GHB g g'tje spuit milliliterspuit

GHB

GHB is de afkorting voor gamma-hydroxybutyraat. Het wordt vooral verkocht als een stroperige zoute vloeistof in plastic ijsuisjes van 5 ml. GHB wordt ook wel ten onrechte ‘liquid XTC’ genoemd. Andere namen voor GHB zijn; G, vloeibare xtc, buisjes, liquid x, liquid e. Met XTC heeft GHB echter niets te maken. GHB is een stof die van nature voorkomt in het lichaam, met name in de hersenen. Dit betekent niet dat het daardoor een onschadelijke stof is; als je GHB gebruikt is de hoeveelheid GHB in je hersenen namelijk veel hoger dan normaal. GBL is een bestanddeel voor het maken van GHB en wordt in je lichaam omgezet in GHB. In deze tekst gebruiken we alleen de benaming GHB.

↑ Back to menu↑ Back to top

Geschiedenis en de wet§

Geschiedenis

GHB is in 1961 voor het eerst gesynthetiseerd in opdracht van de Franse onderzoeker Laborit, de ontdekker van het eerste antipsychoticum. Laborit deed onderzoek aan de neurotransmitter GABA. Deze neurotransmitter GABA passeert de bloed-hersenbarriere niet en daarom zocht hij naar een stof die dat wel deed. Dat werd GHB en werd als slaapmiddel voorgeschreven. Later werd het als narcosemiddel toegepast. Omdat GHB een slechte pijnstillende werking heeft wordt het in Nederland niet meer gebruikt als narcosemiddel. Daarnaast is GHB lastig te doseren, wat bij een narcose natuurlijk essentieel is om precies te weten hoelang iemand onder narcose is en wanneer iemand weer wakker wordt. Een laatste reden om GHB niet als narcosemiddel te gebruiken is het feit dat sommige patiënten last kregen van epileptische activiteit.

In de Verenigde Staten werd het middel in de jaren tachtig van de vorige eeuw populair onder bodybuilders. Het zou namelijk de afgifte van het groeihormoon stimuleren en de opbouw van spierweefsel bevorderen. GHB stimuleert de afgifte van de hypofysehormonen waaronder minimale stijging van groeihormoon. Echter, de afgifte van cortisol, aangemaakt door de bijnieren, stijgt tegelijkertijd ook en hiervan is juist bekend dat het zorgt voor vermindering van spiermassa. Het gaat hier slechts om een hele lichte stijging en ondanks de naam groeihormoon is nooit bewezen dat je er grote spieren van krijgt.

In Nederland kwam GHB eind jaren tachtig, begin jaren negentig op de markt en werd toen legaal verkocht als lustopwekkend middel in poedervorm in smartshops. In het uitgaanscircuit staat GHB bekend als middel waar je geil van wordt en lekker op kan seksen, maar waar je ook snel out van kunt gaan. GHB wordt via de apotheek geleverd onder de merknaam Xyrem® en wordt voor de behandeling van narcolepsie gebruikt (slaapziekte).

De wet

GHB valt in Nederland onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Dat wil zeggen dat GHB alleen onder streng medisch toezicht gebruikt mag worden en alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Sinds oktober 2002 valt GHB ook onder de Opiumwet en sinds mei 2012 is GHB op Lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. Bezit, productie en handel zijn strafbaar. De overheid treedt hard op tegen de handel in GHB. Op illegale verkoop staan zware straffen. GBL is als schoonmaakmiddel legaal, maar handel ervan met het doel GBL als drug te nemen of het te gebruiken om er GHB van te maken is wel strafbaar!

Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

NB: In september 2011 maakt Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bekend dat ze GHB de lijst 1 van de Opiumwet wil plaatsen. Ze schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ze volgt hiermee het advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Het CAM adviseert om GHB op de lijst van harddrugs (lijst 1 Opiumwet) te plaatsen omdat:

 • Het GHB-gebruik is toegenomen.
 • Er een matig tot groot risico op verslaving bestaat.
 • GHB-gebruik het risico op een coma en andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, aangezien het moeilijk te doseren is.

De plaatsing van GHB op lijst 1 Opiumwet ziet de minister als een duidelijke waarschuwing aan consumenten over de risico’s van GHB. Daarnaast maakt plaatsing op lijst 1 de voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar. Politie en justitie kunnen dan ingrijpen als iemand bezig is met de voorbereiding van de productie van GHB. Op 9 mei 2012 is de wetswijziging doorgevoerd.

