Over Unity

Unity is een vrijwilligersproject waarbij jonge mensen uit de dancescène op festivals en feesten voorlichting geven over uitgaan, alcohol en drugs en de risico’s die daarbij komen kijken. De vrijwilligers van Unity zijn er niet om drugsgebruik te veroordelen maar om te reageren op behoeften en vragen van hun medefeestgangers over gebruik en beperking van de risico’s.

Think for yourself, care about others

Check dit filmpje uit 2011 over Unity. Hier wordt uitgelegd wat Peer education is, hoe Unity georganiseerd is en hoe Unity aan het werk is op Mysteryland. De film geeft een sfeerimpressie van het werken on the spot met het Unity team.

In dit artikel een indruk van ons werk in samenwerking met Celebrate Safe en het Amsterdam Dance Event.

↑ Terug naar menu↑ Terug naar boven

De organisatie§

Het verhaal van Unity begon zo’n 20 jaar geleden in Amsterdam, toen in 1996 Jellinek Preventie in samenwerking met uitgaanders uit de dance-scene een project opzette met als doel het minimaliseren van schade door alcohol en/of druggebruik onder uitgaanders. Inmiddels zijn er zes Unity regio’s door heel Nederland actief. Al generaties lang zetten de vrijwilligers en medewerkers zich met hart en ziel in voor de Unity doelstellingen en missie.

Deze vrijwilligers worden door de medewerkers van Unity getraind tot peer educators. Unity heeft als doel de risico’s van het gebruik van uitgaansdrugs zoveel mogelijk te beperken. Om deze risico reducerende boodschap over te brengen werken we met peer educators die voor hun leefstijlgenoten een betrouwbare bron van informatie zijn.

Alle peer educators hebben invloed op het Unity beleid en de werkzaamheden, doelgroep participatie staat centraal. De peer educators zijn tenslotte de deskundigen binnen hun eigen subcultuur. De Unity vrijwilligers zijn allemaal jong, hebben verschillende interesses, achtergronden, opleidingsniveaus en muzikale voorkeuren maar houden allemaal van uitgaan en de leefstijl die daarbij komt kijken.

De peer educators geven informatie en advies over het gebruik van alcohol en andere uitgaansdrugs op het moment dat de bezoekers van dance evenementen daarmee bezig zijn. On the spot! Naast de risicoreductie zet Unity zich in om een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de uitgaansscene en streeft Unity naar een zo veilig mogelijke omgeving voor de bezoekers.

Jellinek, Indigo, Novadic-Kentron, Brijder en IrisZorg bundelen hun inspanningen rond deze missie.

Unity is door het Loketgezondleven erkend als Goed onderbouwde interventie.

Lees ook het Jaarverslag van Unity

Deze website gebruikt cookies om (geanonimiseerde) gebruikersdata in te zien. Lees meer in ons privacybeleid.