker de hersenen binnen en werkt het langer. Het is 2 keer sterker dan de (rechtsdraaiende) dex-amfetamine. Bovendien is methamfetamine rookbaar.

Methamfetamine kan links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links en rechtsdraaiende methamfetamine.

Let op: natte speed

Veel mensen die wel eens speed gebruiken denken dat speed die (nog) nat is beter is dan gedroogde speed. We horen vaak dat deze speed direct van de bron zou komen en van hogere kwaliteit zou zijn.

Informatie vanuit de testservices en het DIMS laat ons echter zien dat de speed nat is omdat ze nog vluchtige oplosmiddelen (waaronder het giftige methanol) bevat vanuit het productieproces. Of dat na versnijding er weer opnieuw oplosmiddelen zijn toegevoegd om het idee te geven dat het net gemaakt is. Natte speed kan dus net zo goed versneden zijn als droge speed. Deze oplosmiddelen zijn schadelijk voor je gezondheid en brengen dus extra risico’s met zich mee. Om die risico’s te verminderen kun je dus beter je speed eerst even laten drogen. Drogen zorgt er voor dat de oplosmiddelen verdampen en dus niet meer in je speed zitten. Droog is het ook makkelijker om je speed te gebruiken.

Voorkom gezondheidsproblemen, laat je speed testen!

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Geschiedenis en de wet van speed§

Geschiedenis

Amfetamine werd voor het eerst gemaakt in 1885 als chemisch alternatief voor de stimulerende stof efedrine. Pas vanaf 1927 werd amfetamine voor het eerst als medicijn gebruikt. Eerst werd het als bloeddrukverhogend middel gebruikt, in de jaren dertig als middel tegen astma, door de luchtwegen te verwijden, onder de naam Benzedrine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (maar ook nog tijdens de oorlog in Irak) werd amfetamine gebruikt door soldaten om de vermoeidheid tegen te gaan. Amfetamine werd ook als geneesmiddel gebruikt tegen: depressie, overgewicht, narcolepsie, ADHD, de ziekte van Parkinson en een type epilepsie. Na de oorlog kwam amfetamine op de wereldmarkt en ontstonden er illegale laboratoria. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw werden de negatieve gevolgen van amfetamine zichtbaar.

De wet

Amfetamine staat sinds 1976 op lijst 1 van de Opiumwet. Amfetamine wordt in de Opiumwet beschouwd als een harddrug; een drug met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Productie, bezit en handel zijn strafbaar. Op recept is amfetamine nog verkrijgbaar als middel tegen narcolepsie en voor de behandeling van ADHD en ADD.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Gebruikswijze van speed§

Amfetamine kan gesnoven (nasaal) worden, gespoten (intraveneus), rectaal (anaal) en oraal (via de mond) ingenomen worden.

Bij snuiven komt de amfetamine via het neusslijmvlies in het bloed terecht en komen de effecten binnen enkele minuten.

Als je amfetamine oraal neemt kan dat in pilvorm zijn, of door een beetje poeder in een drankje op te lossen, of door een beetje poeder in een vloeitje te doen, dicht te draaien en door te slikken. Dit wordt ook wel een speed-bommetje genoemd. Het duurt een kwartier tot een half uur voor de effecten optreden. Het effect komt later bij slikken of drinken, omdat het even duurt voordat de amfetamine is opgenomen door de darmen. Bovendien blijft amfetamine langer werken als je het slikt, terwijl je bij snuiven een iets korter maar heviger effect krijgt. Bij spuiten in een ader komen de effecten vrijwel onmiddellijk.

Methamfetamine kan ook gerookt worden. Daardoor zijn de effecten ook veel heftiger. Het wordt dan meestal in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Het effect is al voelbaar na enige keren inhaleren. Methamfetamine leent zich ook beter om te spuiten dan amfetamine. Dit gebeurt vooral in het buitenland en nog specifieker in de VS.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Dosering van speed§

Al van het snuiven of slikken van een heel klein beetje amfetamine (een sleutelpuntje) is het effect voelbaar. Amfetamine is op de illegale markt verkrijgbaar in zeer uiteenlopende sterktes. Daarom is een dosering aangeven moeilijk, maar een gebruikelijke dosis is 5-40 milligram amfetamine, afhankelijk van de sterkte, de manier waarop je het gebruikt en je ervaring.