↑ Back to menu↑ Back to top

Gebruikswijze§

GHB komt meestal voor als vloeistof, maar is ook in poedervorm op de markt. Een vol buisje GHB bevat 5 milliliter (ml) GHB. De vloeistof en/of poeder wordt meestal toegevoegd aan frisdrank, vruchtensap of water en daarna opgedronken. GBL is alleen als vloeistof op de markt en moet zeer goed verdund worden. GBL is niet geschikt om puur te drinken, zie verder bij risico’s.

Het is mogelijk om je GHB te laten testen bij de testcentra. Het testen van GHB heeft echter geen prioriteit (er is beperkt budget) omdat de analyse van GHB vele malen duurder is dan die van andere stoffen zoals bijvoorbeeld MDMA of amfetamine.

↑ Back to menu↑ Back to top

Dosering§

GHB is ontzettend moeilijk te doseren. De dosis is onder andere afhankelijk van je lichaamsgewicht, tolerantie, je maaginhoud en je gevoeligheid voor GHB. Ook speelt de concentratie van je GHB een grote rol. De meeste GHB heeft een sterkte tussen 350 en 550 mg/ml, maar er is veel variatie in de bij de testservice aangeboden monsters. Bij een dosering van 4 ml is dat dus ongeveer 1,5 tot 2,5 gram GHB. Een overdosering kan al plaatsvinden vanaf een dosis van twee gram (+/- 3 ml). Uiteraard verschilt dit per persoon door de gevoeligheid voor GHB, lichaamsgewicht en de combinatie met alcohol.

Unity tips voor het doseren van GHB:

Neem nooit meer dan 2,5 ml (half buisje) in één keer.

Voel je na 45 minuten tot een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering!

Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.

↑ Back to menu↑ Back to top

Effecten§

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens en iedere situatie is per slot van rekening anders.

Check Drugs, set en setting voor meer info.

GHB is een verdovend middel, kleur- en geurloos en het smaakt behoorlijk zout. Na 10-45 minuten begin je de eerste effecten te voelen. In kleine dosis geeft GHB een ontspannen, vredig gevoel en kan seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen kun je van GHB misselijk worden of duizelingen krijgen. Soms kun je als een blok in slaap vallen. Het effect wordt door gebruikers weleens beschreven als een alcoholachtige roes. De effecten van één dosis houden ongeveer anderhalf uur aan.

Psychische effecten

 • geheugenverlies
 • verwardheid
 • roekeloosheid
 • ontremming
 • euforie

Lichamelijke effecten

 • vrolijk, kalm en ontspannen effect
 • angsten en remmingen verdwijnen
 • vertraagde hartslag
 • verlaagde lichaamstemperatuur
 • braken
 • praterig en opgewonden
 • seksueel stimulerend
 • trillen, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn
 • slap gevoel in de spieren, suf voelen
 • bewustzijnsverlies
 • stuiptrekkingen
↑ Back to menu↑ Back to top

Risico’s§

Risico’s op korte termijn

 • Outgaan door hoge dosering of combinatiegebruik met alcohol of slaap- en kalmeringsmiddelen met mogelijke gevolgen coma of zelfs overlijden (door een ademhalingsstilstand)
 • (Seksuele) ontremming
 • Trillen, misselijkheid, duizeligheid, braken
 • Verminderde balans en coordinatie (bijvoorbeeld in het verkeer)
 • Bewustzijnsverlies
 • Verwardheid
 • Stuiptrekkingen
 • Bewegingsstoornissen (vooral in combinatie met stimulerende middelen zoals XTC en Speed)
 • Epileptische activiteit (vooral in combinatie met stimulerende middelen zoals XTC en Speed)
 • Verslaving
 • Mogelijke hersenschade
 • Geheugenverlies
 • Slokdarmschade bij verkeerde pH van GHB of onverdunde GBL
 • Verstoring van het slaappatroon

Risico’s op lange termijn

Outgaan: slapen, bewijstzijnsverlies & ademhalingsstilstand

Outgaan, wat is dat eigenlijk? De een heeft het over outgaan als je in slaap valt na een flink aantal uur stappen, de ander als er sprake is van een bewustzijnsstoornis.

