Unity – Drugs en je hart

Vrij vertaald naar: Partying & Your Heart: A Primer On Drugs And Cardiovascular Health

Terry Gotham op burners.me

Door:  Unity peer Marc Smellink

Zorgen drugs altijd voor een verhoging van je hartslag en je bloeddruk? Terry Gotham, ‘nightlife journalist’ onderzocht dit en schreef een artikel over drugsgebruik en de gevolgen voor het hart en de bloedsomloop op Burners.me, een fanpage voor Burning Man-liefhebbers.

Voor wie het niet weten: Burning Man is een wekenlang Amerikaans festival in de extreme hitte van de woestijn, ver van de bewoonde wereld, gekenmerkt door haar zelfvoorzienende cultuur, spirituele ervaringen en (hoewel gewoon illegaal) voor velen een goede portie drugs. Organiseer dit in een land waar 30% van de bevolking al een te hoge bloeddruk heeft en hartoperaties aan de orde van de dag zijn, en je hebt een goede reden juist deze bevolking goed voor te lichten. Hier bij Unity maken we graag gebruik van deze informatie. En vullen we het een beetje aan natuurlijk. Het moge hier dan verre van een woestijn zijn, jullie zijn ook niet vies van een feestje.

Om maar meteen van wal te steken: nee, het is een mythe dat drugs altijd je hartslag en bloeddruk verhogen. Dit is namelijk erg afhankelijk van het soort drugs dat je besluit tot je te nemen. Ze kunnen ook je hartslag en bloeddruk verlagen. Sommige drugs kunnen zelfs de werking van sommige hartmedicatie beïnvloeden: dus mocht je bepaalde medicatie nemen of in je familie hartproblemen hebben, zorg ervoor dat je jezelf goed inleest voor je deze zomer los gaat op een van de vele festivals die ons landje kent. We lopen de meest populaire drugs af.

Unity_drugs en je hart

Illustratie door Unity peer: Nina Vaerewijck

Alcohol

Laten we beginnen met de populairste drug: alcohol. De meeste mensen die wij aan de stand op festivals spreken, kennen allemaal de uitspraak dat één glaasje alcohol per dag gezond zou zijn voor je hart en bloeddruk. Dit ligt echter toch iets gecompliceerder. Dit effect doet zich namelijk vooral voor bij mannen boven de 40, en vrouwen boven de 50, en werkt vooral gunstig bij aandoeningen aan de kransslagaders.

Maar alcohol blijft een giftig middel en de negatieve effecten op je lever en andere organen blijven natuurlijk wel gewoon. Ook zou het beschermende effect van alcohol weer verdwijnen wanneer dit wordt afgewisseld met gelegenheden waar veel gedronken wordt. Een negatieve invloed op het hart ontstaat al vanaf twee glazen alcohol per dag. Het verdooft de mate waarin de hartspiercel zich kan samentrekken en heeft een giftig effect de pompfunctie van het hart. Je loopt daarmee dus wel degelijk grotere kans op hart- en herseninfarcten, hartritmestoornissen (via een vitamine B1-tekort) en een verminderde werking van het hart in het algemeen. De gezondheidsraad adviseert dan ook maximaal één glas alcohol per dag.

Ecstasy

Als upper leidt de chemische stof MDMA, de werkende stof van ecstasy, wel direct tot een verhoging van de bloeddruk en de hartslag. En hoewel er niet uitgebreid onderzoek naar gedaan is, is het aannemelijk dat bij mensen die gevoelig zijn voor hartproblemen, MDMA dit risico kan vergroten. Bij ratten reageert het hart op MDMA op dezelfde manier als op angstsituaties: een stressreactie. Bij mensen lijkt dit effect niet bij iedereen hetzelfde te zijn, maar hart- en vaatziekten zijn wel voorkomende verschijnselen na ecstasy gebruik.

Cocaïne

Cocaïne staat er meer om bekend effecten te hebben op je hart. En dat is niet zomaar: in extreme gevallen kan het voorkomen dat iemand zoveel cocaïne heeft gebruikt, dat het mogelijk is dat je aorta (je belangrijkste slagader) van binnenuit scheurt, met alle gevolgen van dien. Nu is dit een extreem voorbeeld, maar ook op lange termijn hebben cocaïnegebruikers doorgaans een hogere bloeddruk en een slechter functionerend hart. Dit komt omdat door het gebruik van cocaïne er abnormaal veel bloed door de kleinste bloedvaten van het hart kan worden geduwd, zodat deze permanent verwijden en verstijven. Het hart raakt hierdoor onherstelbaar beschadigd.  31% van alle drugsgerelateerde ziekenhuisbezoeken in Amerika, is te wijten aan cocaïne. Met stip op één is cocaïne daarmee de grootste oorzaak van hartproblemen van alle drugs.

Cannabis

Dan cannabis. In Nederland heeft cannabis nogal de neiging het ondergesneeuwde kindje te zijn en het wordt al helemaal niet in verband gebracht met hartproblemen, maar dit is niet helemaal juist. Cannabisgebruikers met hartziekten hebben bijvoorbeeld vaker last van pijn in hun borst als ze sporten (angina). Mocht je dus last hebben van hartproblemen, ga altijd langs je dokter voor je iets van plan bent.

Andere middelen

Dit betekent natuurlijk niet dat psychedelica en andere drugs daarom maar veilig zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand net iets te diep in het psychedelische tripglaasje heeft gekeken en verward, gespannen, angstig en met hoge hartslag aanklopt bij de eerste hulp op een festival. Tijdens Psy-Fi Festival afgelopen zomer is hierop voorgesorteerd door ons te richten op dergelijke gevallen en te zorgen voor een chill-out area, waar personen onder medisch toezicht rustig hun trip konden uitzitten, zodat de trip niet uitmondt in paniek (lees hier meer over onze voorlichting op onder andere Psy-Fi).

Tot slot

Let op: als een middel niet illegaal is, betekent niet dat het veilig is! Zelfs doodnormale supplementen kunnen leiden tot een bezoekje aan het ziekenhuis, zelfs als je gezond bent, je er niet gevoelig voor bent en het juist gebruikt. En tegen de tijd dat je hier achter komt, is het vaak al te laat. Warm weer, slechte hydratatie, de combinatie met alcohol of andere middelen en vermoeidheid zorgt ervoor dat al deze effecten worden vergroot. Voor als je deze zomer van plan bent flink uit je dak te gaan: wees voorzichtig, doe vooraf je onderzoek en kom even langs bij de Unity-stand voor algemene informatie en vragen. Wil je je hart sparen? Bewegen en gezond eten zijn nog steeds de best beschermende factoren.

Stay safe en informeer jezelf.

Think for yourself, care about others. Unity.