Als je een middel snuift komt het effect eerder op dan wanneer je het slikt en heb je een lagere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wat een groot nadeel van snuiven is, is dat het heel onprettig en pijnlijk kan zijn. Bovendien houdt zo het effect ook minder lang aan. Wacht in elk geval altijd als je snuift minimaal een half uur voordat je bijneemt en als je slikt minimaal een uur. Door een te hoge dosis amfetamine kun je je behoorlijk klote voelen, zie ook de risico’s.

Amfetamine in poedervorm wordt vaak versneden met cafeïne. Je kunt je amfetamine laten testen bij de testservice.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Effecten van speed§

In wat voor stemming je bent maar ook hoe je je voelt en de plek waar je een middel gebruikt kunnen invloed hebben op het effect. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.

Het is goed mogelijk dat vrouwen heftiger reageren op speed dan mannen.

Bij slikken duurt het zo’n 15 – 20 minuten voordat de amfetamine begint te werken. Als speed gesnoven wordt werkt het na enkele minuten. Bij spuiten vrijwel onmiddellijk. De effecten van amfetamine houden gemiddeld 5 tot 8 uur aan, maar dit kan ook langer zijn. Veel gebruikers ervaren nog na-effecten tot 12 uur na inname. Houd hier dus rekening mee; gedurende die uren kun je namelijk niet of moeilijk eten en slapen!

Amfetamine is een stimulerend middel. Dit betekent dat je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgen. Pupillen worden groter en je krijgt een droge mond, omdat je lichaam minder speeksel aanmaakt. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon, Je voelt je vrolijk en vol energie, je hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht doordansen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommigen krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. Wat ook typerend is zijn de herhaalde bewegingen en het verplaatsen en terugzetten van voorwerpen.

Nadat de amfetamine is uitgewerkt, slaat de vermoeidheid toe en krijgen mensen last van een kater. Een bijwerking is dat je maar moeilijk in slaap valt na amfetamine gebruik. Amfetamine put de energievoorraden in je lichaam uit. De dagen na amfetamine gebruik kun je vermoeid zijn. Sommige mensen voelen zich enkele dagen neerslachtig. De kater na amfetamine wordt erger als je niet voldoende eet voor, tijdens en na het gebruik.

Psychische effecten

 • Vrolijk
 • Verhoogde alertheid
 • Vermoeidheid wordt onderdrukt
 • Rusteloos
 • Je bruist van energie en kunt lang(er) doorgaar
 • Zelfverzekerd en mogelijk zelfoverschatting
 • Behoefte om (sneller) te praten
 • Denken lijkt sneller te gaan
 • Soms opgefokt, snel geïrriteerd en agressief
 • Soms verminderd libido

Lichamelijke effecten

 • Hartslag en bloeddruk gaan omhoog
 • Lichaamstemperatuur stijgt
 • Grote pupillen
 • Droge mond
 • Verlies van eetlust
 • Bronchiën verwijden zich
 • Gespannen spieren
 • Stijve kaken, trekkingen van het gelaat en knarsetanden
 • Motorische onrust, bijvoorbeeld tics
 • Hartkloppingen
 • Pijnstillend
 • Soms zweten, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn
 • Vaak achteraf; slapeloosheid
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Risico’s van speed§

Risico’s op korte termijn

 • Overdosis
 • Oververhitting (hyperthermie)
 • Verhoogde kans op hartproblemen (cardiovasculaire problemen)
 • Epileptische aanval
 • Acute opwindingstoestand
 • Psychische klachten en kater
 • Levendige hallucinaties (beestjes onder de huid)
 • In geval van spuiten: HIV en hepatitisinfectie
 • Leverschade

Overdosis

Je kunt een overdosis amfetamine nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en/of oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen. Een overdosis kan leiden tot een comateuze toestand en in zeer zeldzame gevallen zelfs tot de dood.