Er is een verschil tussen slapen, bewustzijnsverlies en een ademhalingsstilstand.

 • Slapen: iemand reageert nog wel op pijnprikkels, schudden of aanspreken.
 • Bewustzijnsverlies: iemand reageert niet meer op pijnprikkels. Dan is er sprake van outgaan!
 • Ademhalingsstilstand: bepaalde delen van de hersenen zijn zo verdoofd, dat je stopt met ademhalen.

Een overdosis kan makkelijk ontstaan, omdat er maar heel weinig verschil zit tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt. Dergelijke overdosis kan dus leiden tot bewustzijnsverlies. Je reageert dan niet meer op pijnprikkels.

Je kunt in een coma raken en zelfs overlijden, ook als je alleen GHB gebruikt hebt. Outgaan kan mogelijk hersenschade veroorzaken, waarschijnlijk omdat er (tijdelijk) minder zuurstof in je hersenen komt.

De combinatie van GHB met alcohol en andere middelen met een verdovende werking vergroten de kans op overdosis, outgaan en onderdrukking van de ademhaling.

Lees er meer over in een artikel van De Festivalkrant die ons vroegen hoe het nou toch zit et dat G(HB) – slaapje.

EHBO

Wanneer iemand bewusteloos raakt, kan het wel 4 tot 5 uur duren voordat hij/zij weer bijkomt. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in eigen tong of braaksel. Als iemand ‘out’ gaat door GHB en niet meer reageert op pijnprikkels, breng hem/haar dan ALTIJD naar de EHBO of bel een ambulance. Dit heeft GEEN justitiële gevolgen. Pijnprikkels kun je toedienen door heel hard in iemands monnikskapspier (grote spier in je nek) of in iemands nagel te knijpen. Reageert iemand nog op pijnprikkels, blijf dan bij hem/haar en houdt hem/haar wakker, ongeacht de beurse plekken die je toedient. Zodra iemand niet meer reageert, dan direct 112 bellen en/of naar de EHBO op het feest gaan.

GBL

GBL is een bijtende stof. Dat wil zeggen dat je er bij inname blaren van in je mond kunt krijgen, wanneer je het niet voldoende en goed verdunt. Bovendien is GBL nog lastiger te doseren dan GHB, omdat GBL sterker is dan GHB. Om deze redenen raadt Unity het gebruik van GBL af.

VERSLAVING

Bij regelmatige gebruikers is er snel sprake van tolerantie; je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Sinds 2008 is er een sterke toename in de hulpverlening van het aantal GHB verslavingsproblemen te zien. Lichamelijke verslavingsproblemen komen bij GHB alleen voor bij dagelijks gebruik. Bij stoppen of minderen kunnen ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, angst en beven optreden. Stop nooit zomaar met GHB gebruik! Het afkicken van GHB is riskant en moet ALTIJD gebeuren onder medische begeleiding.

Naast de lichamelijke verslaving kun je ook geestelijk verslaafd raken aan GHB. Je bent dan (nog) niet lichamelijk verslaafd aan GHB, maar je merkt wel dat je zonder GHB niet meer uitgaat en het timen van je gebruik een belangrijke plek in je leven inneemt. Je gebruikt het vaker dan je zou willen. Ook een geestelijke verslaving is een groot risico.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik zonder te gebruiken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.

Zwangerschap

Drugs komen in de hersenen terecht, omdat ze de bloed-hersenbarriere passeren. Dit is een opening naar de hersenen, een soort zeef, die er voor zorgt dat de meeste schadelijke stoffen niet in de hersenen komen. Drugs komen wel door deze zeef heen, en daarom kunnen ze in de hersenen werken.

De moederkoek (placenta) werkt ook als zo’n soort zeef. Deze zorgt er voor dat de meeste (schadelijke) stoffen niet bij het ongeboren kind terecht kunnen komen. Drugs hebben de eigenschap dat ze door kleine barrieres heenkomen, dus door de bloed-hersen-barriere, maar ook door de moederkoek. Hierdoor komen de meeste drugs terecht bij het ongeboren kind. Wat schadelijk voor het kind kan zijn.

Daarom raden we alle drugsgebruik tijdens de zwangerschap af.

