De gayscene

 

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Pink Unity§

Pink Unity is een peer-to-peer-project voor en door jongens en mannen uit de Amsterdamse gay-scène, ondersteund door Jellinek en GGD Amsterdam. In clubs en op (seks)feesten geven de peer educators van Pink Unity objectief en open-minded voorlichting over veilig(er) gebruik van alcohol en andere drugs en veilig(er) seksgedrag.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger bij Pink Unity? Dat kan hier.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Man tot Man§

Op de website MantotMan.nl biedt Pink Unity in samenwerking met de GGD Amsterdam ‘to the point’ informatie over de werking van verschillende drugssoorten, over de effecten van deze drugs en alcohol op je seksleven, over risico’s die je bij het gebruik loopt en over hoe je die risico’s kunt beperken.

Deze informatie is gemaakt voor homomannen die alcohol en/of andere drugs gebruiken in combinatie met seks. Je vindt hier informatie die speciaal voor gebruikende homomannen van toepassing is. Deze is bedoeld om je in staat te stellen om vooraf bewuste en geïnformeerde keuzes te maken zodat je de inherente risico’s kunt beperken.

Er is veel betrouwbare informatie over drugs. Er is echter weinig gedegen onderzoek gedaan naar de effecten van het mixen van drugs. Een deel van de informatie op deze site is daarom anekdotisch. De gebruikte citaten in de tekst komen uit interviews met homomannen die ervaring hebben met het gebruik van drugs en alcohol in een seksuele setting.

Het is belangrijk dat je beseft dat iedereen anders reageert op de verschillende drugs en alcohol. Houd je lichaam goed in de gaten en houd je kop erbij. Zorg ervoor dat je je verstand niet verliest door het gebruik van drugs of alcohol.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Drugs en seks§

Seks onder invloed

Seks onder invloed van drugs kan iets extra’s toevoegen aan je seksuele ervaring, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Naast de risico’s van de drugs zelf, zijn er nog extra zaken om in je hoofd te houden wanneer je drugs combineert met seks.
Redenen om seks onder invloed te hebben zijn bijvoorbeeld om de seks intenser te maken, langer door te kunnen gaan en om “minder met je hoofd bezig te zijn”. Voor sommigen voelt dit heel bevrijdend, maar bedenk dat je dit bevrijde gevoel ook zonder drugs kan bereiken.

Als je regelmatig seks hebt onder invloed, kan seks zonder drugs minder aantrekkelijk worden, omdat je meer moeite moet doen om een fijne ervaring te hebben. Als je merkt dat je interesse in seks zonder drugs begint te verliezen is dat een goed moment om met iemand te praten over je gebruik en hoe je anders met seks om kan gaan.

Tips: Het is bij seks onder invloed belangrijk dat je vooraf nagaat wat jouw redenen zijn om drugs te nemen en achteraf checkt of het je heeft gegeven wat je hoopte. Bespreek daarnaast vooraf met je sekspartner(s) wat voor middelen en hoeveel je wil gebruiken en help elkaar het daarbij te laten.
Laat ook je drugs testen voordat je ze neemt, zodat je zeker weet wat je gebruikt.

Bedenk en bespreek ook wat je wel én niet wil doen op seksueel gebied, terwijl je nog nuchter bent. Consent onder invloed – zelf je grenzen aangeven en deze herkennen bij een ander – is heel lastig. Grenzen worden vager en je doet makkelijker dingen die je nuchter niet zou doen. Soms doe je dan iets waar je achteraf spijt van hebt; probeer dit te voorkomen door vooraf duidelijke afspraken te maken en na afloop te praten over je ervaringen.

Chemsex

Chemsex – of Party and Play – is een specifieke soort seks onder invloed: Vaak worden meerdere mannen uitgenodigd – bijvoorbeeld via hookup apps – voor een langdurige sessie. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een upper zoals xtc, coke, mephedrone of (meth)amphetamine (ook bekend als T of Tina). Dit wordt soms gecombineerd met downers zoals GHB, ketamine of alcohol. Ook worden soms tegelijkertijd poppers en/of erectiemiddelen gebruikt.

Condoomgebruik tijdens chemsex is niet vanzelfsprekend, wat de kans op soa en hiv aanzienlijk verhoogt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen. Bij extremere seks zoals fisten en bij het delen van toys kan bloedcontact optreden wat de kans op overdracht van Hepatitis C verhoogt. Voor meer informatie over het voorkomen van Hepatitis C zie nomorec.nl.

Chemsex is lastig om gecontroleerd en voorzichtig te doen, toch kan je de kans op schade beperken met de volgende tips:

  • Vermijd combinatiegebruik i.v.m. onvoorspelbare gevolgen; houd het bij één drug.
  • Zorg dat je goed eet en slaapt voorafgaand aan een sessie en plan tijd in na afloop om te herstellen. Ga niet te lang door; als je slaap mist draagt dit sterk bij aan de kater. Slaaptekort kan ook erg veel invloed hebben op je humeur de volgende dagen.
  • Zorg dat je voldoende water drinkt tijdens een sessie, maar pas op met de combinatie XTC/MDMA en water. Een glas water per uur is een goede richtlijn.
  • Uppers zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Dit kan op zichzelf gevaarlijk zijn, en de kans op oververhitting neemt toe als je isolerende kleding draagt (latex, rubber en dergelijke). Zorg dat je goed kan afkoelen.
  • Denk na over de manier waarop je drugs inneemt. Kies eerder voor slikken of snuiven in plaats van roken. Onthoud dat drugs injecteren (slammen) bijzonder risicovol is. Deel geen snuifbuizen met elkaar en gebruik als je slamt altijd je eigen schone naalden.
  • Gebruik condooms, PrEP en veel glijmiddel.
  • Laat je regelmatig testen op soa en hiv.
  • Doe chemsex niet te vaak en blijf tussendoor seks zonder drugs hebben om afhankelijkheid te voorkomen.
↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

Hulp§

Chemsex hulpaanbod

Als je merkt dat je de controle over je gebruik kwijt raakt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om professionele hulp te krijgen die aansluit bij jouw leefstijl.

Wil je praten over jouw ervaringen met chemsex, informatie over chems en/of hulp met stoppen/minderen?

Wil je graag praten met lotgenoten die zijn gestopt of proberen te minderen met chemsex?

Overige hulp

Wil je graag praten over je druggebruik los van seks? Of wil je juist met iemand praten over je (geestelijke) gezondheid en/of hoe je met seks omgaat los van drugs?

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.