The Final Sensation: interview met Floor van Bakkum

Ooit als vrijwilliger begonnen in het eerste jaar van Unity, daarna jarenlang projectleider van Unity geweest en nu werkzaam als senior preventiewerker en perswoordvoerder bij Jellinek. Iemand die veel af weet van Unity en voorlichting rondom uitgaan en middelengebruik. Unity-er Rachel vroeg Floor van Bakkum naar haar ervaringen met Sensation & Unity.

Bij Sensation denk jij aan?

Ik denk vooral aan white! Mijn gedachten gaan meteen naar de eerste keer dat we met Unity op Sensation stonden, ik geloof dat dit de 2e editie was. We kwamen aan bij de Arena, wat op zichzelf al een soort spaceship lijkt, en iedereen liep daar in het wit naar binnen. Een bijzonder gevoel! Voor mij lijkt het op de één of andere manier specialer dan Sensation Black, omdat er vaak meer mensen totaal in zwart rondlopen, dan volledig in het wit.

Daarnaast is er een soort spanning die wordt opgebouwd bij de start van Sensation. De openingsshow begint, een luide Engelse stem spreekt het stadion toe en vervolgens barst het feest los. Er ontstaat dan een gevoel van ontlading en saamhorigheid, het heeft bijna iets sektarisch. Het geeft een gevoel alsof je met z’n allen in dat spaceship gaat opstijgen.

Wat is jouw meest bijzondere Sensation ervaring?

Het is lastig om er één ervaring uit te kiezen, maar ik weet nog goed, op één van de eerste Sensations, dat het begon met zo’n spectaculaire openingsshow. Ik kreeg toen een soort van ‘Unity’ gevoel, het gevoel dat je met z’n allen maar één doel hebt, genieten van de muziek!

Een totaal andere bijzondere ervaring was bij Sensation Black in 2008, het jaar waarin er door de overheid in Amsterdam een ‘zero-tolerance’ beleid werd gehanteerd. Destijds waren er strenge controles met politie en drugshonden, ook bij de ingang van Sensation. Sommige mensen raakten hiervan in paniek. Er ontstond een vreemde atmosfeer, wat een averechts effect leek te hebben op de veilige sfeer die de overheid juist wilde creëren. Mensen hadden het idee minder open te kunnen praten over bijv. middelengebruik en mogelijke lichamelijke klachten als gevolg hiervan. Dit kan lastig zijn voor de EHBO en organisaties als Unity, die graag met mensen in gesprek willen.

Ondanks deze veranderde sfeer, waar overigens de organisatie van Sensation geen oorzaak van was, waren er genoeg mensen die zich er gelukkig niets van aan trokken.

Wat kan je vervolgens doen in zo’n situatie?

Er zijn toen veel gesprekken gekomen tussen ID&T, Unity, beleidsmakers en politici. Een bijzondere ervaring was dat we tijdens meerdere edities van Sensation, politici tijdens een ‘werkbezoek’ een kijkje achter de schermen hebben gegeven. Wat is Unity, hoe werkt de medische hulpverlening op evenementen, en wat doen zij allemaal op zo’n feest?

Politici krijgen uitleg over de medische hulpverlening op een feest

Hoe ging dit er aan toe, feesten met politici?

Bij de eerste editie gingen we met een aantal leden van de toenmalige gemeenteraad van Amsterdam naar Sensation. De meeste leden namen de dresscode heel serieus en verschenen als op een schoolreisje, met witte outfits en een brede grijns, bij de ingang van de Arena. Dit creëerde een toegankelijke sfeer om overal open over in gesprek te gaan.

De werkbezoeken gaven bij velen een goede indruk van wat zo’n feest daadwerkelijk inhoudt. Sommige mensen denken dat de organisatie maar wat doet, gewoon een feestje bouwt, en dat er ook veel agressiviteit heerst onder feestgangers. De raadsleden merkten echter dat het gaat om een gigantisch geoliede machine, een bedrijf wat al een jaar van tevoren plannen maakt. Tijdens zo’n feest wordt er wederom continu rekening gehouden met factoren die de veiligheid kunnen beïnvloeden. Om die reden zijn er organisaties als Unity en de EHBO aanwezig en zijn er meerdere besprekingen van deze factoren op een avond. Daarnaast gaven ze aan vaak verbaasd te zijn over het feit dat iedereen zo aardig tegen elkaar deed. Wij van Unity gaven dan vaak terug: natuurlijk, iedereen is in een goede stemming, want het is feest!

Elk jaar trekt Sensation zo’n 35.000-40.000 bezoekers uit gemiddeld 71 verschillende landen aan. Wat is volgens jou de kracht van dit feest?

De kledingstijl en het feit dat het allemaal in één en dezelfde ruimte plaatsvindt zijn denk ik van belang. Iedereen komt hierheen om spectaculair met elkaar te feesten en een mooie avond te hebben, dat is naar mijn idee de kracht van dit evenement.

Bij een feest als Sensation zijn er ook mensen die hun sensaties willen versterken. Heb je als oud peer-coach nog voorlichtingstips?

Er is sprake van een internationaal publiek. Dit kan zorgen voor vragen omtrent het Nederlandse drugsbeleid, wat er wel en juist niet kan. Sommige mensen hebben bijv. een beeld van Nederland, dat alles mogelijk is. Aan de andere kant van het spectrum zullen er mensen zijn die een andere cultuur gewend zijn en bijv. hun gezondheidsklachten niet snel bij de EHBO durven te melden. Deze mensen die té voorzichtig of juist onvoorzichtig kunnen zijn, hebben dan ook baat bij goede voorlichting rondom dit onderwerp.

Sensation Unity peer harm reduction voorlichting

Oud Unitypeer Céline geeft voorlichting aan politici

Wat is jouw mooiste herinnering aan de samenwerking van Sensation en Unity?

ID&T heeft altijd goed voor ons gezorgd, men wees de weg, gaf advies en we hebben ons altijd welkom gevoeld. Eigenlijk is de samenwerking gewoon top!

Lees ook het interview met Eric Keijer, organisator van Sensation.

Ga je zaterdag naar Sensation? Kom dan langs bij de Unity stand! Onze vrijwilligers werken tot 4u op ArenA dek Zuid