N.P.S.

Nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designer drugs, research chemicals, RC's of legal highs genoemd zijn chemische stoffen waar nog maar weinig of geen onderzoek naar gedaan is. Dat betekent dat er heel weinig of niets bekend is over de (psychoactieve) effecten van het middel, de gevolgen op korte en lange termijn, de gevolgen van veelvuldig gebruik, de verslavingskans, welke dosis voor het optimale effect zorgt of welke dosis gevaar oplevert. Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

↑ Back to menu↑ Back to top

Bekende NPS§

 • Methylon (Xplosion)
 • Mephedron (4-MMC, miauw miauw)
 • Methoxetamine
 • 2-CB, 2-CT-7, 2-Ci, 2-CE
 • 4-fluor-amfetamine (4-FA/4FMP)
 • Benzo Fury
 • DOX (DOM, DOC, DOB
 • Butylone (bk-MBDB)
 • BZP, benzylpiperazine
↑ Back to menu↑ Back to top

Geschiedenis en de wet§

Geschiedenis

Sinds er middelen verboden worden, zoeken mensen naar uitwegen om onder deze verboden uit te komen. Eén van de manieren om dit te doen is door het ontwikkelen van stofjes die op de verboden middelen lijken, maar niet onder de bestaande wetgeving vallen. Zo werden in de jaren ’20 in reactie op de Opiumwet alternatieven voor heroine en morphine ontwikkeld. In de jaren ’60 volgden alternatieven op PCP en LSD.

Een belangrijk persoon in de geschieden is van de Research Chemicals is Alexander Shulgin. Hij is een farmacoloog en chemicus uit Berkeley. Hij ontwikkelde een nieuwe methode om MDMA, de werkzame stof in XTC, te synthetiseren en is groot voorstander van het gebruik van MDMA in een therapeutische setting. Hij synthetiseerde honderden stoffen, waaronder mescaline en testte deze middelen met zijn vrouw en een vaste groep vrienden. Hij beschreef zijn experimenten in de boeken PiHKAL, TiHKAL en The Shulgin Index.

Het gebruik van de term ‘research chemicals’ is ontstaan in de jaren ’90, omdat een aantal online verkopers het op deze manier wilden laten lijken dat ze psychoactieve chemische stofjes (vaak een analoog van een verboden middel) met legitieme redenen verkochten. De verkopers hadden het idee dat deze marketing strategie zou voorkomen dat ze vervolgd zouden worden. Volgens de wet in de VS is het namelijk verboden om stoffen te verkopen die op een verboden middel lijken. Dit is alleen verboden als de aanklager kan aantonen dat deze stof bedoeld is voor menselijke consumptie. Later zijn er allerlei andere functies verzonnen waar de stoffen voor dienen. Van luchtverfrisser tot plantenvoedsel en van badzout tot scharenslijper.

In 2004 heeft de Drug Enforcement Agency (DEA) in de VS een operatie WebTryp gehouden, waarin online verkopers werden onderzocht. Dit kwam in antwoord op de snelle groei van deze online verkoop, maar ook door een aantal ziekenhuisopnames en doden die waren gevallen sinds 2002. Dit leidde tot diverse arrestaties van eigenaren van webwinkels. Er werden flinke straffen uitgedeeld, zelfs tot levenslang, omdat het aannemelijk werd gevonden dat ze wisten dat de verkochte producten voor consumptie gebruikt werden.

De gebruikers werden niet vervolgd. De klantenbestanden van de websites die de DEA had aangepakt werden internationeel gedeeld om in te zetten in de ‘War on Drugs’. Hierdoor werden in Groot-Brittanie wel gebruikers opgepakt en vervolgd.

Deze operatie heeft vooral tot gevolg gehad dat bronnen nu niet meer open en bloot besproken worden. Gebruikers zijn bang dat als deze bronnen te openlijk besproken worden, een volgende operatie zal volgen. Een negatief gevolg hiervan is dat er weinig informatie beschikbaar is over de professionaliteit van verkopers. Dit maakt gebruikers kwetsbaar voor oplichting en voor onbetrouwbare en onveilig handelende verkopers

De wet

De meeste research chemicals zijn niet verboden in Nederland. Wel is het natuurlijk zo dat je makkelijk als verdachte kan worden aangemerkt als je ergens met een zakje wit poeder rondloopt. Als je wilt weten of een middel verboden is of niet, kun je de opiumlijst raadplegen: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/geldigheidsdatum_18-02-2011#LijstI

Check ook het thema Drugs en de wet voor meer info.

↑ Back to menu↑ Back to top

Gebruikswijze§

De meeste nieuwe drugs worden als wit poeder verkocht. Meestal worden ze geslikt of gesnoven, alhoewel roken, spuiten en pluggen (anaal toedienen) ook voorkomt.

↑ Back to menu↑ Back to top

Dosering§

De dosering per stof loopt nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram, tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurig weegschaaltje te gebruiken, dat kan meten tot 0.001 gram.

↑ Back to menu↑ Back to top

Effecten§

Er bestaan talloze nieuwe middelen. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben.

↑ Back to menu↑ Back to top

Risico’s§

Omdat er naar de meeste van deze middelen of research chemicals nog geen onderzoek gedaan is, is er vaak weinig tot niets bekend over de mogelijke risico’s op korte termijn, laat staan op lange termijn. Wees altijd voorzichtig met nieuwe drugs.

Je bent echt je eigen proefkonijn!

↑ Back to menu↑ Back to top

Unity tips§

 • Weet dat je je eigen proefkonijn bent
 • Gebruik een nauwkeurig weegschaaltje om de gewenste dosis af te meten
 • Weet dat niet elke bron betrouwbaar is. Laat je stof daarom altijd testen. Op de testservice kunnen ze de laatste kennis over het desbetreffende middel met je delen.
 • Neem je een nieuwe stof, begin dan met een dosis die veel kleiner is waar je iets van zou moeten merken. Wacht drie weken en neem dan een dosis die twee keer zo groot is als de vorige, totdat je een keer ervaart dat je effect voelt. Weer drie weken later neem je dan niet het dubbele maar een kleine hoeveelheid meer. Je bouwt dan langzaam op tot de dosis waarop je een gewenst effect zou moeten bereiken.

Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:

Would you like more information, do you have a question or would you like to chat about this or another drug? Look for contact details in your area or send an email to info@unity.nl.

↑ Back to menu↑ Back to top