The first aid team is your friend

Een bezoek aan en interview met onze vrienden van Event Medical Service.

Door: Raoul Koning, Peercoach Unity Amsterdam

21 januari, 2016

Dikke lasers, vette dj’s, mooie deco en veel leuke mensen. Alle ingrediënten voor een goed feest zijn aanwezig. Je hebt er zin in. Dit wordt een top nacht!

Als je naar een feest gaat, ga je er natuurlijk niet vanuit dat je die avond op de EHBO belandt. Toch kan het gebeuren dat iemand naar de EHBO moet omdat het niet goed gaat. Dit kan voor iets simpels als een pleister of hoofdpijn zijn. Maar ook voor ernstigere situaties, zoals bij oververhitting, kun je in Nederland gelukkig (meestal) terecht bij een professionele EHBO.

Incidenten na ecstasy gebruik

Uit de cijfers van de Global Drug Survey (GDS)[i] kwam naar voren dat van de Nederlandse deelnemers 1 op de 100 het afgelopen jaar medische hulp heeft gezocht na het gebruik van MDMA/ecstasy. (Je kunt nog heel even meedoen met GD2016, invullen: www.globaldrugsurvey.com/GDS2016)

De meest voorkomende problemen bij incidenten met ecstasy die genoemd werden: oververhitting, angst, verwarring, hartklachten, out gaan, pijn op de borst, hallucinaties, misselijkheid, opwinding, hoofdpijn en zweten. Dit zijn duidelijk niet de effecten waar je naar op zoek bent als je een avond ecstasy besluit te gebruiken. Toch komt het dus voor. En steeds vaker lijkt het.

Uit de cijfers van de Monitor Drugs Incidenten (MDI)[ii] van het Trimbos-instituut blijkt dat het aandeel van ernstige incidenten, gemeld bij de EHBO op feesten, waarbij ecstasy de enige gebruikte drug was, tussen 2009 en 2014 is gestegen Hoewel nog altijd het merendeel van de incidenten gelukkig licht van aard is, vinden we dit wel een zorgelijke ontwikkeling.

Maar wat gebeurt er eigenlijk op de EHBO?

Als jij of een van je (feest)vrienden zich niet lekker voelt, ziek is of misschien wel in de war dan is het belangrijk dat je gelijk naar de EHBO gaat. Om een beeld te krijgen van wat er gebeurt bij de EHBO op een feest of festival kunnen vrijwilligers van Unity meelopen met Event Medical service (EMS), een organisatie die medische hulpverlening op evenementen verzorgt. Afgelopen zomer liep ik met hen mee op een groot festival in Nederland om met eigen ogen te zien hoe het is voor bezoekers om op de EHBO te komen.

Wat me opviel toen ik meeliep bij EMS was de toegankelijkheid van de medewerkers. Niks geen strenge norse verplegers en artsen die je met geheven vinger toespreken dat drugs slecht zijn en jij dus dom. Nee, vriendelijke mensen die je gewoon willen helpen als het niet goed met je gaat. Hoe dat komt maakt niet uit. Of je nu gestruikeld bent en je enkel verbonden moet worden of dat je net even wat te veel MDMA genomen hebt en je te warm bent en niet meer zo goed begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ze helpen je vriendelijk en als het ter sprake komt geven ze je ook nog handige tips zodat je de volgende keer zelf kunt voorkomen dat het niet goed met je gaat. Daar heb je namelijk vooral zelf baat bij. Want wij weten als geen ander, kennis kan helpen gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Liever te vaak dan te laat naar de EHBO

Aan de gesprekken aan de stand van Unity merk ik vaak dat bezoekers niet zo snel naar de EHBO zouden gaan. Naar de EHBO ga je alleen als het echt niet goed gaat en als je niet anders kan lijkt het motto van veel partygangers. Niet terecht als je het mij vraagt na mijn bezoek aan EMS afgelopen zomer.

Je hoeft je niet druk te maken of je klachten wel erg genoeg zijn. Daar kom je snel genoeg achter als je er bent. Liever ga je een keer te vaak dan dat je te laat bij de EHBO komt. Erg vinden ze het bij de EHBO zeker niet. En jij kan weer met een gerust hart de dansvloer op als je je weer beter voelt.

Wees altijd eerlijk, ze zijn er om je te helpen.

Het idee dat sommige mensen hebben dat je bang moet zijn voor vervolging als je op de EHBO komt als je drugs op hebt klopt niet. Gebruik van drugs is in Nederland niet strafbaar. Het kan zijn dat er bij de EHBO-post een beveiliger staat. Die staat er niet om jou het leven zuur te maken, maar juist om de veiligheid van de bezoekers en het EHBO personeel te bewaren. Beschouw de beveiliger dus als een vriend. Hij zal je niet oppakken omdat je onder invloed bent. Wees bij de EHBO eerlijk over je drugsgebruik, dan kunnen ze je het beste helpen.

Een interview met Ronald van Litsenburg (managing director van EMS).

De grootste organisatie die in Nederland de EHBO op feesten en festivals verzorgt is EMS. De mede-eigenaar en managing director van EMS is Ronald van Litsenburg. Ik stelde hem een aantal vragen om er achter te komen wat ze doen en hoe ze werken.

Wat is EMS en wat doen jullie?