Oververhitting (hyperthermie)

De lichaamstemperatuur loopt op door het gebruik van amfetamine. Wanneer je amfetamine, net als bij XTC, in een warme, drukke omgeving gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen en onvoldoende drinkt, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van amfetamine vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, optreden bij ‘normale’ doseringen amfetamine.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust (bewegen zorgt voor warmteafgifte in de spieren) en het drinken van voldoende water (maximaal twee glazen per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Voor tips om oververhitting te voorkomen check de Unity tips en voor EHBO tips check Drugs en eerste hulp

Acute opwindingstoestand

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best te voor te stellen dat professionals iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Psychische symptomen en stoornissen

Psychische symptomen die voorkomen zijn angst, opwinding, verwarring, flauwvallen en bewustzijnsverlies. Maar ook depressie en psychose horen daarbij. Bij het gebruik van een hoge dosis kan het zijn dat paranoïde gevoelens en gedachten de overhand nemen. Je kunt paniekaanvallen krijgen, je depressief voelen maar amfetamine kan ook een acute drugspsychose teweeg brengen. Dit zie je vaker bij mensen die heel regelmatig hoge doseringen amfetamine gebruiken.

Risico’s op lange termijn

 • Verslaving
 • Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen.
 • Oververmoeidheid/uitputting
 • Gevoeligheid voor ontstekingen; bij vrouwen veelal blaasontstekingen.
 • Verminderde weerstand
 • Verminderde conditie
 • Gewichtsverlies
 • Psychische klachten
 • Ontstoken neusslijmvlies
 • Verminderd geur en smaakvermogen
 • Chronische verkoudheid en bloedneuzen
 • Aantasting reukvermogen
 • Gebitsschade
 • Slechte huid: puistjes
 • Hersenschade

In dierexperimenten is aangetoond dat amfetamine hersenschade kan veroorzaken. Bij mensen is dit echter niet aangetoond. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij mensen die amfetamine gebruiken, functies zoals het geheugen, de concentratie en aandacht en het nemen van beslissingen minder goed werken. Probleem is dat deze mensen vaak ook andere middelen hebben gebruikt en het dus lastig te zeggen is of dit enkel door het gebruik van amfetamine is veroorzaakt. Ook is nog onduidelijk of dit herstelt als je langere tijd gestopt bent.

Volgens diverse onderzoekers wordt de aan XTC toegeschreven hersenschade voor een deel bepaald door combinatie met amfetaminegebruik. Hoe dan ook lijkt het er dus op dat het gebruik van amfetamine op zich de kans op hersenschade vergroot. Er verschijnt steeds meer onderzoek dat dit aannemelijk maakt.

Psychische klachten

Door veel en vaak amfetamine te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een amfetaminepsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij.

Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de amfetaminepsychose.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno over Drugs, wanen en hallucinaties.

Zwaar en langdurig amfetamine gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Gebitschade

Als je vaak amfetamine gebruikt kan je gebit eronder lijden. Dit komt doordat je je tanden stevig op elkaar klemt of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Het kan ook zijn dat je in je tong of tandvlees bijt en daar wondjes krijgt die irriteren en niet snel genezen door je lage weerstand. Omdat amfetamine de speekselaanmaak vermindert, krijgen bacteriën eerder kans waardoor je tandvlees makkelijk kan gaan ontsteken. Dit in combinatie met het drinken van zoete drankjes en eventueel overgeven (zuur breekt tandglazuur af) is heel slecht voor je tanden. Gebruik suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed.

Verminderde weerstand door uitputting, gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen, maakt dat nagels kunnen gaan afbrokkelen en tanden gaan loszitten of uitvallen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Speed en slapen§

Speed is een upper en heeft een stimulerende werking op het lichaam. Hierdoor kan je soms uren niet slapen na gebruik, dit noemen we ook wel plafonddienst. Hoe ontstaat plafonddienst? En als het je wel lukt om in slaap te komen na uppers, hoe goed slaap je dan? Lees dat in het artikel Tukken of plafonddienst? Hoe rust je uit na uppers?