GHB passeert de placenta en komt direct bij het kind terecht,
er is nog te weinig onderzoek gedaan naar mensen, maar bij dieren leidt het tot een verhoogde kans op abortus een miskraam. Door experts wordt gedacht dat GHB dezelfde effecten op het ongeboren kind kan hebben als alcohol, en mogelijk kan leiden tot het foetaal-alcoholsyndroom.

↑ Back to menu↑ Back to top

Combigebruik§

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren vergroot je de kans op gezondheidsproblemen. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen en/of zeer riskant zijn. Check het thema Drugs en combigebruik voor meer info.

GHB en alcohol (of andere verdovende middelen)

De combinatie van GHB met alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen (diazepam (Valium), etc.) en andere downers zoals ketamine vergroot de kans op een overdosis en is levensgevaarlijk! De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie van GHB met alcohol sterk toe. Het is dan ook zeer af te raden om GHB met bovenstaande middelen te combineren. Ook medicijnen die een verdovende werking hebben zoals antihistamine (tegen allergische reacties zoals bv hooikoorts) en anticonvulsiemiddelen (tegen epilepsie en rusteloze benen) geven een verhoogd risico op een bewustzijnsstoornis en/of ademdepressie.

GHB en XTC/MDMA/speed

GHB na MDMA zou het MDMA-effect verlengen. Deze combinatie kan je ook meer ontremmen dan de middelen afzonderlijk al doen. Houd daar rekening mee. Je zou dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat het combineren van MDMA en/of amfetamine met GHB, werkt tegen outgaan. Men kan zich dan helderder voelen dan onder invloed van enkel GHB. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Wanneer de MDMA of amfetamine is uitgewerkt gaan mensen daardoor soms alsnog out. Er zijn aanwijzingen dat wanneer men in coma raakt door een overdosis GHB, en tevens speed of MDMA heeft gebruikt, de kans op een diepe en langere coma velen malen groter is. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

↑ Back to menu↑ Back to top

Aantoonbaarheid§

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoeveel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever) Drugs worden in het bloed opgenomen en na afbraak door de lever via de nieren in de urine uitgescheiden. Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

GHB is, zeker vergeleken met andere drugs, zeer kort aantoonbaar. Het is in het bloed maximaal 8 uur aantoonbaar en in urine maximaal 12 uur. In de praktijk zijn er na ongeveer 6 uur geen sporen van GHB meer terug te vinden in het lichaam.

Dat betekent dat als iemand wil laten onderzoeken of er stiekem GHB in zijn of haar drankje is gedaan, er direct na het voorval urine moet worden afgenomen voor een drugstest. Na een paar uur is het niet meer aan te tonen.

↑ Back to menu↑ Back to top

Unity tips§

Echt veilig gebruik van GHB bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips en lees ook de tips onder dosering!