EMS staat voor Event Medical Service. Wij verzorgen al meer dan 13 jaar de medische hulpverlening op tal van evenementen in Nederland, België en Duitsland. In Nederland is EMS de grootste op het gebied van medische ondersteuning bij evenementen, en zijn we gespecialiseerd op het gebied van middelen gerelateerde gezondheidsverstoringen. Door een nauwe samenwerking met Unity en het Trimbos-instituut (o.a. de testservice) heeft EMS veel kennis van de drugsmarkten en eventuele gezondheidsproblemen die hier uit voort komen.

Waar kunnen mensen jullie zoal vinden (wat voor feesten en festivals)?

EMS verzorgt op veel bekende festivals en feesten de medische ondersteuning. Een kleine greep uit de evenementen en of locaties zijn: Ziggo Dome, Heineken Music Hall, Arena, Westergasfabriek en tal van andere locaties in Nederland. Ook op de grote festivals zijn we vertegenwoordigd te denken valt aan, Awakenings Outdoor, Loveland festival, Defqon.1, Mysteryland, Milkshake, XO outdoor, Solar festival en nog vele meer.

Wie werken er bij jullie? Hebben ze een binding met dancefestivals?

EMS werkt met hulpverleners die allemaal een binding hebben met de evenementenwereld en in het bijzonder de dance-events. Veel van onze medewerkers zijn zelf op diverse festivals en dance-events geweest. Hierdoor begrijpen ze heel goed wat er bij bezoekers speelt en vinden veel bezoekers het makkelijk om hen aan te spreken. De kennis van onze medewerkers over drugs helpt hier ook zeker bij.

Wat komen jullie zoal tegen op een festival?

Op de festivals komen we veel verschillende hulpvragen tegen. Het gaat van paracetamol en pleisters, via verwondingen tot aan intoxicatie van middelen. Helaas soms ook zeer ernstige hulpvragen en moet iemand van het festival naar het ziekenhuis gestuurd worden.

Wat is er anders op een feest of festival dan op andere evenementen?

De hulp die nodig is, is behoorlijk anders vergeleken met reguliere evenementen. Op de dance-events en festivals komen gezondheidsverstoringen na middelengebruik meer voor dan bij reguliere evenementen.

Vinden bezoekers het moeilijk om bij jullie aan te kloppen voor hulp?

Voorop staat dat er geen drempel moet zijn om de EHBO te bezoeken. De medewerkers van EMS ontvangen alle bezoekers altijd vriendelijk en als het nodig is worden ze uiteraard verzorgd. Vaak komen mensen er dan achter dat de EHBO een stuk vriendelijker en laagdrempeliger is dan ze gedacht hadden. Ook met kleine ongemakken en vragen kan je bij ons terecht.

Hoe ervaren bezoekers het om op de EHBO te belanden?

Dat is verschillend. Voor de kleine verwondingen of behandelingen is het soms even vervelend, maar kan men snel terug naar het feest. Voor de middel tot ernstige middelen gerelateerde gezondheidsverstoringen is het uiteraard voor niemand prettig maar zijn de meeste wel erg blij dat er een professionele EHBO aanwezig is.

Hebben jullie ook last van agressie van bezoekers naar de medewerkers toe, zoals bij de ambulance wel eens het geval is?

Over het algemeen is er geen agressie naar medewerkers van EMS. Helaas zijn er wel in het verleden een aantal incidenten geweest. Gelukkig wel meer uitzondering dan regel. De meeste contacten verlopen heel gemoedelijk.

Zijn er ontwikkelingen waar jullie je zorgen over maken?

De bezoekers zijn over het algemeen meer voorbereid om een evenement of festival te bezoeken. Wel valt op dat het aantal middel tot ernstige middelen gerelateerde gezondheidsverstoringen de laatste jaren toeneemt, voornamelijk XTC. Dit in combinatie met de hoge dosering MDMA in XTC baart ons zeker zorgen.

Wat is jullie aandeel in de campagne Celebrate Safe?

Vanuit de hulpverlening zijn wij vanaf het begin betrokken bij Celebrate Safe. EMS zit ook in de adviesgroep van Celebrate Safe. We denken hierin mee hoe de aangesloten evenementen hun evenementen zo veilig mogelijk kunnen maken. Naast het hebben van een EHBO op een feest kan een organisatie een heleboel doen om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk gezondheidsproblemen zijn. Voorbeelden zijn oordopjes en condooms, maar je kan ook denken aan het herinneren van de bezoekers aan goed uitrusten, genoeg maar niet te veel water drinken of niet rijden onder invloed.

Is er verder nog iets dat jullie willen vertellen?

Is er iets met je mis?,… geen stress er is altijd EMS.
Ronald van Litsenburg is naast managing director van EMS en mede initiatiefnemer van Celebrate Safe ook lid van de begeleidingscommissie van Unity. Met het gezamenlijk doel om veilig feesten te stimuleren ondersteunt EMS onze initiatieven en daarvoor willen we ze bij deze graag weer eens bedanken!

Raoul Koning is peer coach bij Unity, als peer coach zorgt hij dat het werk van Unity tijdens de feesten goed verloopt. Onze peercoaches zijn het aanspreekpunt voor de vrijwilligers maar ook voor onze samenwerkingspartners, de organisatie, beveiliging en de EHBO.

[i] Dr A.R. Winstock, Dr J. Ferris and J. Waldron. Global Drug Survey 2015 conducted in partnership with global media partners including Vice, Unity and Radio 538

http://www.globaldrugsurvey.com/the-global-drug-survey-2015-findings/

[ii] Esther Croes, Lotte Wijers, Nienke van der Putten, Neeltje Vogels, Peggy van der Pol. Monitor Drugs Incidenten factsheet 2014. Utrecht: Trimbos-instituut; 2015.