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Verslaving§

Wat betreft de kans op verslaving speelt de gebruikswijze een grote rol. Injecteren of roken zorgen voor snellere en heftigere effecten en leiden daardoor ook een stuk sneller tot verslaving. Snuiven leidt ook sneller tot verslaving dan slikken.

Van amfetamine kun je geestelijk afhankelijk worden. Dat kan variëren van een feest niet meer leuk vinden zonder speed tot speed nodig hebben om je goed of nog een beetje energiek te voelen.

Je hebt ook steeds meer nodig om het effect nog te voelen. Iemand die lang gebruikt, heeft op den duur wel 20 keer zoveel nodig als waar hij ooit mee begon. Gewenning is er voor het psychische effect en voor het eetlustremmende effect maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. In het verleden is speed ook wel gebruikt als vermageringsmiddel. Gevaarlijk, omdat je dan steeds meer speed moet nemen terwijl je bloeddruk verder omhoog gaat.

Als je stopt krijg je een enorme honger. Alles wat je aan gewicht kwijt bent geraakt komt er dan snel weer bij.

Er kunnen geestelijke ontwenningsverschijnselen optreden:

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief. Maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik zonder te gebruiken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken? Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Combigebruik speed en andere middelen§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema Combigebruik.

Amfetamine en xtc of cocaïne

Deze combinatie geeft extra veel druk op hart en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Amfetamine werkt het love-effect van XTC tegen. Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat amfetamine de hersenschade veroorzaakt door MDMA versterkt).

Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en de combi XTC en amfetamine vergroot het risico op een Serotonine syndroom.

Amfetamine en alcohol

Omdat amfetamine je wakkerder en fitter laat voelen kun je veel meer drinken zonder je erg dronken te voelen. De kater de dag daarna is echter wel ontzettend groot, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou kunnen. Als je alcohol en amfetamine vaak tegelijkertijd gebruikt kan het moeilijker zijn om met amfetamine te stoppen.

Deze combi kan ook sneller leiden tot (extreem) agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe.

Amfetamine en GHB

Dit is een net als bij alcohol een upper met een downer combineren. Je lichaam krijgt tegengestelde signalen. Door de amfetamine blijf je wakker op dosissen GHB waar je normaal al out van gaat, dus je kunt er behoorlijk vaag van worden. GHB kan de stimulerende effecten van amfetamine verzachten. Als de amfetamine begint uit te werken en er bevindt zich nog voldoende GHB in je lichaam, kun je alsnog outgaan.

Amfetamine en anti-depressiva

Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om amfetamine te gebruiken. Het combineren met een anti-depressiva kan een gevaarlijke stijging van de bloeddruk tot gevolg hebben. Als je een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het heel gevaarlijk om amfetamine) te gebruiken, je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je hebt een verhoogde kans op het serotonine syndroom.

Amfetamine en cannabis

Sommige gebruikers gaan blowen na het gebruik van amfetamine om rustig te worden of in slaap te kunnen vallen. Door het blowen kan het zijn dat je juist angstig en onrustig wordt.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Aantoonbaarheid van speed§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoeveel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Na 2-3 dagen is er geen amfetamine meer aantoonbaar in bloed of urine. Bij excessief gebruik, dus veel en langdurig gebruik, kan het 4-5 dagen duren.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Unity tips speed§

Echt veilig gebruik van amfetamine bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving
 • Rust goed uit voor en na amfetamine gebruik
 • Eet gezond voor en na amfetamine gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt; eet een zout koekje of enkele zoute chips. Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens amfetamine gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Als je amfetamine gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Liever slikken dan snuiven vanwege schade aan het neusslijmvlies en kans op verslaving
 • Nooit amfetamine spuiten. (Vergrote kans op verslaving)
 • Gebruik niet bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Combineer niet met alcohol of andere middelen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Ben je aan de pil? Slik die dan wel enkele uren voordat je amfetamine gaat nemen
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO
 • Laat je amfetamine testen!

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je praten over deze of een andere drug? Kijk voor contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.