 • Voorkom outgaan/overdosering. Outgaan is NIET normaal en al helemaal niet OK! Niet alleen kun je jezelf in een levensgevaarlijke situatie brengen, je kunt de avond/dag goed verpesten voor je eigen vrienden, de andere mensen die er bij zijn en met je bezig zijn maar ook voor de organisatie van het feest waar je bent en uiteindelijk voor het imago van de hele scene.
 • Zorg dat je altijd de sterkte van de GHB kent. De sterkte van GHB is wisselend . Je kunt GHB en GBL momenteel testen bij de testcentra in Nederland, zie boven. Ook kun je de zuurgraad laten meten.
 • Zorg dat je precies weet hoeveel milliliter GHB je inneemt. Als je geen buisje hebt, koop dan een klein plastic spuitje waar de milliliters op staan geschreven. Deze zijn te koop bij de apotheek, dierenwinkel of online.
 • Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.
 • Voel je na een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering.
 • Combineer GHB nooit met alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Valium) of andere downers. Door deze combi wordt het verdovende effect versterkt en vergroot je dus de kans dat je out gaat en zover weg zakt dat je ademhaling ernstig onderdrukt wordt en dat is levensgevaarlijk! Het is echt 1 + 1 = 3, door de effecten van de andere verdovende middelen kan een nog kleinere dosis GHB grote gevolgen hebben.
 • Let op; ook al is de combi GHB/alcohol bij jou vaak goed gegaan, het hangt allemaal samen met hoe je je voelt, of je moe bent, hoeveel je hebt gegeten en ga zo maar door. 1 drankje op een lege maag kan al het verschil maken waardoor je out gaat. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!
 • Heb je alcohol gedronken en wil je GHB gebruiken, bedenk dan dat je lichaam 1,5 uur nodig heeft om een standaard glas alcohol af te breken (Na 5 glazen moet je dus minstens 7,5 uur wachten).
 • Gebruik met mensen die je vertrouwt. Vertel elkaar wat, hoeveel en wanneer je gebruikt en hou elkaar in de gaten.
 • Schrijf het tijdstip en de dosis het op, SMS of Whats App het naar elkaar of zet het zelf in je telefoon.
 • Als je je niet goed voelt of voelt aankomen dat je out gaat, laat dat dan aan je vrienden weten. Dan weten zij dat je niet ‘gewoon’ ligt te slapen als je wegzakt. Wanneer dit op een feest gebeurt is het goed om even naar de EHBO te gaan, zij kunnen je helpen en als ‘t mis gaat ben je gelijk in goed handen!
 • Als je voelt dat je heel moe wordt kun je in beweging blijven om te voorkomen dat je in slaap valt. Maar pas op, als bewegen veel moeite kost heb je kans dat je gaat vallen dus doe geen gekke dingen.
 • Deel geen drankjes met anderen als er GHB in zit, je weet dan niet precies hoeveel je binnenkrijgt
 • Combineer GHB niet met stimulerende middelen zoals speed of XTC; deze combi kan in eerste instantie het outgaan vertragen maar er zijn aanwijzingen dat als je toch outgaat de kans op een diepe en langere coma vergroot wordt. Bovendien kan deze combi zorgen voor epileptische activiteit en bewegingsstoornissen.
 • Op een lege maag heb je sneller een overdosis, een volle maag vergroot de kans op braken. Sla geen maaltijden over en wacht nadat je gegeten hebt minimaal twee uur voordat je GHB gebruikt.

Iemand in je omgeving is out gegaan

 • Als iemand in slaap dreigt te vallen, probeer die persoon dan wakker te houden door pijnprikkels toe te dienen (hard knijpen in de nagels of de monnikskapspier.)
 • Reageert iemand niet op pijnprikkels en krijg je iemand niet wakker ga dan ALTIJD naar de Security, EHBO of bel een ambulance. Je kunt zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen, gebruik van GHB is niet verboden (bezit en handel wel). Wees altijd eerlijk over wat iemand gebruikt heeft, dit helpt de hulpverleners bij het helpen van het slachtoffer.
 • Laat iemand die buiten bewustzijn is, nooit alleen.
 • Iemand die in eerste instantie nog wel reageert op pijnprikkels kan altijd verder weg zakken. Hou iemand in de gaten, controleer de ademhaling.
 • Wanneer iemand out is gegaan, kan diegene stikken in de tong of braaksel. Leg hem of haar dus op de zij (stabiele zijligging).
 • Hou de lichaamstemperatuur in de gaten. Zeker als de omgeving koud is, zorg dan voor een deken of jas. GHB is een verdovende stof en je kunt onderkoeld raken.

En dan nog dit…

 • GHB is een verslavend middel en als je regelmatig gebruikt raak je snel aan het middel gewend en heb je steeds meer nodig om effect te voelen. Gebruik GHB niet als middel om in slaap te vallen, gebruik het niet als je alleen bent of als je niet lekker in vel zit. Hou goed in de gaten of je je gebruik nog onder controle hebt en mocht je twijfelen doe een online testje om je gebruik te checken: www.jellinek.nl/advies/
 • Verdun je GHB altijd met een glas fris, sap of water (geen alcohol) i.v.m. slokdarmschade. Je kunt ook de PH waarde laten controleren bij een testservice of zelf met een lakmoespapiertje.
  GHB en deelname aan verkeer gaan niet samen
 • Wees je ervan bewust dat je grenzen vervagen. Hou hier rekening mee voordat je met iemand naar bed gaat en gebruik een condoom

Wil je meer informatie over GHB of GBL, heb je een vraag over GHB of vragen over andere drugs? Mail naar info@unity.nl

Download nu de meest recente GHB bijsluiter (pdf, 2012) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Would you like more information, do you have a question or would you like to chat about this or another drug? Look for contact details in your area or send an email to info@unity.nl.

↑ Back to menu↑ Back to top